Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Robert Nederlof: ‘Historic Delft heeft verwachtingen overtroffen’

Door Jantine van den Hoven 21 juni 2016

Hoe afgezaagd het misschien ook mag klinken, toch is het waar. Robert Nederlof noemt de Facebookpagina ‘Historic Pictures of Delft’ die hij al jaren runt geen hobby, maar een passie. Tot nu toe weten nog maar weinig mensen dat hij achter de populaire pagina zit. Robert Nederlof (23) is Delftenaar van de week.

We hebben te maken met een drukke 23-jarige vol plannen. Je komt hem niet alleen tegen bij De Waag, maar ook als kunstkarakter op het station. Daar speelt hij Johannes Vermeer of Willem van Oranje. En in september is hij te zien in een musical van theatergroep Rits. Het is zijn ambitie om acteur te worden. “En om ooit in Canada te wonen, dat is echt het land van mijn dromen.” Vooralsnog woont Robert bij zijn ouders in Delfgauw. “Ons huis ligt nét niet in Delft, dat is een pijnpuntje. Onze overburen wonen wel in Delft…”

Man achter de pagina

“Ik zocht naar een leuke manier om bekend te maken dat ik de beheerder ben. Ik ben de pagina in december 2013 begonnen en het heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Eerst had ik oude foto’s van allerlei steden, maar toen bracht iemand me op het idee om me alleen op Delft te richten. Dat was een goed idee. Vlak voordat ik ging werken postte ik een keer een foto van de Koepoortbrug. Binnen een uur had ik al 250 likes, toen ik ’s avonds thuis kwam waren dat er al 500. De volgende ochtend was ik al naar 700 gestegen.”

Het moet wel kloppen

En zo groeide de pagina door. Robert: “Ik heb met een paar mensen en organisaties een afspraak dat ik hun foto’s mag gebruiken. En onlangs vond ik een mooi boek op de antiekmarkt dus daar kan ik ook veel uithalen. Ik zoek alles heel precies uit, ik wil dat de informatie juist is.” Het succes zit hem volgens Nederlof in Delft zelf. Het is een mooie stad en de pagina is leuk voor mensen die er wonen maar ook de mensen die op bezoek komen of op bezoek zijn geweest.

Waarom heet die straat zo?

Het is wel duidelijk dat Robert van de Delftse historie houdt. Voor de Facebookpagina vindt hij het mooist om uit te vogelen waar een straatnaam vandaan komt. “Waarom heet een straat ‘Achterom’? En waarom heb je een Oude en een Nieuwe Langendijk?”

Over de Oude en de Nieuwe Langendijk gesproken, Robert is minder tevreden over het autoluw maken van Delft. “Het is toeristonvriendelijk en niet doordacht. Op sommige plekken mag je wel rijden en op andere weer niet. Toeristen die leuk een dagje naar Delft komen letten daar niet op.”

Per se in een historisch pand

Tijdens zijn werk bij eetcafé De Waag legt Robert elke dag wel in drie talen uit wat de historie is achter het pand van De Waag. “Ik ben echt trots als ik om mij heen kijk, er zit zo veel achter die gevels. Veel Delftenaren beseffen het niet.” Het is geen toeval dat Robert na zijn horecaopleiding bij De Waag is gaan werken, hij wilde per se in een historisch pand aan de slag.

Voor de toekomst ziet hij zichzelf ook nog wel in een historisch pand staan, maar dan misschien wel met zijn oude foto’s van Delft. “Dat zou toch mooi zijn, een plek waar mensen foto’s met elkaar kunnen delen. Op een soort ‘Kunst&Kitsch’-achtige manier. En waar ze de foto’s op canvas kunnen laten drukken…”, droomt Robert verder. Dat er mensen zijn die al een foto van hem op canvas hebben laten drukken met als onderschrift ‘Historic pictures Delft’, dat is volgens Robert helemaal het einde. “Daar kan ik zo van genieten.”

Toen in Delft

Vanaf deze week werken indebuurt en de facebookpagina ‘Historic Pictures of Delft, The Netherlands’ samen. Elke week lichten we een historische foto uit.

Delftenaar van de Week

Vorige week spraken we met de kleurrijke Barbara van Gelder. Lees haar verhaal hier. Ken jij iemand die ook Delftenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie.

adv.