Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

René Dings bedenkt de straatnamen van Delft

Door Iris Olsthoorn 4 april 2017

René Dings (45) komt uit een dorpje in het zuiden van het land, maar verloor zijn hart aan de Delftse binnenstad toen hij hier kwam studeren: “Ik leerde de Delftse geschiedenis kennen aan de hand van straatnamen.” Inmiddels zit René al jaren in de straatnamencommissie van Delft en bracht hij onlangs het boek ‘Over straatnamen met name’ uit, waar hij ons eerder over vertelde.

Hoewel René geen geboren en getogen Delftenaar is, weet hij een stuk meer over Delft dan de gemiddelde inwoner. “Ik ben dol op taal en geschiedenis”, vertelt René. “Toen ik als student in Delft kwam wonen, vroeg ik mij af wat al die straatnamen te betekenen hadden. Er bleken hele interessante verhalen achter te zitten.”

‘DELFT IS GOUD WAARD’

René ruilde Delft een paar jaar geleden in voor Rotterdam vanwege de liefde. Maar hij blijft zich een echte Delftenaar voelen: “Mijn bedrijf Tremani zit hier, ik zit in de Delftse straatnamencommissie en ben voorzitter bij het Delftse ondernemersfonds. Eigenlijk speelt mijn leven zich dus nog voornamelijk af in Delft. Gelukkig maar, want Delft is echt goud waard.”

Straatnaamweetjes

Op zijn website Over straatnamen met name is René al een paar jaar bezig om te schrijven over straten. Begin dit jaar werden zijn bevindingen gebundeld in een gelijknamig boek. Het boek gaat over Nederlandse straatnamen, maar is voor ons toch extra interessant: “Delftenaren zullen heel veel voorbeelden uit mijn boek herkennen.” Niet zo gek, want René maakte eerder al samen met zijn commissiegenoot Peter van der Krogt de app Straatnamen van Delft, waarin je van elke straat in Delft de betekenis op kan zoeken.

René kent ondertussen een heleboel leuke straatnaamweetjes over Delft uit zijn hoofd: “Wist je bijvoorbeeld dat ‘de Vlouw’ komt van een weidevogelnet wat vroeger in die straat gebruikt werd? Dat kwam omdat er toen nog een moerasgebied naast de stadmuren van Delft lag. De straatnaam het Rietveld komt dan ook van de rietvelden die er lagen, en niet van de kunstenaar”, vertelt René enthousiast.

‘IEDEREEN HEEFT EEN STRAAT MET EEN STRAATNAAM’

Ruys

Wat er nou zo fascinerend is aan straatnamen? “Iedereen woont in een straat met een straatnaam, dus het is voor iedereen interessant. En er gaat veel meer geschiedenis in schuil dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Het benoemen van de Ruys de Beerenbrouckstraat was bijvoorbeeld een verzetsdaad. Toen der tijd was ‘Hof van Delft’ een aparte gemeente en verschillende politici waren voor of tegen annexatie. De Ruys de Beerenbrouckstraat is toen vernoemd naar de minister die er in 1921 voor gezorgd heeft dat Hof van Delft bij Delft werd gevoegd.”

Herleefde geschiedenis

Toch weet René nog niet álle ins en outs van de Delftse geschiedenis: “Ik vind het bedenken van straatnamen heel eervol werk en het is leuk om bij te leren over de stad.” Zo bedacht hij met de commissie onlangs straatnamen voor de vier nieuwe straten vlakbij de Henry Dunantlaan. “Vroeger stonden er molens die werden gebruikt voor de productie van buskruit. Daar komt ook de naam Kruitmolenpad (daar vlakbij) vandaan. Nu is er gekozen voor namen van de oude molenaars die er woonden”, vertelt René. “Het is leuk om dat uit te zoeken en te zien dat de geschiedenis eeuwen later herleeft op zo’n plek”.

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Jeany Bijloo, die op 22-jarige leeftijd al twee boeken op haar naam heeft staan. 

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

adv.