Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Philip geeft al 43 jaar les: ‘Ik ga nog dagelijks met plezier naar mijn werk’

Door Jan van der Mast 25 november 2020

Delftenaar Philip Vermaat werkt al 43(!) jaar in het onderwijs, waarvan het grootste deel op het Grotius College aan de Juniusstraat. We spraken met deze duizendpoot over lesgeven. Hij is nog steeds even gemotiveerd als toen hij begon: “Het is mijn grote passie. Als kind wilde ik al onderwijzer worden.”

“Ik zat op een strenge christelijke dorpsschool in Den Hoorn, genoot van de verhalen die de meester vertelde, maar vond eigenlijk alle vakken leuk”, begint Philip te vertellen. “Ik heb de Pedagogische Academie in Den Haag gedaan en was 22 jaar toen ik op het Grotius een baan kreeg aangeboden. Na een kort sollicitatiegesprek zei rector Wildeman: ‘Hier heb je de sleutels, je kunt morgen beginnen.’”

Mentorschap is belangrijk

Dat eerste jaar gaf hij als invaller Nederlands: “Ik kon het met de brugklassen en mavo 4 goed vinden, maar had alleen nog wel wat moeite met orde houden in een mavo3-klas.” Vervolgens werkte Philip negen jaar in het basisonderwijs bij de Van Miereveltschool. “Daarna ben ik daarna als leraar economie teruggekeerd naar het Grotius. Daar heb ik allerlei functies gehad. Zo was ik viermaal afdelingsleider, ook decaan, maar het liefst sta ik voor de klas.”

“Dit jaar geef ik twintig uur les en ben ook mentor van een kopklas”, vertelt Philip. “Dat mentorschap vind ik belangrijk. In deze kopklas zitten kinderen die minder goed Nederlands spreken. Ze komen uit alle windstreken: Syrië, Zambia, Rusland. Het is dankbaar werk om mee te helpen aan kleine wondertjes en kinderen – die aanvankelijk hopeloze cijfers halen –  aan een diploma te helpen. Dat zijn mooie mijlpalen, de diploma-uitreikingen.”

Tekst loopt door onder de foto

Vier deccenia

Als Philip terugblikt op vier deccenia lesgeven, waren het vooral de ingrijpende hervormingen die het lastig maakten voor de docenten. “Zoals de invoering van het studiehuis en de basisvorming door minister Netelenbos. Het idee van de basisvorming was dat alle leerlingen hetzelfde programma zouden volgen, dus van VMBO tot gymnasium dezelfde lesstof. Dat was geen goed plan, maar werd er doorgedrukt en daar moesten wij leraren – dus een tijd mee werken.”    

Wat de kracht is van het Grotius volgens Philip? “Dat er weinig afstand is tussen leerlingen, ouders en docenten. Er heerst een sfeer van wederzijds respect, terwijl we toch een hele pluriforme school zijn. We hebben hier mavo, havo, atheneum, gymnasium, maar ook tweetalig onderwijs en zelfs een Vrije School-variant.”

Goede sfeer

Het is niet altijd koek en ei geweest op het Grotius, vertelt Philip. “Anderhalf jaar geleden openbaarde zich hier een fraudeschandaal. Een directeur had  flink veel geld achterovergedrukt. We waren allemaal verbijsterd en aangeslagen, maar inmiddels zijn we weer op de goede weg. De sfeer is buitengewoon goed in het team en iedereen loopt een stapje harder.”

Ook het coronavirus krijgt die sfeer er niet onder: “Alle lessen gaan gewoon door en leerlingen die thuis in quarantaine zitten, kunnen online meedoen. Natuurlijk is het  jammer dat we als docenten elkaar minder zien, maar aan het afstand houden zit ook weer een voordeel. Onder de docenten is het ziekteverzuim nu erg laag. Normaal in november zijn er altijd wel leraren ziek, maar nu vrijwel niemand.” 

Toekomst

Over zijn toekomst is de 65-jarige Philip heel stellig: “Precies over een jaar kan ik met pensioen, maar ik wil graag doorgaan. Ik ben nog steeds gemotiveerd. Lesgeven doe ik niet op routine. Ik wil mezelf constant verbeteren en probeer open te staan voor nieuwe ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het online lesgeven. Natuurlijk kostte het me als oudere docent iets meer moeite om dat te beheersen, maar het is me gelukt. Uiteraard hoop ik dat we het virus snel onder de knie krijgen, want dan kunnen de leerlingen ook weer op excursie. Dat is iets wat ik zes jaar geleden met een paar collega’s heb opgezet. Op woensdagen wilde ik met mijn klas naar buiten en organiseerde uitstapjes naar bijvoorbeeld Nemo, het Mauritshuis of – dichter bij huis – de afdeling Archeologie, Science Centre of het Agnetapark. Het is belangrijk om kinderen af en toe uit dat schoollokaal te halen en ze te laten ervaren wat er in de maatschappij gebeurt.”

Lees ook

Louis toverde zijn tabakszaak om tot museum: ‘Zelf rook ik maar af en toe een pijpje’

Wist je dat er in Delft een museum is gewijd aan tabak, pijpjes en sigaretten? Op de Van Bossestraat...

Kunstenaar Theo Jansen: ‘Tot mijn verwondering kunnen de strandbeesten nu ook zweven’

Delftse kunstenaar Theo Jansen is al 32 jaar bezig met de vervolmaking van zijn eigen schepping: het...

Jujube (21) maakt een podcast over dood en rouw: ‘Ik wil verdrietige jongvolwassenen helpen’

De 21-jarige Jujube Zeguers verloor op Eerste Kerstdag 2018 haar vader door een dramatisch ongeval. ...

adv.