Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gepensioneerde Hans wordt nog altijd genoemd als één van de leukste leraren van Delft

Door Rosa Smit 4 augustus 2020

Vorige maand deden we een oproep om jullie favoriete leraren aan ons door te geven. Daaruit bleek dat we gelukkig veel geweldige leraren hebben in Delft. Maar de naam van Hans van der Zijde werd wel héél erg vaak genoemd. Het is inmiddels 8 jaar geleden dat hij stopte bij de Simon Carmiggeltschool, maar hij is nog onverminderd populair. ”Ik werd er wel even heel verlegen van.”

Hoewel het enig ongemak opriep bij de basisschoolleraar, denkt hij wel te weten waarom zijn lessen zo memorabel waren: ”Ten eerste was ik met héél veel plezier leraar, tot de laatste dag voor mijn pensioen. Maar wat ik vooral had: elk jaar vond ik het weer opnieuw spannend. Misschien heeft dat voor een soort energie gezorgd dat het nooit saai werd.”

Maar daar houdt de succesformule nog niet op. Naast dat Hans goed begreep dat je soms streng en soms soepel moet zijn voor een klas, vond hij het belangrijk dat je de orde soms ook helemaal moest loslaten. ”Tijdens mijn geschiedenislessen ging het ooit eens over de loopgraven in de oorlog. In plaats van erover te vertellen, maakte ik van alle schoolbankjes twee rijen. Ze gingen erachter zitten in teams en mochten met propjes op elkaar schieten en zo ‘een loopgraaf veroveren’. Zo vinden ze het super leuk om te leren. Die afwisseling in lessen vond ik heel belangrijk.”

Handige status

Hans begon ooit met lesgeven op de van Miereveltschool.  Hij was toen 22. ”In de periode voordat ik daar begon, waren er al 8 leraren weggepest. Maar ik had een groot voordeel waardoor dat mij niet zou overkomen. Ik gaf namelijk ook voetbaltraining aan het schoolelftal. Dat gaf mij een soort status, want als je voetbalt, heb je al veel mensen aan je zijde,” lacht Hans. ”Daarbij had ik mijn stage gelopen in de Schilderswijk. Daar redde ik het prima, dus vanaf dat moment wist ik: dit kan ik volgens mij wel. En ik vind werken met kinderen gewoon super leuk. Het ontroerde me vaak, ze zijn zo eerlijk.”

Avontuurlijk

Naast dat Hans dus 42 jaar leraar was op de twee scholen, is hij daarvan ook nog 8 jaar schooldirecteur geweest. ”De wethouder van onderwijs kwam bij me langs toen de Simon Carmiggeltschool geopend werd. Hij vroeg of ik daar directeur wilde worden. Ik ben niet zo avontuurlijk ingesteld en dacht dus niet meteen ‘ja’, maar mijn vrouw haalde me over. Achteraf een heel fijne keuze. Ik heb altijd geluk met leuke collega’s en had met iedereen goed contact.” Maar het meeste is Hans nog te spreken over zijn vrouw. ”Ik had nooit 42 jaar kunnen werken als ik haar niet had gehad. Ze heeft de drukte altijd doorstaan en nooit geklaagd.”

Solo zingen

In de inzendingen van oud-leerlingen op onze oproep kwamen de ‘geweldige muzieklessen’ van Hans naar voren. ”Tsja, ik heb ze geprobeerd de juiste dingen mee te geven. Elk jaar liet ik de kinderen kennis maken met verschillende soorten muziek. Van klassiek tot Beatles tot The Stones. Ik hoor inderdaad vaak van mensen dat ze me daar dankbaar voor zijn. Maar wat ik mooi vond is wanneer een kind voor het eerst solo durfde te zingen. Ongelofelijk mooi om te zien wanneer iemand iets in zichzelf overwint.”

”Zelf vond ik de geschiedenislessen het leukst. Ik maakte dat zo beeldend mogelijk en kreeg daar mooie reacties en vragen op. Een keer ontstond er opeens een situatie waarin we met zijn allen een uur lang over het leven hebben gefilosofeerd.”

Nog één wijze les

Ondanks zijn pensioen is Hans ieder jaar te vinden op de basisschool. ”Ik denk nog mee bij de eindmusical en speel gitaar in de ‘Simon band’. Maar alleen in februari en aan het einde van het jaar komen we daarvoor bij elkaar dus mis ik de kinderen alsnog. Leraar zijn is echt geweldig om te doen, kinderen te zien opbloeien als ze iets hebben overwonnen of  wanneer iets lukte. Aan alle leraren die nu net beginnen wil ik meegeven: eerste jaar is zwaar, niet denken dat je niet lukt, twijfelen hoort erbij. Hou vol, want je hebt een prachtig beroep gekozen!”

Koen heeft thuis een museum van op straat gevonden voorwerpen: ‘Altijd plek voor iets nieuws’

Een lekke strandbal, een lampenkap met knijpers en sleutelhangers, een fietswiel aan het plafond en ...

Milou laat op Instagram zien hoe je ‘zero waste’ leeft: ‘Het is niet moeilijk of ingrijpend’

Milou Bennink (22) besloot begin dit jaar dat ze niet meer wilde bijdragen aan het vele plastic in d...

Denise en Maurice wonen in een tiny house: ‘Ik ben het meest trots op de badkamer mét bad’

Sinds een klein jaartje is er aan de Vulcanusweg iets bijzonders te vinden: een tiny house dorpje. H...

adv.