Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Margo ontdekte een oud parfumfabriekje in haar achtertuin: ‘Deze reukwaters wonnen ooit belangrijke prijzen’

Door Jan van der Mast 20 oktober 2020

In 1964 kocht Margo Poppink (80) met haar man Philip, tandarts van beroep, het pand Phoenixstraat 52. De tuin grensde aan een met klimop overwoekerde houten schuur waar allerlei rekken met flessen stonden en de geur van verschaalde parfum hing. De schuur bleek een beroemd parfumfabriekje te zijn geweest met de naam Maison Neuve. “Het was een bijzondere en onverwachte ontdekking”, vertelt Margo. We blikken met haar terug.

“Wij gingen er met ons jonge gezin wonen en ontdekten dat het beroemde echtpaar Van Marken er had gewoond”, vertelt Margo wanneer we bij haar op bezoek zijn. “In de tuin, die jarenlang niet was onderhouden, vonden we tal van parfumflesje en dopjes.” Het vergane schuurtje bleek het fabriekje te zijn van Agneta van Marken. Zij leidde hier vanaf 1873 de productie van Delftse parfums en reukwaters, waarmee ze prijzen won op wereldtentoonstellingen in Parijs en Australië. Ze werd er zelfs voor gehuldigd in de Eerste Kamer.

Maison Neuve

“De schuur, die aan de tuin grensde, was in slechte staat, aangetast door houtworm. Maar we besloten om het parfumfabriekje te renoveren met behoud van het oorspronkelijke karakter van de gevel”, gaat Margo verder. “Philip heeft twee gouden handen en heeft het prachtig opgeknapt. Twee wandkasten waren niet aangetast door houtworm. Deze konden worden behouden. Van een van deze kasten heb ik een soort van museumpje gemaakt, waar de mooiste flesjes staan opgesteld en een receptenboek.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Delfts blauw

Trots opent Margo de wandkast en haalt een grote fles tevoorschijn waarop nog het originele etiket van Maison Neuve staat. Aan de binnenkant van het deurtje hangt zelfs nog een handgeschreven recept, mogelijk opgesteld door Agneta. Uiterst voorzichtig haalt Margo een fraai Delfts blauw flacon tevoorschijn, niet meer dan vijf centimeter groot: “Dit is ons pronkstuk. Iemand wees me erop dat het op Marktplaats stond. Toen heb ik een bod gedaan en het flesje kunnen kopen.” Margo legt uit dat Agneta een hele slimme zakenvrouw was en de Porceleyne Fles de opdracht gaf om Delfts blauwe flacons te maken. Ze wist dat parfum lekker moest ruiken, maar dat het ook belangrijk om het mooi te verpakken. “Hierdoor won ze prijzen op Wereldtentoonstellingen. Kijk, hier hangt een diploma van een tentoonstelling in Arnhem (1879), waar Maison Neuve wordt geprezen vanwege ‘de aangename geuren en en bijzonder nette verpakking  van reukwater’. In advertenties werd chique gesproken van een Bouquet de Delft.” 

Blikseminslag

Margo, geboren in het Groningse Overschild, kwam al jong in Delft te wonen. Haar vader werd hier in 1941 predikant. In haar Amsterdamse studententijd deed ze aan cabaret en ontmoette ze Delftenaar Philip Poppink. Na afloop van een voorstelling sprong de student tandheelkunde op het podium met twee flessen wijn en maakte Margo het hof. “Hij was als door een blikseminslag getroffen. Bij mij ging het iets langzamer.” Het tweetal trouwde, en kreeg in korte tijd samen vier kinderen. Een drukke tijd brak aan. De tandartspraktijk werd gecombineerd met een Bed & Breakfast.

Margo werd stadsgids en vrijwilliger bij het museum Paul Tetar van Elven aan de Koornmarkt. “Ja, heel druk, en toen kwam ook nog de tuin. Dat speelde in 1972. We kregen de mogelijkheid om het schuurtje en de enorme tuin erachter te kopen, een lap grond van 40 bij 18 meter. Dat was een buitenkans, maar leverde ook veel werk op. Het was een wildernis, een onbegaanbare jungle, waar zo’n veertig jaar niks was gebeurd. Het stond vol met zaailingen van esdoorns. Mijn kinderen vonden ‘t heel leuk en spannend  om er rond te struinen. Philip creëerde er een speelplek.”

Een van de mooiste tuinen van Delft

Toen de kinderen uitgespeeld waren, heeft Margo de tuin stapje voor stapje gecultiveerd en bleek over groene vingers te beschikken. “Ik ben dol op rozen en vond het leuk om ze in bomen te laten groeien. Bij een perenboom lukte dat eerst niet, maar uiteindelijk had ik met één stekje wel succes en bloeit er in het voorjaar een sluier van rozen in die boom. Daar ben ik trots op.” De ommuurde stadstuin behoort inmiddels al een paar decennia tot de fraaiste tuinen van Delft. De eerste keer dat Margo meedeed aan de Open Tuinendag kwamen er 700 bezoekers die de kans aangrepen om een kijkje te nemen in haar tuin. “Allemaal liefhebbers, die de tuin prezen als een oase, een oord van stilte in de binnenstad.” Margo is er dagelijks te vinden om de tuin te onderhouden. Ze snoeit de rozen en heesters, wiedt het onkruid en voert op het grasveld een continue strijd met diverse mossoorten. “Ik ben er nog steeds heel druk mee en hoop dat nog jarenlang te kunnen volhouden.” En het parfumfabriekje, dat blijft – naast haar rozen – natuurlijk ook een pronkstuk. 

Lees ook

Mark tekent razendsnel de mooiste stadsgezichten van Delft: ‘Ik poets niets weg’

Waarschijnlijk heb je stadstekenaar Mark van Huystee wel eens zien zitten op een bijzondere plek in ...

Delftenaar Anne (27) schreef twee romans: ‘De liefde tussen mijn oma en stiefopa was de inspiratie voor mijn 2e boek’

Zo’n beetje iedereen die iets met taal heeft, droomt ervan om een eigen boek te schrijven. Anne van ...

Tim maakt een podcast over Buitenhof: ‘Ik wil dat het negatieve stigma verandert’

Wanneer Tim den Broek (21) aan mensen vertelt dat hij uit Delft komt, reageren ze vrijwel altijd ent...

adv.