Gwenyth fotografeert alles wat los en vast zit in Delft: ‘Ik maak altijd wel wat mee’

Gwenyth Janssen Lok
Gwenyth Janssen Lok

Je zult de Delftse Gwenyth Janssen Lok niet snel tegen komen zónder camera, want het liefst legt ze alle spontane gebeurtenissen in Delft vast. Drie jaar geleden begon ze met een opleiding tot fotograaf en sindsdien klikt ze er op los.

Gwenyth is behalve fotograaf ook therapeute en heeft een eigen praktijk waar ze holistische massage en kunstzinnige coaching geeft. Van fotografie had ze eigenlijk weinig kaas gegeten, tot drie jaar geleden. “Ik organiseerde voor de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging een tentoonstelling over parken. Ik was bezig er eentje op te zetten in DOK, toen we erachter kwamen dat er te weinig foto’s waren. Waarop de voorzitter tegen mij zei: ‘kan jij dat dan niet even doen?’,” vertelt Gwenyth. Vanaf toen ging het eigenlijk vrij snel: “Ik heb toen eerst een simpele compactcamera gekocht en ben daarmee aan de slag gegaan. Ik vond het zó leuk en de reacties waren heel positief. Een jaar later ben ik met mijn opleiding tot fotograaf begonnen.”

‘Terwijl ik met mijn haren in de verf zat, leerde mijn kapper me alles over sluitertijden en diafragma’s’

Fotoles in de kappers stoel

En behalve bij haar opleiding, leerde Gwenyth ook veel van haar Delftse kapper: “Mijn kapper op de Boterbrug, waar ik al jaren naar toe ga, is toevallig óók fotograaf. Terwijl ik met mijn haren in de verf zat, legde Kees mij van alles uit over diafragma’s, sluitertijden en meer. Dan leegde hij een glas water buiten voor de deur en liet me zien hoe dat eruit zag met een lange sluitertijd.”

Inmiddels mag Gwenyth zich professioneel fotograaf noemen, met diploma’s op zak: “Ik heb mijn ‘rijbewijs’ gehaald en nu is het een kwestie van zo veel mogelijk kilometers maken!” Dat doet ze als lid van de fotoclub FC’59 in de Bomenwijk en door er zo veel mogelijk op uit te trekken. “In de zomer ga ik vaak om zes uur ’s ochtends de stad in. Er is dan he-le-maal niemand. Ik waan me dan echt vier eeuwen terug. Het verbaast me dan niets als ik het meisje met de parel ineens tegen het lijf zou lopen.”

‘Mama maakt altijd wat mee’

Gwenyth vindt Delft een heerlijke stad voor de fotografie: “Delft is een hele dynamische stad. Vol met toeristen en studenten, er gebeurt altijd wel wat.” Het is bovendien maar goed dat Gwenyth vaak haar systeemcamera op zak heeft, want op de een of andere manier komt ze altijd bijzondere dingen tegen. “Mijn kinderen zeiden het vroeger al, als ik vroeg of ze mee op stap gingen: ‘mama maakt altijd wel wat mee’. Dat is nog steeds zo. Een tijdje geleden kwam ik een prachtig gekleed stel tegen, ze waren zó chique. Ik mocht ze op de foto zetten en toen ik achteraf een praatje met ze maakte, bleken het een Duitse heer en dame van adel te zijn.”

Praatjes maken

Dat praatje met mensen vindt deze fotografe misschien nog wel het leukste van haar beroep: “Ik ben niet zo’n fotograaf die zich achter de lens verschuilt. Ik maak graag contact met mensen.” En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, gezien Gwenyth’s achtergrond als therapeut: “Foto’s maken van mensen is eigenlijk ook een soort therapie. Vaak vinden mensen het helemaal niet leuk om op de foto te gaan. Dan doe ik eerst net alsof ik het licht nog goed af moet stellen ofzo, en zeg ik ‘even wat testfoto’s maken hoor’. Uiteindelijk blijken dat vaak de leukste foto’s te zijn, omdat mensen dan nog ontspannen zijn.”

‘Het is fantastisch om de overgave van die kinderen en vrijwilligers vast te leggen’

Maakweken

De kracht van een goede foto ligt volgens Gwenyth in wat het met je doet: “Iedereen kan tegenwoordig wel een plaatje maken, maar een goede foto maakt je nieuwsgierig, boos, of misschien wel verdrietig. Het moet je raken.” Dat gebeurt bij Gwenyth zelf in ieder geval bij foto’s van de Delftse Maakweken in Poptahof. Als hoffotograaf legt ze daar alle kinderen en vrijwilligers vast. “Heel mooi is dat. Ik ga gewoon op een bankje zitten en kijk een beetje om me heen. Het is fantastisch om vast te leggen hoe veel plezier die kinderen hebben. En iedereen die mee werkt, trouwens, iedereen doet het vol overgave.”

Als we Gwenyth tot slot vragen naar de állermooiste plek in Delft voor foto’s, kan ze eigenlijk niet kiezen: “De Oostpoort.. Of langs de Kruithuisweg, ‘het zicht op Delft’. Maar eigenlijk is héél Delft onwijs fotogeniek.”

Indebuurt gastfotograaf

Hebben wij even geluk! Gwenyth gaat voor indebuurt aan de slag als gastfotograaf. Je zult vanaf heden dus geregeld mooie kiekjes van haar hand voorbij zien komen.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

Ga naar “Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’”

Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’

Ga naar “Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’”

Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper