Ugur Tosun: ‘Tijd om iets terug te doen voor Buitenhof’

Ugur Tosun

Ugur Tosun (26) heeft er al heel wat jaartjes op zitten in de breakdance scene. Vanaf september gaat hij zich vol op zijn nieuwe studie richten. Én hij gaat wat doen voor zijn wijk Buitenhof. “Als ik ook maar een beetje voor jongeren zou kunnen betekenen wat mensen als Linda Ammerlaan, Frank Koenen en Barbara van Gelder voor mij hebben betekend, dan ben ik al blij.”

Ugur groeide dus op in Buitenhof, met zijn Turkse ouders, twee broers, een zus en een zusje. Als 13-jarige begon Ugur met breakdancen en dat werd al snel veel leuker dan school. Tijdens zijn MBO-opleiding kreeg Ugur zo veel klussen, dat hij met school stopte. “Ik kon twee jaar rondkomen van het breakdancen, dat was geweldig.”

‘Ik ging juist met goede mensen om’

Daar ging wel wat aan vooraf, want Ugur werd niet altijd gesteund in het breakdancen. “Thuis vonden ze het maar niks, ze hadden een verkeerd beeld van de hiphopcultuur. Door me niet te steunen, hoopten ze dat ik er mee op zou houden. Maar dat gebeurde niet. Als ik naar Rotterdam moest voor een wedstrijd, dan kreeg ik een tientje mee. Daar kun je net aan het treinkaartje voor betalen. Maar wat ze thuis niet wisten, was dat ik juist met goede mensen om ging. Het is gek om van jezelf te zeggen, maar ik was een talent en anderen zag dat. Ik had een gunfactor. Dus die oudere gasten namen me dan mee om wat te gaan eten om me zo te steunen. Dat was te gek. Toch is er thuis nooit ruzie geweest. Ze deden het om me te beschermen, dus dat snap ik.”

Powermoves specialiteit

Van zijn 13e tot zijn 19e trainde Ugur zo’n 4 keer per week in Delft, Rotterdam en Den Haag, 2 a 3 uur per keer. “Ik deed mee aan wedstrijden en won als 14-jarige al battles in de categorie 15+. Mijn specialiteit was povermoves maken, bijvoorbeeld op je hoofd staan.”

Airflare's

Airflares! Een aantal jaar geleden in Liverpool tijdens een uitwisselingsproject. Nice of niet? Laat maar weten in de comments!

Posted by OER on Tuesday, February 2, 2016

Ei kwijt

De vader van Ugur overleed toen hij 11 was. “Natuurlijk heb ik het daar heel moeilijk mee gehad. In het breakdancen kon ik mijn ei kwijt. Als je een battle wint, dan word je gewoon blij en denk je: hoe kan ik de volgende battle winnen?” In 2013 deed Ugur mee aan het programma ‘Everybody Dance Now’. Tijdens de halve finale scheurde hij live op tv zijn achillespees. Nu danst Ugur niet meer.

Cijfertjes en getallen

En toen zag Ugur in de krant staan dat er een te kort was aan wiskundedocenten, dus besloot hij dat hij dat wilde worden. “Ik kwam al vaak op middelbare scholen om workshops te geven en ik dacht: ik ga ook les geven. Cijfertjes en getallen, dat is leuk. In september start ik op de Hogeschool van Rotterdam, maar het is toch economie geworden.”

‘Ik ging nadenken hoe ik positiefs kon geven’

Hoewel Ugur vast van plan is om zich op zijn studie te gaan storten, vindt hij het erg belangrijk om ‘iets terug te doen’ voor zijn wijk. “Ik wil een huiswerkbegeleidingsklasje opstarten. Er is zoveel negativiteit over mijn wijk dat ik na ging denken hoe ik iets positiefs kon geven. Ik dacht, als kinderen goed in school worden, dan krijgen ze er meer plezier in en blijven ze er naar toe gaan. Ik heb al wat scholieren gesproken die wel enthousiast zijn. Ouders van buitenlandse kinderen hebben een instelling van: ‘als ik overleef, dan is het goed’. Ze denken dat als ze hun kinderen naar school sturen, dat het genoeg is wat ze doen. Maar zo werkt het hier niet, je moet meer betrokken zijn. Ik begin met het klasje als vrijwilliger en dan ga ik kijken of het werkt.”

Van turner tot freerunner

Een ander idee van Ugur is de tricking les. Geen moeilijk gedoe, geen les, gewoon een open training waarbij mensen van alle leeftijden welkom zijn. “We kunnen salto’s, powermoves en andere acrobatische trucjes oefenen. Iedereen is welkom, van turner tot freerunner.” Meer informatie is straks op Ugur’s Facebookpagina te vinden.

‘Er zijn zo veel mensen uit Buitenhof die toffe dingen doen’

“Ik vind de mensen in Buitenhof leuk. Ik snap dat mensen de jongens die op zo’n pleintje staan te hangen misschien eng vinden. Maar ik loop altijd even naar ze toe. Even kletsen. Als er iets slechts gebeurt, dan ligt het aan de persoon. Het is niet de wijk die het doet. Kijk maar eens naar Tantof of de Bomenwijk, daar gebeurt net zo veel.” Ugur hing niet op straat en kwam niet op het ‘slechte pad’. “Ik was altijd met breakdancen bezig. Ik heb geen strafblad en er zijn nog zo veel meer mensen hier die géén strafblad hebben. En die mensen doen ook echt toffe dingen. Sevda Akin bijvoorbeeld, zij is professioneel danser geworden. Of Andy Tjong, hij gaat als breakdancer de hele wereld over. Dat zijn ook allemaal mensen die uit Buitenhof komen!”

Backflip

Backflip!

Posted by OER on Monday, February 29, 2016

Ugur wil iets doen

Waar Ugur niet zo goed tegen kan, is mensen die wel uit Buitenhof komen maar nu ‘geen fuck geven’. Daarom wil ik nu ook iets doen. “Ik denk met zo veel plezier terug aan al die dingen uit mijn jeugd die mensen als Linda Ammerlaan, Frank Koenen en Barbara van Gelder voor ons hebben gedaan…Zij zijn echt ‘de ouders’ van alle mensen die cultureel iets willen doen in Delft.”

‘Gewoon opletten’

Ugur TosunAls alle vaders en moeders en ‘de grote jongens’ – zoals Ugur ze noemt – eens op zouden letten in de wijk, dan zou het al veel beter gaan denkt hij. Hij snapt wel dat de jongens daar rondhangen. “Je kunt toch moeilijk met zijn allen bij één iemand in de woonkamer gaan zitten. Overlast maak ik niet echt mee.”

Jongeren kunnen nog superveel leren

Ugur denkt dat vooral de oudere mensen in Buitenhof bang zijn voor de hangjongeren. “Als ze in contact met elkaar zouden komen, dan weet ik zeker dat de bejaarden minder bang zouden zijn. En het zou ook heel nuttig zijn voor de jongeren. De ouderen hebben zo veel levenservaring, daar kun je superveel van leren. Zéker als je eigen ouders niet uit Nederland komen.”

Delftenaar van de week

Vorige week spraken we met Mara Verhoeff over de horeca in Delft en haar leuke rugbyteam. Ken jij iemand die ook Delftenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Ironman triatleet Tibor (46) gaat binnenkort zijn grootste sportuitdaging ooit aan”

Ironman triatleet Tibor (46) gaat binnenkort zijn grootste sportuitdaging ooit aan

Ga naar “Van diëtiste naar banketbakker: dit is het verhaal van Annemiek (35)”

Van diëtiste naar banketbakker: dit is het verhaal van Annemiek (35)

Ga naar “John is professioneel luitbouwer: ‘Met één luit ben ik maanden bezig’”

John is professioneel luitbouwer: ‘Met één luit ben ik maanden bezig’

In onze gids

Ga naar “Small Batch”

Small Batch

 • Voldersgracht 18
 • Slijterijen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “The Harvest”

The Harvest

 • Binnenwatersloot 3
 • Biologische restaurants
 • Gesloten
Ga naar “The Sushi Palace Delft”

The Sushi Palace Delft

 • Minervaweg 12
 • Sushi restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26”

Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99”

alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Amstel Radler of Heineken van € 10,96 voor € 5,48”

Amstel Radler of Heineken van € 10,96 voor € 5,48

 • PLUS
 • Geldig t/m 24 april 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Woonbegeleider gehandicaptenzorg”

Woonbegeleider gehandicaptenzorg

 • Samen Professionals
 • Fulltime
Ga naar “Orthodontie assistente”

Orthodontie assistente

 • orthospecialist
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Servicedesk Medewerker”

Servicedesk Medewerker

 • VNOM | Bemiddelaar in de techniek
 • Fulltime
Ga naar “Orderpicker Delft”

Orderpicker Delft

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “HR-Medewerker”

HR-Medewerker

 • Krosto Techniek
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Theater Na de Dam – Wandelroute door Delft”

Theater Na de Dam – Wandelroute door Delft

 • Coöperatie De VAK, centrum voor de kunsten Delft
 • 3 mei 2021

Topper

Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

 • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival
Ga naar “Delft Fringe Festival 2021”

Delft Fringe Festival 2021

 • 27 mei 2021
delft fringe festival