Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meester Peter stopt na 42 jaar met lesgeven: ‘Het sneeuwballengevecht in de klas is me het meest bijgebleven’

Door Redactie indebuurt 16 oktober 2018

Meester Peter de Kat is een begrip in Delft. Duizenden kinderen heeft hij in de klas gehad, maar na 42 jaar in het onderwijs vindt hij het welletjes en verlaat hij basisschool De Eglantier. Het AD interviewde deze bijzondere meester.

“Het leukste vind ik dat ik kinderen vooruit kan helpen in hun persoonlijke ontwikkeling, kennis en de manier waarop ze om kunnen gaan met de eisen vanuit de maatschappij. Vooral als zij op het punt staan de school te verlaten om naar het voortgezet onderwijs te gaan’’, vertelt De Kat.

Geen acht tot vijf baan

“Opvallend is het dat je tegenwoordig als onderwijzer meer opvoeder bent dan vroeger. De maatschappij en schoolorganisaties verwachten veel meer, zoals individuele begeleiding en het oplossen en aankaarten van maatschappelijke problemen. Alles bij elkaar kosten de randzaken soms meer tijd dan het lesgeven. Het is geen baan van acht tot vijf. Vaak ben je erna en in het weekend ook nog bezig.”

Sneeuwballengevecht

Gedurende zijn carrière als docent heeft hij een hoop dingen meegemaakt, maar één ding bleef hem altijd bij. “In een van de eerste jaren lag er sneeuw en drie meisjes kwamen jammerend de klas binnen, omdat ze waren bekogeld door een paar jongens. Ik verzocht de meisjes om drie grote sneeuwballen te maken en terug te komen. Ik maakte mijn bureaulade leeg en stopte de drie sneeuwballen erin. De boosdoener, grootste dondersteen uit de klas, sprak ik erop aan en daarna trok ik mijn bureaulade open en smeet de sneeuwballen naar zijn hoofd. Waarop hij, je raadt het al, de restanten bij elkaar graaide en die met een vaart terugsmeet. Later kwam ik hem tegen in de stad en riep hij vanaf de overkant mijn naam en lachte. De combinatie van streng toespreken en afhandelen met een grap werkte goed. Soms geef ik strafregels, maar zelden stuur ik een leerling de klas uit. Het feit dat ik goed lag bij de leerlingen, speelde natuurlijk ook een rol.”

Naast zijn werk als docent heeft de meester dertig jaar directiewerk verricht. “Ik vond het prettig dat ik mee kon denken bij en bouwen aan de ontwikkeling van de school.”

School is cool

De Kat gaat met pensioen, maar is absoluut niet van plan om stil te zitten. “Het lesgeven ga ik natuurlijk missen, maar ik heb mij inmiddels gestort op School is Cool. Deze organisatie ondersteunt leerlingen die een extra zetje nodig hebben voordat ze naar de middelbare school gaan”, legt hij uit. “Vijftien maanden lang begeleid ik een leerling hierbij. Nu het een-op-eensituatie is, kan ik nog meer betekenen.”

Op woensdag 17 oktober houdt Basisschool de Eglantier, Ina Boudier-Bakkerstraat 2, om 16.00 uur een afscheidsreceptie voor alle (oud)leerlingen, ouders, docenten en (oud) collega’s.

Dit is een artikel van AD Delft.

adv.