Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nimco zorgt ervoor dat kinderen zelfs op zondag met plezier ‘naar school’ gaan

Door Iris Olsthoorn 27 februari 2018

Elke zondag zit het kantoorgebouw van Woonbron aan de Aart van der Leeuwlaan gevuld met een groep Delftse kinderen. Moeilijk voor te stellen misschien, maar deze kids krijgen les en gaan gráág op zondag ‘naar school’. Coördinator en vrijwilliger Nimco Ahmed vertelt waarom: “Ze leren hier dingen die ze thuis niet mee krijgen.”

Zo’n vijfentwintig jongens en meisjes volgen op zondag lessen aan de KinderAcademie. En ja, ze gaan helemaal vrijwillig óók op zondag ‘naar school’. “Kinderen melden zich via school zelf aan. Natuurlijk is er soms een kind dat op zondagochtend geen zin heeft, maar ze gaan altijd blij naar huis!”, vertelt Nimco, coördinator van de KinderAcademie.

Voorbeeld voor kinderen

De KinderAcademie bestaat al zo’n twaalf jaar en bestaat volledig uit vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat Delftse groep-achterers uit kansarme milieu’s hun vaardigheden verbeteren en horizon verbreden. “Dat is superbelangrijk, want zulke kids hebben vaak veel minder sociaal en cultureel kapitaal. Ze hebben bijvoorbeeld niemand in hun omgeving die hoogopgeleid is of een topbaan heeft. Dan kunnen ze daar ook geen voorbeeld aan nemen”, vertelt Nimco. “Hier ontmoeten ze allerlei mensen met verschillende banen, waardoor ze veel meer mogelijkheden voor zichzelf zien.” De lessen worden gegeven door gastdocenten met allerlei verschillende banen en soms gaat de hele groep op stap: “Naar het stadhuis bijvoorbeeld, of naar architectenbureau Mecanoo.”

Zwemles geven en spreekbeurten voorbereiden

Dat Nimco bij de KinderAcademie terecht is gekomen, is geen verassing. Vrijwilligerswerk zit haar naar eigen zeggen in het bloed: “Toen ik 17 assisteerde ik een zwembadlerares. Zij gaf zwemles aan migrantenvrouwen, waaronder mijn eigen moeder. Ik ging elke zaterdagochtend mee naar het zwembad om die vrouwen te helpen.” En ook in haar wijk zat ze niet stil: “Ik hielp graag met voorbereiden van spreekbeurten en organiseerde het buurtfeest.”

‘In alle wijken van Delft wonen kansarme kinderen’

Nimco zorgt er bij de KinderAcademie voor dat er wordt gewerkt met een lesplan, dus dat zij basisschooljuf is, komt goed uit. “Op school geef ik les aan groep drie. De kinderen van de KinderAcademie zijn groep-achters, een interessante levensfase dus.” Sommige deelnemers kent Nimco uit haar wijk Buitenhof: “Er zit nu bijvoorbeeld een meisje bij die ik al sinds dat ze baby was ken, ik was haar buurvrouw.” Maar we moeten niet denken dat alleen Buitenhof ‘zwak milieu’-kandidaten levert, hoor: “Nee, ze komen werkelijk uit álle wijken van Delft. Oók uit Wippolder, óók uit Tanthof en ja – zelfs uit de binnenstad. Er zitten hier jongens, meiden, Nederlandse kinderen, kinderen met buitenlandse roots, het is hier héél divers.”

Een eigen stek

Als het aan Nimco en de andere vrijwilligers ligt, wordt de KinderAcademie de komende jaren nog veel groter: “We starten na de zomervakantie met een tweejarig programma. We gaan ook beginnen met TutorMe: hierbij geven Delftse studenten bijles aan kinderen die wel wat hulp kunnen gebruiken.” Ondanks dat het lekker gaat, heeft Nimco nog wel een droom voor de KinderAcademie: “Een eigen locatie. We zitten hier fantastisch bij Woonbron, maar we zouden kinderen nóg beter kunnen helpen als we eigen leslokalen hadden.”

adv.