Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joël (9) is verkozen tot ambassadeur voor Stichting het Gehandicapte Kind

Door Jan van der Mast 2 december 2020

Joël Spierlings (9) werd zaterdag 28 november uitgekozen tot een van de vier kinderambassadeurs voor Stichting het Gehandicapte Kind. De jonge Delftenaar zit vól goede ideeën: “Ik wil bijvoorbeeld dat er meer speeltuinen komen voor kinderen met een beperking.”

Acht kinderen uit het hele land, variërend van 9 tot 14 jaar, waren in de race voor vier ambassadeursplekken. Joël ging met zijn moeder Miranda naar Hilversum, waar de finale plaatsvond in het Gooliand Theater. Lucille Werner presenteerde de avond, die opgesierd werd met een optreden van een Douwe Bob. “Ik had de hele dag kriebels in mijn buik,” vertelt Joël. “Ik moest een CAP-talk op het podium doen, een lijst voorlezen met al mijn wensen om het leven van kinderen met een beperking te verbeteren. Het is een flinke lijst, want ik wil dat er meer speeltuinen komen waar kinderen met een beperking kunnen spelen. Dat wil ik ook in attractieparken, en ik wil meer respect voor kinderen met een beperking en … oja, het zou fijn zijn wanneer op kermissen een uurtje alle geluiden en drukke knipperlampen worden uitgezet, zodat het minder onrustig is.” 

Verteller en moppentapper

Joëls wensenlijst viel in goede aarde bij de jury, waardoor hij als jongste deelnemer werd gekozen tot ambassadeur: “Ik was heel erg blij, stond te stuiteren op het podium. Tot 4 december laten ze me rusten, maar daarna ga ik echt aan de slag. Dan ga ik veel reizen om te vertellen wat het is om als kind te leven met een beperking. Ik reis dan door heel Nederland. Van de eilanden bovenin tot het puntje van Limburg. Dat vind ik leuk, want ik ben een goede verteller, maar ook een hele goede moppenmaker. Wil je er eentje horen?” En Joël vertelt geroutineerd een Belgenmop over een neerstortend vliegtuig, met Belgen die spontaan applaudisseren wanneer één Nederlander zich heeft opgeofferd en het plafond heeft losgelaten: “Die Belgen vallen dus ook naar beneden.”

Tekst loopt door onder de foto. 

School in Buitenhof

Terwijl we foto’s maken van Joël met de medaille en het beeldje die hij heeft gewonnen, vertelt zijn moeder over de beperking van haar zoon: “Hij heeft een cerebrale parese. Tijdens de zwangerschap heeft hij te weinig zuurstof gehad waardoor de spieren in de linkerhelft van zijn lichaam spastisch zijn. Door een operatie aan zijn voet kan hij nog wel lopen en hoeft hij niet in een rolstoel.”

‘Een zandbak en schommel voor rolstoelers: een geniale school dus!’

Daarna pikt Joël weer de draad op en legt uit hoe zijn dagelijkse leven eruitziet. Hij woont in de buurt van de Brasserskade en gaat vijf dagen in de week naar de Maurice Maeterlinckschool in Buitenhof, waar speciaal onderwijs wordt verzorgd voor kinderen met een beperking. “Ik vind het een hele fijne school. Er zijn geen drempels in het gebouw, er is een zandbak en schommel voor rolstoelers. Helemaal geniaal dus! Mijn vader brengt me met de bakfiets. Soms ga ik met een busje.” Joël heeft er een vriend, Yuan, die in een rolstoel zit. “Hij kan bijna niet lopen. Alleen met krukken. Maar heeft wel heel sterke armen. Yuan komt wel ‘ns bij me spelen. Dat is best lastig afspreken, want dan moet je eerst toestemming vragen aan de chauffeur en daarna nog aan de ouders.” 

Zwemmen en judo

Joël is naast zijn nieuwe ambassadeurschap en school ook druk met sporten. Hij zwemt, hoopt snel zijn diploma A te halen en doet ook aan judo: “Dat is een vechtsport met houtgrepen, op de grond gooien en al dat soort dingen.”

Pascal, de vader van Joël voegt er aan toe dat er wordt gejudood bij Budo Gouweleeuw, waar les wordt gegeven aan een groep kinderen met een beperking: “Dat is erg fijn, want vaak kunnen deze kinderen niet terecht bij een reguliere sportclub. Ze hebben dus minder sociale contacten en dan ligt eenzaamheid op de loer. Dat is ook een onderwerp waar de Stichting het Gehandicapte Kind aandacht op wil vestigen en waar Joël in het land over gaat vertellen. Lucille Werner is de initiatiefnemer. Zij kwam vorig jaar naar de Maurice Maeterlinckschool en vertelde dat de stichting ambassadeurs zocht. Heel veel kinderen hebben zich toen aangemeld, en nu is onze zoon uitgekozen. Daar zijn we best wel trots op.”   

Lees ook

Philip geeft al 43 jaar les: ‘Ik ga nog dagelijks met plezier naar mijn werk’

Delftenaar Philip Vermaat werkt al 43(!) jaar in het onderwijs, waarvan het grootste deel op het Gro...

Louis toverde zijn tabakszaak om tot museum: ‘Zelf rook ik maar af en toe een pijpje’

Wist je dat er in Delft een museum is gewijd aan tabak, pijpjes en sigaretten? Op de Van Bossestraat...

Jujube (21) maakt een podcast over dood en rouw: ‘Ik wil verdrietige jongvolwassenen helpen’

De 21-jarige Jujube Zeguers verloor op Eerste Kerstdag 2018 haar vader door een dramatisch ongeval. ...

Margo ontdekte een oud parfumfabriekje in haar achtertuin: ‘Deze reukwaters wonnen ooit belangrijke prijzen’

In 1964 kocht Margo Poppink (80) met haar man Philip, tandarts van beroep, het pand Phoenixstraat 52...

 

adv.