Patty Knoops helpt vrouwen gratis aan een baan

patty knoops
Wij interviewde Patty eerder voor Delftenaar van de Week over haar project

In haar jaren als recruiter kwam Patty Knoops veel intelligente, krachtige vrouwen tegen in de bijstand. Ze dacht, ‘hoe kan dat nou toch?’ en richtte de stichting Kijk Haar op om deze vrouwen te helpen in hun banenzoektocht.

Patty verzamelde mensen om zich heen die haar – ook vrijwillig – wilden helpen met het geven van trainingen. In 2015 ging in Rotterdam een eerste groep met tien vrouwen in de bijstand van start. “Het moest wel echt anders zijn, vond ik. Niet alleen gericht op het solliciteren en hoe je dat doet, maar ook op het veranderen van je mindset. Want daar begint het allemaal mee. Het doet nogal wat met je als je werkloos bent.” Patty zette een programma op met zes trainingen, onder andere over non-verbale communicatie, hoe je jezelf presenteert en zelfs een training imago en make-up.

Zoeken naar werk dubbel lastig

Vrouwen van in de vijftig hebben het volgens Patty best lastig met het zoeken naar werk. “Het zijn vaak vrouwen die intelligent zijn en een staat van dienst hebben, maar keer op keer zijn afgewezen. Leeftijd speelt daarbij zeker een rol. Sommige vrouwen willen hun geboortedatum niet meer op hun CV zetten, maar een werkgever komt er na een korte Google zoekopdracht toch wel achter. ” Oftewel, Patty raadt aan om de datum er toch gewoon op te zetten. Daarnaast zijn veel 50+ vrouwen ook nog eens in de overgang. “Sommige vrouwen zitten daarom al niet lekker in hun vel, dat maakt het zoeken naar een baan dubbel lastig.”

Nul geld

De trainingen worden allemaal gegeven door vrijwilligers en de hele organisatie gebeurt ‘met nul geld’. Geld om trainingen te betalen hebben vrouwen in de bijstand niet.  De vierde groep is net klaar. Inmiddels zijn er zo’n zes van de 36 vrouwen aan het werk. Best een aardig getal, vindt Patty.  “Ik zou dolgraag zeggen dat het door Kijk Haar komt, maar ze hebben het toch écht zelf gedaan.”

Verder denken

“Eén van de vrouwen gaat nu de administratie van Kijk Haar oppakken. En omdat het allemaal vrijwillig is, is dat het ook voor haar. Als we een stapje verder denken, dan kunnen we misschien uiteindelijk als stichting zelf mensen aan een baan helpen. Dat zou erg mooi zijn.”

De vrouwen zijn een community

Andere vrouwen zijn zelfstandig ondernemer geworden of hebben ergens een tijdelijke baan. “En dat is ook heel goed, want het gaat er om dat ze weer aan het werk zijn.” Het mooie aan de groepen van Kijk Haar is dat de vrouwen een community zijn gaan vormen, vindt Patty. “Er worden bijvoorbeeld tips gedeeld over hoe je jezelf met weinig geld toch goed kan blijven verzorgen.”

Naar Delft

Voor de komende tijd richt Patty haar pijlen op Delft. Op 27 oktober staat er een evenement gepland bij NEN. Er is nog niet veel over bekend, maar er komt een dagvullend programma voor vrouwen in de bijstand. Patty wil ook graag een groep opstarten in Delft, maar is nog op zoek naar een ruimte om de trainingen te geven. Wie een ruimte of tips heeft, kan zich melden bij Kijk Haar.

Klein Frankrijk

De Rotterdamse woont sinds 2008 in Delft en van die stap heeft ze absoluut nog geen spijt gehad. “We zochten naar een plek waar van uit de grote steden goed aan te rijden zijn en kozen voor Delft. We waren gelijk verliefd op de internationale allure en de variatie aan winkels. En nu we een hond hebben, blijkt Delft ook ideaal. Je bent zo snel in het groen.” Patty woont vlakbij Filmhuis Lumen en is er vaste gast. “Mijn buurtje is net klein Frankrijk, lekker een wijntje drinken bij LEF…Maar er is nog zo veel te ontdekken. Onlangs kwamen wij pas achter het bestaan van het Rietveld Theater. En dan denk ik echt: ‘wow, is dat mijn stad?’”

Plank misgeslagen

Minder leuk aan Delft vindt Patty – zoals wel meer Delftenaren – het parkeerbeleid. “Het is voor een buitenstaander niet te volgen. Je moet meteen een dagkaart kopen, dat is niet te betalen.” Ook het station kan op weinig goedkeuring rekenen. “Het is een enorm project en heeft zo veel geld gekost, maar alsnog is de plank misgeslagen. Een station in oude stijl had beter bij Delft gepast.”

In the picture

Patty blijft echter positief, over de nieuwe vrouwelijke burgemeester bijvoorbeeld. “Ik denk dat Marja van Bijsterveld Delft wel weer wat meer cachet kan geven.” Over haar eigen situatie is Patty ook positief, want eigenlijk zit ze als ZZP’er nu ook even zonder werk. Kortgeleden hoorde ze dat haar opdracht bij de gemeente Rotterdam niet werd verlengd. “Ik ben er niet bang voor, het komt wel goed. Bovendien heb ik dan tijd om een nieuwe groep ‘Kijk Haar’ en het evenement op touw te zetten. Maar ik blijf natuurlijk wel in the picture, want ik moet natuurlijk wel het goede voorbeeld geven!”

Delftenaar van de week

Vorige week spraken we met weerfotograaf Gieny Westra over haar bijzondere hobby: op tv komen met haar foto’s. Ken jij iemand die ook Delftenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’”

Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’

Fenna Timisi
Ga naar “Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’”

Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Bedrijfsrestaurant”

Medewerker Bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Onboarding & Training Specialist”

Onboarding & Training Specialist

 • Exact
 • Fulltime
Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Urban Trail Delft”

Urban Trail Delft

 • 23 oktober 2022
Ga naar “Kerstmarkt in Delft”

Kerstmarkt in Delft

 • Van 13 dec t/m 18 dec