Kunstenaar Tijn verliest vooral veel kunst in Delft: ‘Ik zie er ook de lol wel van in’

Tijn Noordenbos en zijn kunst met vaak hoekige figuren laten veelal van zich zien en horen in Delft. Zeker de laatste tijd lijkt hij veel inspiratie te halen uit de coronacrisis. Maar wat er vervolgens met zijn werken gebeurt, is steeds een verrassing. Hij heeft een bijzondere relatie met de Delftenaar die zijn kunst wel ziet zitten maar het liever jat dan koopt. ”Het is frustrerend, maar soms ook wel heel grappig.’’

Vanuit café en winkel Uit de Kunst, waar Tijn en zijn jarenlange vriendin de eigenaren van zijn,  gaat hij elke dag weer op stap om inspiratie op te doen. Zo bracht hij -met dank aan de coronacrisis- de Delftse binnenstad bijvoorbeeld de twee ‘Af-stand-stoeltjes’ op de brug bij de Oude Jan, de houten koning op het stadhuis en de kleurrijke mannetjes die met een trap Hugo De Groot kwamen ophalen voor zijn quarantaineplicht. De hoekige figuren zijn ook in zijn schilderijen de rode draad van zijn werk.

Onbedoelde afzetmarkt

Een groot deel van zijn kunst blijft onverkocht staan en dat vindt Tijn uiteraard erg jammer. ”Ik begin steeds opnieuw een winkel, tegen beter weten in. Bijvoorbeeld in de Papenstraat en de Choorstraat, maar het slaat steeds niet echt aan. Frustrerend, want ik wil het graag aan de mensen laten zien. En ik heb zoveel!”

Toch slijt hij zijn kunstwerken nog weleens onbedoeld: ”Zo nu en dan zet ik iets buiten en dat wordt dan niet snel daarna gejat (of de wind gaat ermee aan de haal).” Zo ging het bijvoorbeeld vorige maand met ‘Café Heimwee’. ”Ik dacht: dit kunstwerk is leuk om neer te zetten nu de horeca weer open mag.” Hij plaatste het op de markt, maar zag diezelfde avond nog wat studenten met onderdelen naar huis lopen. Hij liep erop af om ze tegen te houden. Maar het werd onbegonnen werk met de niet-op-hun-mond-gevallen groep vrienden. De volgende dag was er niets meer van het kunstwerk te zien.

Tijn ziet ook wel de humor in van het feit dat zijn werk niet wordt verkocht maar wel zo vaak gejat. ”Ik raak hier zeker niet door uit het veld geslagen. Ik blijf nog steeds overal mijn kunst neerzetten.”

Het gemis van Delft

Dat Tijn zijn kunst zoveel mogelijk in Delft neerzet komt dus omdat hij graag zijn werk laat zien. ”Maar ik zou het veel leuker vinden als de stad hier meer van zou hebben. Delft heeft de ballast dat het een historische stad is, waarin je niet mag komen aan die mooie oude sfeer. Ik vind dat er juist hedendaagse dingen moeten zijn in de openbare ruimte. Het is een groot gemis! Ik zou bijvoorbeeld van het Agathaplein het plein van de kunsten maken. Daag als gemeente mensen uit om daar wat gekke dingen neer te zetten. Roep niet bij voorbaat dat het niet veilig is of dat het niet kan.”

Wees verrassend

In 1980 verhuisde Tijn van Den Haag naar Delft. Hij had een meubelbedrijfje (Prettig Gestoorde Meubelen) en ontmoette kunstenares en kledingmaakster Annemiek. Samen begonnen ze Uit de Kunst. ”We inspireren nog elkaar elke dag. Als de ene bezig is, wil de andere dat ook zijn en zo fok je elkaar wel op.” Ook nu werkt hij weer aan twee schilderijen en een beeld van ‘raar gevormd’ hout dat hij vond in het bos. En hij is altijd op zoek naar nieuwe plekken en mogelijkheden om iets te doen met kunst.

Tijn drukte zijn stempel op de Delftse samenleving onder andere met het opzetten van de HYPO-kunstsuper en TOP Delft.  Nu interviewt hij zelf mensen voor De Tafel van Delft en is hij begonnen met online stadswandelingen samen met stadsgids Dick Stammes. ”Wat ik graag zou willen meegeven aan de Delftenaar: Wees verrassend. Wij zijn een stad van de nuttigheid, alles moet zin hebben. Maar het is juist zo belangrijk om creatief te blijven.”

 

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

Ga naar “Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’”

Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’

Ga naar “Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’”

Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper