Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marja van Rossum krijgt kippenvel van de Oude Kerk

Door Jantine van den Hoven 13 september 2016

“Delft is op zijn mooist in de ochtend. Als het heeft geregend en de zon komt net door. Daar kan ik echt van smelten”, vertelt Marja van Rossum, geboren en getogen Delftenaar. De schrijfdocent en kinderfilosoof is Delftenaar van de week. 

Marja van Rossum is opgegroeid in de binnenstad en krijgt letterlijk kippenvel op haar armen als ze praat over het geluid van het luiden van de klok in de Oude Kerk. De klok slaat ieder uur maar luiden, dat gebeurt alleen bij Koninklijke begrafenissen. “De kracht die ontstaat bij het luiden is te zwaar voor de toren, dus daarom gebeurt het niet vaak. Het is ook bijzonder dat de klok zo oud is. In de oorlog werden veel kerkklokken uit de torens gehaald om het metaal te gebruiken. Deze klok was te groot en te zwaar en is dus altijd blijven hangen. Als hij luidt – en eigenlijk als ik er alleen al aan denk – krijg ik kippenvel op mijn armen. De hele stad wordt in het geluid gehuld.”

De Koestalling

Heel Delft ligt vol herinneringen voor Marja. Haar eigen straat de Dirklangendwarsstraat is ook absoluut een favoriete plek. “Het is de leukste straat van Delft. Er is veel saamhorigheid maar we lopen de deur niet plat bij elkaar. Er wonen veel kinderen en er wordt veel georganiseerd door buurtvereniging de Koestalling. Die buurtvereniging heet zo omdat er een muurschildering is van een koe. En de fietsen worden er gestald. Zo simpel is het.”

Liefde voor taal

Simpel is ook het idee achter het Schrijfcafé. Iedereen die van schrijven houdt en inspiratie op wil doen, is welkom. “In Delft komen er soms wel meer dan 10 mensen op af en dat is veel meer dan gemiddeld. Is Delft zo schrijverig? Niet per se, maar er zijn wel veel mensen met liefde voor taal.”

Bespreken is het leukste

Wat moeten we ons voorstellen bij een Schrijfcafé? “Dat is iedere keer anders. Er is altijd een thema, bijvoorbeeld licht. Ik zet dan lampjes en kaarsen neer, daarmee creëer je meteen een sfeer. We gaan dan woorden verzamelen die daar bij horen om het creatieve proces op gang te krijgen. Als tweede opdracht schrijft iedereen een verhaaltje vanuit zijn of haar ervaring, iets dat met licht te maken heeft. De verhalen worden dan voorgelezen en het is ontzettend verschillend wat daar uit komt. Vaak vinden mensen het bespreken nog wel het leukste.”

Andere manier van kijken

Een andere keer is de groep naar buiten gegaan. Aan de Hooikade keken ze door een soort fotolijstje. “Iedereen moest tien minuten kijken. Doordat gefocust bent en door het lijstje op details gaat letten, gaat je vanzelf iets opvallen. Mij viel op dat er veel blauw te zien was. Daar schreef ik een korte tekst over.” Het gaat er om dat je op een andere manier naar dingen kijkt, dan krijg je ook weer een heel andere tekst.

Wat is stilte?

Marja werkt als kinderfilosoof, dat betekent dat ze op de Mozaïek elke woensdagmorgen les geeft aan een groepje leerlingen. “Geen vraag is te groot of te klein. We hebben onlangs ‘stilte’ behandeld. Eén van de kinderen riep na een gesprek verschrikt: ‘Ik weet nu niet meer wat stilte is!’ Maar als ik ze dan de gang op stuur met de mededeling dat ze wel stil moeten doen, dan lachen ze er om. Ze weten het heus wel.” Zweverig is het dus allerminst, het gaat er om dat de kinderen op een andere manier na leren denken. Marja geeft ook trainingen aan docenten die filosofie als vak geven en ze wordt bijvoorbeeld ingehuurd door een museum. “Ze zijn dan op zoek naar een manier om met kinderen het gesprek aan te gaan over een tentoonstelling. Ik kan daar bij helpen.”

Delftse Dag van het Schrijven

Terug naar het Schrijfcafé. Want komende zaterdag is er de ‘Dag van het Schrijven’ in Delft en kun je op consult bij de schrijfdokters. Marja en haar collega-vrijwilligers zitten klaar voor het ‘Delfts Schrijfdokters spreekuur’ in de VAK. Wie blijft hangen in een tekst of met een andere vraag zit, kan tussen 10.00 en 15.00 uur terecht bij de schrijfdokters. Ook zijn er verschillende workshops te volgen. Meer informatie is hier te vinden. 

Delftenaar van de week

Vorige week spraken we met DJ Woody over zijn bizarre jaar. Ken jij iemand die ook Delftenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie.

adv.