Margo ontdekte een oud parfumfabriekje in haar achtertuin: ‘Deze reukwaters wonnen ooit belangrijke prijzen’

Margo in haar tuin, achter de beroemde parfumfabriek

In 1964 kocht Margo Poppink (80) met haar man Philip, tandarts van beroep, het pand Phoenixstraat 52. De tuin grensde aan een met klimop overwoekerde houten schuur waar allerlei rekken met flessen stonden en de geur van verschaalde parfum hing. De schuur bleek een beroemd parfumfabriekje te zijn geweest met de naam Maison Neuve. “Het was een bijzondere en onverwachte ontdekking”, vertelt Margo. We blikken met haar terug.

“Wij gingen er met ons jonge gezin wonen en ontdekten dat het beroemde echtpaar Van Marken er had gewoond”, vertelt Margo wanneer we bij haar op bezoek zijn. “In de tuin, die jarenlang niet was onderhouden, vonden we tal van parfumflesje en dopjes.” Het vergane schuurtje bleek het fabriekje te zijn van Agneta van Marken. Zij leidde hier vanaf 1873 de productie van Delftse parfums en reukwaters, waarmee ze prijzen won op wereldtentoonstellingen in Parijs en Australië. Ze werd er zelfs voor gehuldigd in de Eerste Kamer.

Maison Neuve

“De schuur, die aan de tuin grensde, was in slechte staat, aangetast door houtworm. Maar we besloten om het parfumfabriekje te renoveren met behoud van het oorspronkelijke karakter van de gevel”, gaat Margo verder. “Philip heeft twee gouden handen en heeft het prachtig opgeknapt. Twee wandkasten waren niet aangetast door houtworm. Deze konden worden behouden. Van een van deze kasten heb ik een soort van museumpje gemaakt, waar de mooiste flesjes staan opgesteld en een receptenboek.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Delfts blauw

Trots opent Margo de wandkast en haalt een grote fles tevoorschijn waarop nog het originele etiket van Maison Neuve staat. Aan de binnenkant van het deurtje hangt zelfs nog een handgeschreven recept, mogelijk opgesteld door Agneta. Uiterst voorzichtig haalt Margo een fraai Delfts blauw flacon tevoorschijn, niet meer dan vijf centimeter groot: “Dit is ons pronkstuk. Iemand wees me erop dat het op Marktplaats stond. Toen heb ik een bod gedaan en het flesje kunnen kopen.” Margo legt uit dat Agneta een hele slimme zakenvrouw was en de Porceleyne Fles de opdracht gaf om Delfts blauwe flacons te maken. Ze wist dat parfum lekker moest ruiken, maar dat het ook belangrijk om het mooi te verpakken. “Hierdoor won ze prijzen op Wereldtentoonstellingen. Kijk, hier hangt een diploma van een tentoonstelling in Arnhem (1879), waar Maison Neuve wordt geprezen vanwege ‘de aangename geuren en en bijzonder nette verpakking  van reukwater’. In advertenties werd chique gesproken van een Bouquet de Delft.” 

Blikseminslag

Margo, geboren in het Groningse Overschild, kwam al jong in Delft te wonen. Haar vader werd hier in 1941 predikant. In haar Amsterdamse studententijd deed ze aan cabaret en ontmoette ze Delftenaar Philip Poppink. Na afloop van een voorstelling sprong de student tandheelkunde op het podium met twee flessen wijn en maakte Margo het hof. “Hij was als door een blikseminslag getroffen. Bij mij ging het iets langzamer.” Het tweetal trouwde, en kreeg in korte tijd samen vier kinderen. Een drukke tijd brak aan. De tandartspraktijk werd gecombineerd met een Bed & Breakfast.

Margo werd stadsgids en vrijwilliger bij het museum Paul Tetar van Elven aan de Koornmarkt. “Ja, heel druk, en toen kwam ook nog de tuin. Dat speelde in 1972. We kregen de mogelijkheid om het schuurtje en de enorme tuin erachter te kopen, een lap grond van 40 bij 18 meter. Dat was een buitenkans, maar leverde ook veel werk op. Het was een wildernis, een onbegaanbare jungle, waar zo’n veertig jaar niks was gebeurd. Het stond vol met zaailingen van esdoorns. Mijn kinderen vonden ‘t heel leuk en spannend  om er rond te struinen. Philip creëerde er een speelplek.”

Een van de mooiste tuinen van Delft

Toen de kinderen uitgespeeld waren, heeft Margo de tuin stapje voor stapje gecultiveerd en bleek over groene vingers te beschikken. “Ik ben dol op rozen en vond het leuk om ze in bomen te laten groeien. Bij een perenboom lukte dat eerst niet, maar uiteindelijk had ik met één stekje wel succes en bloeit er in het voorjaar een sluier van rozen in die boom. Daar ben ik trots op.” De ommuurde stadstuin behoort inmiddels al een paar decennia tot de fraaiste tuinen van Delft. De eerste keer dat Margo meedeed aan de Open Tuinendag kwamen er 700 bezoekers die de kans aangrepen om een kijkje te nemen in haar tuin. “Allemaal liefhebbers, die de tuin prezen als een oase, een oord van stilte in de binnenstad.” Margo is er dagelijks te vinden om de tuin te onderhouden. Ze snoeit de rozen en heesters, wiedt het onkruid en voert op het grasveld een continue strijd met diverse mossoorten. “Ik ben er nog steeds heel druk mee en hoop dat nog jarenlang te kunnen volhouden.” En het parfumfabriekje, dat blijft – naast haar rozen – natuurlijk ook een pronkstuk. 

Lees ook

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’”

Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’

Fenna Timisi
Ga naar “Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’”

Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Bedrijfsrestaurant”

Medewerker Bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Onboarding & Training Specialist”

Onboarding & Training Specialist

 • Exact
 • Fulltime
Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Urban Trail Delft”

Urban Trail Delft

 • 23 oktober 2022
Ga naar “Kerstmarkt in Delft”

Kerstmarkt in Delft

 • Van 13 dec t/m 18 dec