Frank is de man achter de Delftse Maakweken: ‘Met kunst kan je samen zóveel bereiken’

Frank Koenen
Frank heeft vanuit zijn huis een prachtig uitzicht op zijn 'stekkie', het Poptapark.

De Delftse Maakweken staan weer voor de deur: in de meivakantie kunnen kids deelnemen aan creatieve workshops en maken jongeren en volwassenen straattheater in het Poptapark. Een van de drijvende krachten achter deze creatieve week is Frank Koenen: “Ik vind het állerleukste om te zien wat voor impact onze projecten kunnen hebben op de lange termijn.”

Tijdens de Maakweken worden er een week lang workshops georganiseerd – van circustechniek tot dans, van knustelmiddag tot percussieles. Frank is sinds de eerste editie in 2014 aan dit project verbonden. Hij is ook verantwoordelijk voor de Mooi Weer Spelen en speelde samen met Linda Ammerlaan een grote rol in de Delftse creatieve broedplaats dNA (van o.a. Skatejam, LocalHeroes en Buitenspel).

Sinds hij op zijn zeventiende naar Delft kwam om te studeren, is Frank verknocht aan Delft: “Ik woonde toen in Waddinxveen en in Delft leek er zoveel te beleven. Ik dacht ‘dit is een stad waar ik oud kan worden’.” Frank houdt zich inmiddels bijna fulltime bezig met het organiseren van de Maakweken, Mooi Weer Spelen en andere Delftse- en wijkactiviteiten. Hij is er eigenlijk per toeval ingerold, maar de passie zat er altijd al in: “Op de basisschool organiseerde ik al een playbackshow. Het zit gewoon in mijn bloed.”

‘Ik ben trots op duizend dingen’

Gelukkig door kunst

Maar wat maakt het organiseren van dit soort projecten nou zo leuk? “Ik kies voor kunst, omdat je er zoveel mensen bij kan betrekken. Voor de schermen en achter de schermen, iedereen kan zijn talent inzetten. En anders bij sport is het doel niet om te winnen, maar om met elkaar gelukkig te worden,” vertelt Frank. Het gelukkig zijn lijkt voor hem wel te gelden: “Ik ben trots op duizend dingen. Echt, ik ben steeds opnieuw tevreden. Maar als ik iets moet kiezen waar ik het meest trots op ben, is het dat zich bij dNA in 12 jaar zoveel talent heeft kunnen ontwikkelen. En dat je dat nog steeds overal ziet terug komen in Delft. Er zijn daar zaadjes gepland die nu uitgroeien.”

Onontdekt talent

Tijdens de Maakweken treden veel mensen op die nog niet ontdekt zijn, maar boordevol talent zitten. Het zou dus zo maar eens kunnen dat je een artiest op een groot festival ziet spelen, die een paar jaar eerder nog met zijn of haar try-out op de Maakweken verscheen. Maakweken is een proeftuin voor Mooi Weer Spelen, die elk jaar in juni op de Markt plaatsvinden.

‘Door elkaar te helpen kan je samen omhoog klimmen’

“Ik vind het állerleukste om samen te werken en om te zien wat voor impact onze projecten kunnen hebben op de lange termijn. Het is geweldig als je jaren later hoort van iemand dat bijvoorbeeld een optreden hem of haar heel erg heeft geïnspireerd.” Een mooi voorbeeld hiervan is danseres Amira al Rawi, die zich mede door de Maakweken heeft kunnen ontwikkelen tot semi-professioneel. Onlangs stond zij met een eigen dansvoorstelling in Theater de Veste. “Ze heeft een heleboel mensen bij elkaar gebracht die allemaal hun eigen kennis en kunde inzetten, om een volledige voorstelling te maken. Ik heb haar bijvoorbeeld geholpen met het lichtplan voor haar voorstelling. Daar ben ik trots op, dat je door elkaar te helpen samen omhoog kan klimmen. Haar voorstelling staat nu ook in deze Maakweken.”

Delfts klimaat

Ondanks de tegenslagen die Frank tijdens de economische crisis tegen kwam, ziet hij de toekomst voor zijn evenementen zonnig in: “Ik vind dat je gewoon het beste moet halen uit wat er wél is. Gewoon stug doorgaan. ” Bovendien denkt hij dat Delft bij uitstek een stad is waar burgerinitiatieven kunnen slagen: “Er heerst een dorpsmentaliteit terwijl we wel een stad zijn en er is een hele grote gun-factor. Dat geeft denk ik een mooi klimaat om bruisende activiteiten te organiseren.”

In de wijk

Frank woont zelf midden in de Poptahof en kijkt uit op het Poptapark: “Het is heel leuk om hier te wonen. Poptahof is de wereld in het klein. Ik vind het belangrijk om in de wijk bezig te zijn, omdat je zo veel mensen kan betrekken bij hun directe leefomgeving. Dat motiveert enorm. Iedereen wil in een leuke en bruisende wijk wonen, toch?”

Het blijft zeker niet bij ‘alleen’ de Maakweken en Mooi Weer Spelen, als het aan Frank ligt. Zijn plannen voor de toekomst zijn om een nieuwe creatieve broedplaats te creëren, het liefst naast het Poptapark: “Een plek net als dNA. Er zit zoveel talent hier, dat moet je samen kunnen ontwikkelen.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Stadsclown Myrrhe, die met een speelkeet de buurt bij elkaar houdt. 

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

Ga naar “Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’”

Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’

Ga naar “Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’”

Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’

In onze gids

Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Orderpicker Delft”

Orderpicker Delft

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “E-commerce Manager”

E-commerce Manager

 • FYGI
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper