Isabelle woont met haar twee kinderen én vluchteling Ahmad in Delft-Zuid

Delftenaar Isabelle woont in een doodnormaal appartement in Delft-Zuid. Maar wat je bij haar binnen vindt, is niet zo vanzelfsprekend. De Syrische Ahmad (27) woont namelijk bij haar in huis. Gastredacteur Babet van Pinxteren ging bij het bijzondere gezin op bezoek.

Het appartementencomplex van Isabelle ligt in een gezellig buurtje in Delft-Zuid. “Er hangt hier een goede buurtsfeer en ik pas wel eens op een van de kinderen uit de buurt”, vertelt Isabelle. Iets voor een ander doen, dat past helemaal bij Isabelle. Ze staat voor een liefdevol leven, en vanuit dat idee kwam zij terecht bij Takecarebnb. De Syrische Ahmad zocht een woonplek in Delft. Hij was op zoek naar een plek bij een gezin, zodat hij van de kinderen snel en veel van de Nederlandse taal zou leren. Toen Isabelle dit bericht las wist ze dat dit was wat ze wilde: “Hoe mooi is dat, een vluchteling een plek kunnen geven in mijn huis.”

Van een AZC naar logeerplek

Takecarebnb bemiddelt tussen inburgeraars verblijvend in een AZC (asielzoekers met een verblijfsvergunning) en gastgezinnen. Zij zoeken een logeerplek voor een periode van maximaal drie maanden bij die gastgezinnen thuis. Ahmad kwam tijdens zijn verblijf in het AZC Hoogeveen via de organisatie ‘Takecarebnb’ in contact met Isabelle.

‘Hij brengt de kinderen naar zwemles en brengt ze naar bed’

Ahmad was doodnerveus voor hun eerste ontmoeting. Maar de match bleek succesvol, en middels een proeftijd is toen gekeken of het thuis goed zou gaan met de kinderen van Isabelle. Ook dat was een daverend succes:  Isabelle’s kinderen zijn gek op Ahmad. Hij leert veel van hen. Ze praten alleen Nederlands tegen hem, een snellere leerschool is er niet. “De band tussen de kids en Ahmad wordt alleen maar sterker en hij heeft echt gevoel voor omgang met kinderen’’, vertelt Isabelle. “Ook helpt hij mee in het huishouden. We gaan samen boodschappen doen, hij gaat met de kinderen naar zwemles en brengt ze af en toe naar bed.”

Allebei aanpassen

Als hij niet met het huishouden bezig is, kijkt Ahmad graag voetbal. Maar Isabelle heeft geen tv. Daar hebben ze een oplossing voor gevonden: hij keek het WK voetbal gewoon op de iPad. “Natuurlijk is het een beetje aanpassen, zowel voor hem als voor ons, maar dat is juist leuk’’, vertelt Isabelle. “Onze eetgewoontes moest ik, maar vooral Ahmad, wel veranderen. Ik eet geen kip en hij is er gek op.” Isabelle koopt nu Arabisch brood voor Ahmad, aangezien zij glutenvrij eet. “In principe zet ik alles voor wat wij eten en voor Ahmad was dat in het begin allemaal nieuw. Hij leerde al snel: Dan kwam ik thuis na werk en dan had hij alle spullen gekocht in de supermarkt die ik altijd koop. Hij keek gewoon naar wat ik kocht en bracht dat mee naar huis.”

Ondanks dat het eten hem goed smaakt en hij langzaam went aan bepaalde gewoontes bij Isabella thuis, ging het Suikerfeest niet zoals Ahmad gewend was. Hij vierde het altijd met familie en in Nederland was dat nu toch echt anders: “Ik miste mijn familie, de rituelen en alles wat er bij zo’n periode komt kijken.”

‘Toen ik in Nederland aankwam, had ik niets’

Gifgasaanval

Ahmad’s reis naar Nederland was natuurlijk geen makkelijke. Het begon met een gifgasaanval in Syrië, waarbij zijn longen behoorlijk zijn aangetast. “Ik heb maanden lang ernstige pijn gehad. In mijn thuisland konden ze niet veel voor me doen. Ze hebben er niet de juist medicijnen of de situatie is niet stabiel genoeg om te behandelen.” Dat is voor Ahmad de reden geweest om te vluchten naar Europa, om te kijken of ze hem hier konden helpen met zijn longproblemen.

Vanuit Syrië is Ahmad via Turkije, waar hij drie maanden verbleef, naar Griekenland gevlucht. Dat werd een reis waarbij hij tien uur heeft gelopen en twee dagen zonder eten en drinken zat, maar uiteindelijk Griekenland bereikte. Om vanuit Griekenland naar Nederland te komen heeft hij zijn paspoort moeten vervalsen. “Toen ik in Nederland aankwam, waren mijn kleren nat en had ik geen andere spullen bij me.”

Alle woorden opschrijven

Ahmad kwam terecht in het AZC in Hoogeveen, maar vond het geen fijne plek. Hij voelde zich daar gevangen en iedereen bleef binnen. “Ik wilde bijna terug naar Turkije”, zegt hij. Totdat hij per toeval een vriend tegenkwam, die hem in contact bracht met Takecarebnb.

Inmiddels is hij alweer 6 maanden in Nederland, en woont hij nu sinds één maand bij Isabelle in huis.  “Het gaat heel erg goed en het is heel gezellig”, vertelt Isabelle. Ahmad is echt een ‘member of the family’ geworden. Om in te burgeren in Nederland gaat Ahmad naar de bibliotheek voor het ‘Taalhuis’ om Nederlands te leren. “‘s Avonds schrijf ik woorden op, die ik de kinderen die dag heb horen zeggen”, zegt hij. Inmiddels kan Ahmad al wel wat Nederlands begrijpen, maar spreekt hij de taal uiteraard nog niet.

In Syrië volgde Ahmad een vijfjarige Universitaire opleiding: Mechanical Engineering. Hij had gehoopt hier in Delft aan de TU zijn studie te kunnen afronden. Maar zoals inmiddels elk mens weet, moet je als inburgeraar eerst inburgeren en een inburgeringsexamen doen en het NT2 (ofwel Nederlands als tweede taal) afronden. “Misschien moet hij zich laten omscholen’’, oppert Isabelle lachend, “Bijvoorbeeld leraar voor het basisonderwijs worden, of wiskunde gaan geven.”

Groot huis in Aleppo

Hier wordt vaak gedacht dat vluchtelingen slecht opgeleid zijn of het niet goed hadden in Syrië. Maar dat is een groot misverstand. “Ahmad komt uit een rijk gezin. Hij heeft een grote familie van 8 zussen en 1 broer’’, vertelt Isabelle. “Hij ging met een paar vrienden op duikvakantie op de Maladiven, woonde in een groot huis in de grote stad Aleppo en hadden een grote moestuin, waar ze hun eigen groenten en fruit teelden. Zijn familie woont door de oorlog nu overal verspreid over de wereld: Zijn ouders en broer wonen nog in Turkije en zijn zussen wonen in Syrië, Turkije en Saoedi-Arabië. Dat hij ze mist kunnen we wel aannemen, ook al laat hij daar eigenlijk weinig van los.”

Na drie maanden logeren bij Isabelle, is het afwachten of de beloofde woning voor Ahmad in Delft inderdaad beschikbaar is, of dat hij langer bij dit lieve gastgezin blijft.

Babet wil dit artikel graag afronden met een oproep: Takecarebnb zoekt nog een gastgezin in Delft voor iemand uit een AZC. Heb je na dit verhaal een tip, of wil je zelf je woning als logeerplek aanbieden? Kijk dan op: www.takecarebnb.nl en meld je aan.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Delftenaar Eileen (29) maakt animatiefilms met haar vriend: ‘We halen inspiratie uit ons leven’”

Delftenaar Eileen (29) maakt animatiefilms met haar vriend: ‘We halen inspiratie uit ons leven’

Eileen Boeijkens
Ga naar “Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’”

Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’

Ga naar “Delftenaar Lotte (20) is een van de beste in judo: ‘Ik werd derde bij het NK’”

Delftenaar Lotte (20) is een van de beste in judo: ‘Ik werd derde bij het NK’

Lotte Schutjes Nederlands Kampioen judo judoka delft dojo

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69”

PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69

 • PLUS
 • Geldig t/m 3 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Medewerker Klantenservice”

Medewerker Klantenservice

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Logistiek administratief medewerker”

Logistiek administratief medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Baliemedewerker Oude & Nieuwe Kerk Delft”

Baliemedewerker Oude & Nieuwe Kerk Delft

 • Protestantse Gemeente te Delft
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl”

Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl

 • Spellenwinkel.nl
 • T/m 3 dec

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec