Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Wat ik miste in Leiden, vind ik in Delft’

Door Jantine van den Hoven 12 april 2016

Als jonge moeder in Delft heeft Annemarie Oorthuizen zichzelf duidelijk op de kaart gezet. Met haar Mama Café en andere initiatieven zorgt ze er voor dat moeders met elkaar in gesprek komen. Deze week is Annemarie de Delftenaar van de week.

Opgegroeid in Leiden, vriendengroep in Leiden en naar de Universiteit in Leiden. Het was dus echt wel de bedoeling dat toen Annemarie Oorthuizen in 2010 bij haar vriend in Delft ging wonen, ze terug naar Leiden zouden gaan. Maar toch is ze gebleven. Ze heeft het gewoon vreselijk naar haar zin in de stad. “Wat ik miste in Leiden, vind ik in Delft. Gewoon op straat mensen tegenkomen en samen even koffie drinken. Het is hier kleiner, dorps en gezellig.”

Op zoek naar een nieuw netwerk
annemarie oorthuizen
Een hele jonge Annemarie, hier 0 of 1 jaar oud.

In 2011 werd er een dochter geboren en in 2012 wilde Annemarie weer wat gaan doen. Omdat ze behoefte had aan een nieuw netwerk en het ontmoeten van andere ouders, richtte ze het Mama Café op. “We begonnen met een aantal moeders in buurthuis De Vleugel, nu is het uitgegroeid tot een stichting en ben ik de voorzitter met nog tien vrijwilligers om mij heen. Het begon met het doel om elkaar te ontmoeten: de kinderen lekker aan het spelen en wij met elkaar in gesprek. Ervaringen en tips uitwisselen. In de loop der jaren is er ook een wat meer inhoudelijk programma ontwikkeld, we merkten dat ondernemers het interessant vonden om bij ons iets te komen vertellen. Over draagdoeken, (borst)voeding, slapen maar ook kwamen er mensen langs die muziek speelden of hielpen met knutselen.”

Het Mama Café is gericht op moeders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, maar ook vaders en zelfs opa’s, oma’s en zelfs oppassen zijn welkom. Er is een vaste kern, maar natuurlijk zijn er ook mensen die na hun zwangerschapsverlof weer gaan werken en dus niet meer in de mogelijkheid zijn om langs te komen op één van de bijeenkomsten. Die vaste bijeenkomsten zijn twee keer per maand. En één keer per maand gaan de moeders zonder kinderen op stap: naar het café of samen een workshop volgen.

Het Mama Café is het niet het enige waar Annemarie Oorthuizen zich mee bezig houdt. Met haar eigen bedrijfje Sprankels & Zo organiseert ze sinds begin dit jaar ook een Zwanger Meetup en wil ze in het najaar ‘Bloei Delft’ opstarten, een site voor ouders in de regio met kinderen van 0 – 12.

Wat stelt het nou voor?

Iets heel anders waar Annemarie mee in aanraking kwam, was een kunstwerk vlakbij de V&D. “Ik vroeg me gewoon af wat het voor moest stellen. Dat bleek niemand echt te weten. Ik heb er een persbericht uitgedaan, gewoon namens mezelf. Pas toen GeenStijl zich met de zaak bemoeide, kwam ik ergens. Tussen alle grappige reacties die het kunstwerk opriep, zat één serieuze. Het kunstwerk hier in Delft bleek een replica te zijn, een cadeau aan de V&D-vestiging in Delft die lang geleden zijn deuren opende. De V&D directeur was tijdens een tentoonstelling onder de indruk geraakt van het werk van de Engelse kunstenaar. Het kunstwerk staat voor ontluikend groen, dat paste toen nog bij de V&D.” Onlangs nog zocht indebuurt Delft uit wat er nu met het kunstwerk gaat gebeuren nu de V&D de deuren sluit.

Speeltuin op de plek van de Lidl

Annemarie is vaak in Delft te vinden, op stap met haar twee kinderen of met een vriend of vriendin naar het theater of het filmhuis. Als je haar vraagt wat ze minder leuk vindt aan Delft moet ze toch wel erg lang nadenken. “Een speeltuin in de binnenstad, die mis ik wel. Dat zou mooi kunnen op de plek waar nu een Lidl gepland staat.”

Delftenaar van de week

Vorige week was koffiegek Dennis van der Drift Delftenaar van de Week. Lees hier zijn verhaal. Ben of ken jij iemand die Delftenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie via [email protected].

adv.