Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse roeister Laila Youssifou won goud op het EK: ‘Ik droom nu van Olympisch goud’

Door Jan van der Mast 27 oktober 2020

Vorige week behaalde Laila Youssifou een gouden medaille op de EK roeien in Poznan (Polen). Dat deed ze in de dubbelvier. De 24-jarige studente  – ze is bezig met haar master building engineering aan de TU Delft – is er trots op. De gouden plak hangt inmiddels aan de muur in haar slaapkamer. Laila bedrijft topsport: “Dat heeft leuke kanten, maar je moet er ook veel voor opzij zetten. Ik train tweemaal per dag twee uur, en dat zes dagen in de week, dus dat komt neer op 24 uur roeien. En dan krijg je nog al het reizen erbij.”

Laila

Laga

Laila is lid van de Delftse Studenten Roeivereniging Laga. “Roeien is populair in Delft. Van alle TU-studenten roeit ongeveer 10 procent. Bij Laga hebben we ruim 600 leden. Meer kan niet. Daar ontberen we de ruimte voor in de binnenstad. We hebben een ledenstop.” 

Droom van Olympisch goud

Vorig jaar op het WK in het Oostenrijkse Linz slaagde Laila erin om aan de Olympische eisen te voldoen. “Dat was in de skiff, een eenpersoons-roeiboot. Bondscoach Verdonkschot vroeg me toen mee te doen aan een selectietraject. Ik ben van de ene naar de andere boot geslingerd, maar belandde uiteindelijk met drie meiden in de dubbel vier. Dat ging super. Daarmee heb ik v

orige week goud gehaald. Nu hopen we volgend jaar in Tokio goud te halen. Mits het doorgaat uiteraard. Het zijn onzekere tijden.”

Op de vraag of een gouden plak realistisch is, antwoordt Laila resoluut: “Zeker! Op de EK vorige week waren we de besten. Alleen de Britten ontbraken. De Chinezen hebben een goede ploeg, maar daar weten we te weinig van. Twee van de meiden met wie ik roei hebben vier jaar geleden in Rio al zilver gehaald. Die willen nu goud!”   

‘Ik ken de Schie uit mijn hoofd’

Laila traint nu veel met de nationale ploeg op de Bosbaan in Amsterdam, maar ze mist de Delftse Schie: “Het is heerlijk water in Delft. Ik ken de Schie uit mijn hoofd. De Bosbaan is 2 kilometer lang. Dat is de afstand waar we op trainen. Daar moet je dus keren na 6 of 7 minuten. Op de Schie kan je lekker doorroeien. Zo ben ik dus wel ‘ns naar Leidschendam geroeid en in zuidelijke richting naar Rotterdam.”

Dubbelvier versus skiff

Over de switch van de skiff naar de dubbelvier is Laila ook duidelijk: “De dubbelvier is leuker. Je gaat veel sneller en het is ook leuker om in een team te roeien. Het is een uitdaging. Alle vier hebben we een eigen roeitechniek en dat moet je dus op elkaar proberen af te stemmen. Daar werken we ieder dag aan.”

Overigens is Laila niet de enige Delftse roeier die succes had op het EK vorige week. In totaal werden drie gouden medailles behaald en viermaal zilver.

 

adv.