Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mehmet: ‘Ik wil Delft laten zien wat islam écht is’

Door Ilse Zoutewelle 20 juni 2017

Je hoeft niet in Delft geboren te zijn om toch een groot hart te hebben voor de stad. Mehmet Taskir, voorzitter van de Turkse Culturele Vereniging in Delft is daar het levende bewijs van. Samen met zijn vereniging organiseert hij festivals, open dagen in de moskee en maaltijden om te zorgen dat stadsgenoten hun Turkse mede-Delftenaren beter leren kennen.

Als elfjarige jongen kwam Mehmet uit een klein dorp in Turkije naar Delft in 1978. Zijn vader, moeder en zusjes woonden hier al een paar jaar, maar voor hem was het een behoorlijke cultuurshock. “Alles was hier zó anders”, vertelt Mehmet. “Maar juist ook heel erg leuk: mijn zusjes kwamen midden in de nacht naar me toe om hun fietsen te laten zien. Ze waren zo trots.” Samen met Mehmet en zijn gezin kwamen nog

Dat was in de eerste instantie niet zo makkelijk. “Er waren veel problemen met de taal. Daarom richtten de Turkse mensen werkgroepen op, zodat zij konden communiceren met de gemeente over bijvoorbeeld de bouw van de moskee bij Buitenhof. Daarom hebben we toen een vereniging opgericht.”

De gebedsruimte in de moskee

Laten zien wie ze zijn

Anno 2017 kunnen de Delftenaren van Turkse komaf zich príma redden in onze stad, maar de vereniging bestaat nog steeds: maar liefst 700 mensen zijn erbij betrokken. Mehmet vertelt: “We willen als vereniging aan Delft laten zien wie we zijn. Dat doen we bijvoorbeeld door twee keer per jaar een festival te houden in Poptahof en tijdens de ramadan iftarmaaltijden te organiseren. Dit is de maaltijd die we eten zodra de zon onder is. Hiervoor is iedereen uitgenodigd.”

Vooroordelen

Mehmet en de andere leden van de vereniging doen dit omdat ze een brug willen slaan tussen moslims en Delftenaren. “Ik wil de vooroordelen over moslims graag wegnemen. Zo wil ik laten zien dat bijvoorbeeld radicalisering iets is dat niet bij de islam past.” Daarom houden ze eens in de zoveel tijd een open dag. “We vragen mensen dan ze vanuit de media denken over moslims en proberen dat uit te leggen op de manier zoals wij het zien.”

Loverboy

Aan de andere kant probeert de vereniging ook de kinderen van de leden te behoeden voor radicalisering: “Ik vergelijk het vaak met een loverboy. Ze proberen je kind te lokken met allerlei mooie beloftes, maar uiteindelijk komen ze in een hel terecht. Daarom geven we ouders voorlichting over hoe je radicalisering kunt herkennen. Verder leren we de kinderen al jong wat er in de koran staat, zodat ze weten wat de waarheid is.”

‘Mijn hart ligt in Delft’

Ramadan

De ramadan is nu bijna voorbij. Hoe hij de vastenperiode ervaart? “Het is net als bij een dieet: je moet een knop omzetten en het gewoon doen. Ik vind het ook wel een gezellige tijd, want iedere avond eten we met elkaar in de moskee. We hebben het in Nederland overigens wel meest zwaar van de hele wereld: we kunnen maar liefst 18 uur achter elkaar niet eten!” En als je dan voor zonsopgang ook nog je wekker vergeet te zetten… “Het voorzitterschap is vrijwilligerswerk: ik werk hiernaast als beveiliger in Scheveningen bij oorlogsmisdadigers van het Joegoeslaviëtribunaal. Ik was eens ’s nachts vergeten mijn wekker te zetten zodat ik voor zonsopgang nog kon eten. De dag erna was het werken wel pittig.”

Nooit meer weg

En wat vindt Mehmet van Delft? “Ik wil hier nooit meer weg: mijn hart ligt in Delft. Ik heb in Turkije een jaar lang zonder familie moeten leven toen ik de basisschool moest afmaken en zij al naar Nederland waren. Ik ben hier omringd door mijn familie en vrienden en wil dat graag zo houden.”

adv.