Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Theatermaakster Eva Opperman: ‘Facebook is het meest fascinerende ooit’

Door Jantine van den Hoven 24 mei 2016

Anderhalf jaar heeft de Delftse Eva Opperman (22) gewerkt aan een cabaretvoorstelling van anderhalf uur. Samen met haar collega Carlie Spruijt beleefde zij vorige week de première van ‘In alle eerlijkheid’. “Misschien ben ik te dromerig, maar we hopen bij een impresariaat terecht te komen.”

Als serveerster bij Knus in de Delftse Hout maakt Eva genoeg mee dat als inspiratie kan dienen voor haar cabaretvoorstelling over eerlijkheid. “Collega’s hebben het wel eens over de kinderen die er komen en roepen dan: ‘Ik zou echt geen kinderen willen.’ Dat neem ik dan mee voor de voorstelling, zijn ze wel eerlijk? Ook in de trein en eigenlijk overal heb ik wel een opschrijfboekje bij me.”

“Werken bij Knus doe ik er naast, ik zeg wel eens:  theater is wel fulltime werken, maar niet fulltime verdienen. Gelukkig kan ik het goed combineren, mijn baas is erg flexibel. Hij zegt dat hij me over drie jaar niet meer bij Knus wil zien, omdat hij hoopt dat ik dan de planken sta.”

Een stadse

Eva Opperman jeugdfoto
Trots moment: de eerste gitaarakkoorden

Eva groeide op in Delft en woont bij haar ouders net buiten de binnenstad. “Je moet veel investeren om het te maken in de theaterwereld, dus ik ben blij met hun steun. In deze drukke periode is het heerlijk om thuis te komen en een bord eten onder je neus te krijgen.” Eva noemt zichzelf ‘een stadse’. “Delft is een stad, maar het voelt niet zo, het is lekker compact. En er is veel cultuur, dat spreekt mij natuurlijk aan.” Het station vindt Eva niet bij de stad passen. “Het is van binnen wel mooi maar het valt helemaal weg ten opzichte van het oude station. Ik snap wel dat er een groter station moest komen vanwege de grote toestroom van studenten en toeristen, maar vroeger was het gewoon leuker binnenkomen in Delft. Het was echt een gezellig stationnetje. Als je naar spoor 3 moest, was je al van de leg.”

Het zat er jong in

De Delftse is regelmatig op het podium te vinden en sinds haar afstuderen aan een theateropleiding altijd samen met de Westlandse Carlie Spruijt, ze vormen het theaterduo ‘Zij en ik’. Bij Eva zat het er al jong in. “Ik ben opgegroeid in een muzikaal gezin, had gitaarles bij de VAK en wist altijd al dat ik het theater in wilde. Tijdens mijn theateropleiding leerde ik Carlie kennen en toen we gingen afstuderen moesten we zelf de voorstelling van 20 minuten maken én een theater regelen. Dat werd het Rietveld Theater hier in Delft. Veel familie en vrienden kwamen van ver om onze afstudeershow te zien. Carlie en ik vonden het zonde om die mensen voor 2 keer 20 minuten te laten komen. Omdat we samen al zo veel ideeën hadden en er altijd al een klik was, besloten we om er samen nog eens 20 minuten aan vast te plakken. Alsof we niet al genoeg stress hadden van onze eigen voorstelling, haha!”

Soms moet je brutaal zijn

Het werd een succes, de meiden rondden hun opleiding af en besloten samen verder te gaan als theaterduo. Ze kenden het Rabo Talentenconcours, een wedstrijd voor de nog wat minder bekende theatermakers.  Ze wisten dat de programmeur al bijna rond was met zijn planning voor 2015/2016. “Maar ons had hij nog niet zien spelen. Soms moet je brutaal zijn, dus we stuurden hem een mailtje. Als we de volgende dag 20 minuten alleen voor hem wilden spelen, dan kregen we een kans. Dat wilden we wel, maar het waren de rotste 20 minuten van ons leven, zo in een lege zaal. Hij gaf geen kik, hij was natuurlijk bezig met zijn werk: ons beoordelen. Het was erg lastig om te spelen zonder lach, zonder input van het publiek. Maar de volgende dag kregen we een telefoontje met een ‘ja’ en toen konden we aan de bak.”

Première was ‘vet’

18 mei stond vanaf toen roodomrand in de agenda, dé dag van de première. De voorstelling ‘In alle eerlijkheid’ speelt zich af in het decor van een Facebookpagina. “Facebook vind ik één van de meest fascinerende dingen die er zijn. En ik doe er net zo hard aan mee. Als je op mijn Facebookpagina kijkt lijk ik ook alleen maar gelukkig, terwijl er ook heus wel dingen zijn waar ik mee zit.” De première was ‘vet’ volgens Eva en ‘de recensies goed’. Nu is het afwachten waar de première toe gaat leiden en waar we Eva en haar compaan Carlie nog meer gaan zien. In ieder geval bij theaterfestival Delft Fringe, begin juni.

Eva Opperman zij en ik foto Jaap Reedijk
Tijdens de o zo belangrijke première op 18 mei. Foto Jaap Reedijk

Delftenaar van de week

Vorige week sprak Marvin Hake over zijn hobby die uitgroeide tot het 24/7 maken van foto’s van incidenten in Delft. Lees zijn verhaal hier terug. Ken jij iemand die ook Delftenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie.

adv.