René van Winden: ‘Iets leuks regelen voor kids die het moeilijk hebben, dat is waanzinnig’

René van Winden

“De eerste keer dat je als kind in een stadion komt, dat vergeet je nooit meer. Zoiets moet elk kind mee kunnen maken, dat moet niet afhankelijk zijn van waar je vandaan komt”, zegt René van Winden. Ieder vrij uurtje besteed hij aan zijn stichting Mijn Held.

René (44) had op dit moment veel geld kunnen verdienen in de advocatuur, maar hij kiest er voor om drie dagen in de schuldhulpverlening te werken. “Als ik vroeger een vriendenboekje in moest vullen, schreef ik altijd al op dat ik advocaat wilde worden. Ik ging rechten studeren in Rotterdam en vanwege mijn passie voor sport specialiseerde ik me in sportrecht.” René werkte voor de KNVB en kwam later bij een advocatenkantoor terecht. “Toen deed ik al veel pro deo werk, want het was altijd al mijn doel om mensen te helpen die het moeilijk hebben. Naast mijn werk als advocaat zocht ik ook vrijwilligerswerk en zo kwam ik bij stichting Heppie terecht.”

Fantastisch als de Frogers langskomen

Misschien ken je Stichting Heppie wel van de Frogers, René en Natasja zijn de ambassadeurs. Heppie zorgt er voor dat kinderen die te maken hebben met problemen thuis een weekje op kamp kunnen. Vaak omdat ze zelf niet op vakantie kunnen. “Vorige week ging ik mee op mijn 14e kamp. Soms komt Natasja wel eens langs en je ziet dat die kinderen dan helemaal onder de indruk zijn. Ze vinden dat fantastisch. Op één van de kampen kwam ik een jongen tegen die heel erg gepest werd, hij woonde op een groep want hij had thuis allerlei ellende. Hij wilde kapper worden. Ik wilde hem motiveren dus ik dacht: misschien kan ik hem in contact brengen met een bekende kapper. Zo kwam ik op het idee om te beginnen met Mijn Held.”

BN’ers en rolmodellen

Chantal Janzen
Mijnheld.com

Dat idee is uitgegroeid tot een eigen stichting, gestart in het najaar van 2014. En in die tijd heeft René al heel wat leuke ontmoetingen georganiseerd. Zo mocht één meisje naar de opnames van Dance Dance Dance om daar haar heldin Chantal Janzen te ontmoeten. Maar het hoeft geen BN’er te zijn. Een jongen die werd aangemeld via de Delftse Voedselbank heeft als droom om later topkok te worden. Dus regelde René een middagje in de keuken bij sterrenrestaurant Niven.

Held langs je raam

Naast de individuele ontmoetingen, houdt René ook wel van bijzondere projecten. Over een paar weken zullen er superhelden vanaf het Sophia Kinderziekenhuis abseilen. Zodat de zieke kinderen ineens Batman of Superman langs hun raam zien komen.

Jandino werd ook gezien als een risicojongere

jandino-in-gesprek-met-kids6
Jandino en Marcel op de school in Schiedam. Foto Mijnheld.com

Dit jaar organiseerde hij een collegetour junior op een middelbare school in Schiedam. “De gewone collegetour is gericht op studenten, die weten als het goed is al wat ze willen worden. Veel van de jongeren op deze school hebben geen idee welke kant ze op willen. En vanwege de armoede thuis zijn er bij de jongeren weinig dromen en ambities. Ik wilde ze inspireren dus ik zorgde dat cabaretier Jandino en Marcel – in Delft ook bekend van Dinmar Fashion Store – een college kwamen geven. Ze vertelden dat ze vroeger ook gezien werden als risicojongeren, dat niemand wat in ze zag. En hoe ze toch zijn doorgegaan. De kinderen zijn echt geïnspireerd, ze hebben het er nu nog over.”

Kinderen zijn de helden

Maar waarom doet René dit allemaal? “Ik ben vroeger als kind nooit iets te kort gekomen. Er zijn zoveel kinderen met problemen thuis, een vechtscheiding, een vader aan de alcohol, constant verhuizen, uithuisplaatsingen. Die kinderen zijn eigenlijk de helden, omdat ze elke dag weer doorgaan. En om voor hen iets leuks te regelen, dat is waanzinnig. Dat geeft me een kick en energie.”

Thuisgevoel

René werd in Delft geboren, maar het huis in Poptahof werd al snel te klein voor het gezin dus vertrokken ze naar Spijkenisse. “Mijn familie heeft altijd in Delft gewoond dus we kwamen hier vaak. Ik bleef altijd een thuisgevoel houden dus 8 jaar geleden besloot ik weer terug te komen.”Trots

“Als je op de Markt zit en je hoort zoveel talen om je heen, dat maakt me echt trots. Als je zegt dat je uit Delft komt, zijn mensen ook altijd enthousiast. Iedereen vindt het een leuke stad”, zegt René. Minder blij wordt René van de financiële situatie in Delft. “Buurthuizen die sluiten in wijken waar al veel armoede is. En het idee om meer woningbouw te realiseren voor de hogere inkomens…Waar moet de rest dan naar toe?”

Meer over Mijn Held

René van Winden blijft zich in ieder geval inzetten voor ‘Mijn Held’ en hoopt op een gegeven moment zelfs fulltime voor de stichting aan de slag te kunnen. Meer weten over Mijn Held omdat je een kind op wilt geven of omdat je iets wilt of kunt bijdragen? Klik dan hier.

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Rianne Brand, zij wil heel Delft aan het reanimeren krijgen.

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “John is professioneel luitbouwer: ‘Met één luit ben ik maanden bezig’”

John is professioneel luitbouwer: ‘Met één luit ben ik maanden bezig’

Ga naar “Kenneth (13) mocht de Koeiendans begeleiden op zijn viool”

Kenneth (13) mocht de Koeiendans begeleiden op zijn viool

Ga naar “Eduard is teamleider ambulancezorg: ‘Het afgelopen jaar was alle hens aan dek’”

Eduard is teamleider ambulancezorg: ‘Het afgelopen jaar was alle hens aan dek’

In onze gids

Ga naar “Taps & Chaps”

Taps & Chaps

 • Cafés
Webshop Delft Bier Taps & Chaps

Nu geopend

Ga naar “Tis Altijd Lente”

Tis Altijd Lente

 • Nassauplein 56A
 • Bloemisten
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Sport Café De Mookies”

Sport Café De Mookies

 • Duke Ellingtonstraat 2
 • Cafés
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Koster Sportclub is weer open (buitenlocatie)”

Koster Sportclub is weer open (buitenlocatie)

 • Koster Sportclub
 • Geldig t/m 30 april 2021

Topper

Ga naar “Op geselecteerde LEGO artikelen 25% korting”

Op geselecteerde LEGO artikelen 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Sauber steelstofzuiger € 149,00”

Sauber steelstofzuiger € 149,00

 • Blokker
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Alle BK Blue Label koekenpannen Granite en Basics van € 37,99 voor € 30,39”

Alle BK Blue Label koekenpannen Granite en Basics van € 37,99 voor € 30,39

 • Blokker
 • Geldig t/m 18 april 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerker informatiebeheer”

Medewerker informatiebeheer

 • Gemeente Delft
 • Fulltime/Parttime
gemeente-delft
Ga naar “Medewerker catering”

Medewerker catering

 • Broodje Delft
 • Fulltime/Parttime
broodje delft
Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Woonbegeleider gehandicaptenzorg”

Woonbegeleider gehandicaptenzorg

 • Samen Professionals
 • Fulltime
Ga naar “HR-Medewerker”

HR-Medewerker

 • Krosto Techniek
 • Fulltime