Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joke Krul: ‘Ik denk in kleurplaten’

Door Jantine van den Hoven 15 maart 2016

“Ik ben echt verknocht aan Delft”, zegt grafisch vormgeefster en kunstenares Joke Krul. En dat blijkt wel als ze vertelt over haar vele wandel- en fietstochten door Delft. “Ik hou van de binnenstad, maar ga ook naar nieuwe wijken. Waarom? Omdat ik op de hoogte moet blijven natuurlijk!”

Iedere week komt een Delftenaar aan het woord in deze rubriek. Deze week het verhaal van Joke Krul, ze woont al haar hele leven in Delft.

Geboren werd Joke Krul in het Bethel Ziekenhuis. Dat stond op een steenworp afstand van waar nu haar atelier zich bevind in Delftstede. “De eerste drie jaar van mijn leven woonde ik in een HTM-tram. Er was woningnood en mijn vader kon een oude tram regelen. Die kon in de tuin van onze opa in Den Hoorn staan totdat we een flat kregen in Delft.” Sindsdien is Krul niet meer weggeweest uit Delft. “Dat zou ik niet willen en dat zou ook niet kunnen. Als ondernemer heb ik hier al mijn contacten.”

Zoveel te doen
Joke Krul
Uitzicht vanaf het atelier.

Maar dat is niet de enige reden waarom Krul voor altijd in Delft wil blijven. Aan alles is te merken dat ze van Delft houdt. Ze brandt los: “Het bewonersaantal van de stad is niet heel hoog, maar er zijn wel veel faciliteiten dankzij grote instellingen als de TU, TNO en Ikea. Dat zorgt er voor dat er zoveel te doen is in Delft, er zijn zo veel restaurants en bioscopen.” Dat is niet het enige, ook de studenten houden de stad levendig, vindt Krul. “En zelf wil ik een gracht voor mijn deur met eendjes er in. Daar kan ik zo van genieten.”

Als het even kan, ze geeft veel cursussen en workshops vanuit haar atelier aan de Delfstede, gaat Krul naar buiten. “Ik weet daardoor erg veel van Delft. Ik ga ook naar nieuwe wijken, ik moet natuurlijk wel op de hoogte blijven. Ik ga ook wel eens naar Den Hoorn, ik vind het prachtig om te zien hoe de drijvende huizen aan de Dijkshoornseweg gebouwd worden.” Een ander groot voordeel van Delft: “Je bent in een stad, maar binnen tien minuten sta je tussen de koeien en de schapen.” En de ligging, die is ook perfect, meent Krul. “Voor wie niet genoeg heeft aan de winkels in Delft, kan makkelijk naar Den Haag of Rotterdam.”

‘Ik wil een gracht met eendjes voor de deur’

Iedereen dook er bovenop

Waar haar liefde voor Delft ook uit blijkt, is de uitgave van kerstkaarten, kalenders met foto’s van Delft en natuurlijk de bekende kleurplaten. ,,Ik ben die kleurplaten gaan maken omdat het me leuk leek en het misschien mensen naar mijn site zou trekken. Ik had geen idee dat het zo groots opgepakt zou gaan worden.” Krul begon met haar kleurplaten in een tijd dat het kleuren voor volwassenen aan populariteit won. “Iedereen dook er bovenop, niemand maakte toen nog stadsgezichten. Zelfs niet in Rotterdam en Den Haag.”

Joke Krul kleurplaat Oude Kerk
Een kleurplaat van Joke, de Oude Delft

“Als ik door Delft loop en ik zie een goede plek, dan heb ik de kleurplaat in mijn hoofd al gemaakt. Ik maak dan nog wel een foto als naslagwerk, maar ik denk in kleurplaten.” Krul biedt de kleurplaten nog steeds gratis aan op haar website. “Ik hoop dat mensen ook naar die plekken toegaan om te kijken hoe de kleuren er uit zien.”

Krul houdt zich nu voornamelijk nog bezig met het geven van les in schilderen en tekenen. En ze geeft workshops in allerlei technieken. De eerstkomende workshop is ‘Botanisch tekenen’ op 19 maart.

Delftenaar van de week

Vorige week was Sanne Wolf Delftenaar van de week. Lees hier haar verhaal. Ben of ken jij iemand die Delftenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie!

 

adv.