Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martine verhuurt haar huis als Airbnb: ‘Ook de buren vinden het gezellig’

Door Iris Olsthoorn 21 januari 2020

Logeren in een Airbnb is leuk, maar toch heeft de verhuursite niet altijd een goede naam. In sommige steden zorgt het voor overlast en oneerlijke concurrentie. Ook in Delft wil de gemeente verhuur via Airbnb aan banden leggen. Dat je huis verhuren aan toeristen gewoon heel leuk kan zijn, bewijst Martine: “Zonder zou ik hier niet kunnen blijven wonen.”

Martine woont in een prachtige jaren 20 woning met vijf slaapkamers, een sauna en een tuin. Sinds een jaar verhuurt ze haar huis geregeld aan toeristen. “Een jaar geleden ben ik gescheiden. Het huis is veel te groot voor mij alleen, daarom verhuur ik het op de dagen dat de kinderen bij hun vader zijn. Zonder de inkomsten van de verhuur zou ik hier weg moeten. De kinderen en ik zijn veel te gehecht aan dit plekje, dus dit is voor ons een hele fijne oplossing. Bovendien kunnen anderen op deze manier ook van deze plek genieten. Ik vind het heerlijk om huurders in de watten te leggen. Is er iets te vieren? Dan zorg ik bijvoorbeeld voor een flesje champagne en ballonnen. Ook heb ik een boekje op tafel liggen met mijn eigen tips voor Delft, bij welke restaurantjes je bijvoorbeeld lekker uit eten kunt.”

Delftse toeristen

Foto: AirBnB

Volgens Martine hebben veel mensen een verkeerd beeld bij de toeristen die Delft bezoeken. “Vaak denken ze aan schreeuwende toeristen en massa’s mensen met rolkoffers. Maar de Delftse toerist is niet hetzelfde als de Amsterdamse toerist. De gemiddelde Engelse bachelorparty zal bijvoorbeeld niet naar Delft komen. Ik krijg vooral mensen over de vloer die naar Royal Delft willen, of een familie die een buitenlandse student van de TU komt bezoeken.” En de buren? Die vinden het prima dat Martine haar huis verhuurt: “In de zomer ontbijten gasten vaak buiten in de tuin. De buurman vindt het wel grappig dat hij dan steeds weer een andere taal voorbij hoort komen.”

In Delft zijn momenteel ongeveer 115 huizen op Airbnb te vinden en zo’n 700 hotelkamers. “Ik denk niet dat het elkaar snijdt of dat er oneerlijke concurrentie is in Delft. Het aanbod is niet zo groot, en het zijn vaak toch een anders slag gasten die in een Airbnb verblijven. Bij mij zijn het bijvoorbeeld vaak gezinnen die het fijn vinden om een huiskamer en tuin te hebben voor de kinderen. Ik verhuur de kinderkamers ook én er is genoeg speelgoed in huis te vinden.”

Foto: AirBnB

Huizenopkopers aan banden leggen

Toch is Martine zich er ook van bewust dat niet álle verhuur via Airbnb pluis is. “De grote commerciële partijen verpesten het eigenlijk voor de rest. Investeerders die een huis kopen met het doel het te verhuren via Airbnb. Op die manier onttrek je woningen aan de woningmarkt en daar heeft de stad inderdaad niets aan. Ik zou het wel goed vinden als deze groep aan banden wordt gelegd.” Eén van de oplossingen die in andere steden veel gebruikt wordt, is een maximaal aantal dagen dat je je huis mag verhuren. “In Amsterdam is dat bijvoorbeeld 30 en in Rotterdam 60. Voor mensen die net als ik ergens kunnen wonen dankzij tijdelijke verhuur, is dat te weinig. 90 dagen zou dan beter zijn; dan maak je het onaantrekkelijk voor huizenopkopers, maar blijft het nog wel leuk voor de gewone Airbnb host.”

De stad verdient er ook aan

Behalve dat verhuur als Airbnb dé oplossing is voor mensen als Martine, is toerisme ook goed voor de stad. “Het heeft een negatieve bijsmaak gekregen, maar we zijn hier nog lang niet toe aan Amsterdamse of Venetiaanse toestanden. De Airbnb’s en hotels dragen toeristenbelasting af aan de gemeente, dus dat zijn inkomsten. En toeristen geven veel uit in de Delftse winkels en horeca. Er valt zoveel te winnen als we in Delft laten zien hoe gastvrij we zijn!”

Lees ook

Zo denken Delftenaren dat onze stad eruit ziet in 2030

We zitten inmiddels een paar weken in 2020 en daarmee in een gloednieuw decennium. Dat doet ons afvr...
delft wonen

Woonlasten wéér omhoog: dit gaat een gemiddelde Delftenaar betalen

Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker. Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en...
Bluesfestival Delft

Save the date! Op deze data is het Blues Festival in Delft

Het duurt nog eventjes, maar we willen niet dat je dit jaar het Blues Festival mist. Noteer daarom n...

adv.