Frank brengt elke week buurjongen Menno naar werk: ‘We zingen luidkeels mee met Lion King’

frank engering
Frank Engering

In de Kempenaerstraat in Hof van Delft vind je een duidelijk geval van ‘beter een goede buur dan een verre vriend’: Frank Engering brengt elke donderdag zijn buurjongen Menno naar zijn werk. En dat is lang niet het enige, want op zijn hockeyclub is Frank ook een bezige bij: “Zoveel doe ik helemaal niet, vind ik.”

Frank en zijn buurjongen Menno stappen elke donderdag in de auto en rijden naar Rotterdam. Frank brengt hem dan naar zijn werk. Dat soort begeleiding is nodig, omdat Menno het syndroom van Down heeft. “Menno heeft daar een baantje, hij werkt daar in een tuin. We luisteren onderweg altijd samen naar de Lion King. Die muziek vindt hij prachtig, we zingen samen mee. Hij doet dat met grote armgebaren. Bij het stoplicht vragen mensen zich wel eens af wat er allemaal in onze auto gebeurt. Menno is altijd vrolijk. Het is een feestje om hem weg te brengen”, glimlacht Frank.

‘het kost me maar een paar uurtjes, voor de ouders is het fijn’

Een kleine moeite

Onlangs werd Frank in het zonnetje gezet door een paar van zijn buren, onder andere door de moeder van Menno, Mirjam Kleijweg. “Ik was helemaal verbaasd”, vertelt Frank: “Nu heb ik een prachtige spiegel in de gang hangen, als bedankje. Ik vind het een kleine moeite, maar voor mijn buren betekent het blijkbaar veel. Ik neem Menno ook wel eens mee naar het theater of de bioscoop. Dat kost mij een paar uurtjes, maar voor de ouders is het ontlastend.” Frank is maar wat trots op zijn buurjongen, met wie hij inmiddels een bijzondere vriendschap heeft opgebouwd: “Menno is een hele fijne jongen. Praten is voor hem een beetje lastig, maar dat is wat mij betreft echt zijn enige beperking, hoor.”

Niet zo stil zitten

Hij mag dan sinds dit jaar met pensioen zijn, Frank zit absoluut niet stil. Naast zijn wekelijkse tochtje met Menno, zet hij zich ook in als vice-voorzitter van hockey- en tennisclub Ring Pass. Bewegen en sociaal contact, daar gaat het Frank om: “We zitten veel te veel stil met z’n allen tegenwoordig. Niet (kunnen) bewegen en sociale beperking is iets wat je met kleine initiatieven kunt oplossen. We organiseren bij Ringpass bijvoorbeeld een wandelgroepje waarmee we elke week met ouderen wandelen. Het gaat niet om de prestatie, maar om dat je in beweging blijft en mensen ontmoet waar je buiten de wandelgroep ook nog eens iets leuks mee kunt doen.”

‘de Spoorzone is prachtig hoor, maar de gemeente mag zich nu weer bezig houden met sport en maatschappij’

Bruggen bouwen

Toch denkt Frank graag groter dan wandelgroepen: “We hebben vijfduizend mensen op de club rondlopen, maar overdag staat ons clubhuis vaak leeg. Dan zou je bijvoorbeeld ook yoga-achtige dingen kunnen doen.” En ook de omgeving van de hockeyclub zit vol potentie: “In het park naast Ring Pass zitten een aantal hele leuke initiatieven, het buurtkippenhok bijvoorbeeld. Alleen omdat er geen brug ligt tussen onze parken, is het slaan van de spreekwoordelijke brug ook niet zo makkelijk. Er is enthousiasme, het zou zo mooi kunnen zijn om meer van elkaar te kunnen profiteren. Ik hoop dat de gemeente de komende jaren meer tijd steekt in het verbinden van mensen.”

Want, zo vindt Frank, daar mag de gemeente zich wel eens mee bezig gaan houden: “Die Spoorzone vind ik prachtig hoor, maar ik mis wel de leidende hand van de gemeente richting sport en maatschappelijke initiatieven. Voor mensen zoals Menno is er gelukkig best veel qua dagbesteding, maar bijna alles in Delft daarvoor is door particulieren opgezet.”

‘Door jonge mensen in je leven, blijf je zelf ook jong’

Niet klagen, maar doen

Waar Frank toch al dat enthousiasme vandaan haalt? “Door kinderen en jonge mensen in je leven, blijf je zelf ook jong. Ik zag laatst een filmpje over een bejaardenhuis en kinderdagverblijf in één. Ik vond dat zo inspirerend. Ook bij Ring Pass loopt natuurlijk een heel gemengd publiek rond.” Verder vindt hij dat we allemaal niet moeten zeuren en gewoon moeten doen: “Vaak lees je in de kranten over Delft negatieve koppen. Ik zie het liever positief in. Je hoort mensen vaak ‘ik vind dit, ik vind dat’. Maar de vraag is: wat doe je er zelf aan om het beter te maken? Mensen klagen vaak: ‘daar heb ik toch helemaal geen tijd voor’. Onzin! Een paar uurtjes per week kan je best missen.”

Het interview met deze positieve man krijgt een bijzondere wending als Frank ons vertelt dat hij over twee dagen* (inmiddels een kleine week geleden, red.) onder het mes moet voor een hele zware operatie: “Ik voel me helemaal niet ziek, maar ik ben het wel. Zoals ik al zei, ik ben positief ingesteld.” Hij moet zijn tomeloze inzet even aan de kant zetten, maar als het aan hem ligt niet te lang: “Het wordt zwaar, maar ik hoop op een snel herstel. Zodat ik snel weer gewoon een kopje koffie kan drinken in de stad. En Menno weg kan brengen natuurlijk.”

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Harold Triet, de leukste barman van Delft. 

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Heera is finalist Melanin Wonder 2021: ‘Mijn moeder is mijn rolmodel’”

Heera is finalist Melanin Wonder 2021: ‘Mijn moeder is mijn rolmodel’

Ga naar “Delfts zorgpersoneel wordt getrakteerd op heerlijke broodjes dankzij Petra: ‘Het zijn bikkels’”

Delfts zorgpersoneel wordt getrakteerd op heerlijke broodjes dankzij Petra: ‘Het zijn bikkels’

Ga naar “Els Kemper was ruim veertig jaar journalist: ‘Ik ben van nature vrij nieuwsgierig’”

Els Kemper was ruim veertig jaar journalist: ‘Ik ben van nature vrij nieuwsgierig’

In onze gids

Ga naar “Viva Vega”

Viva Vega

 • Huyterstraat 6
 • Bezorgrestaurants
 • 17:00 - 21:00
Viva Vega

Nu geopend

Ga naar “Taps & Chaps”

Taps & Chaps

 • Cafés
Webshop Delft Bier Taps & Chaps

Nu geopend

Ga naar “KFC”

KFC

 • Vrijenbanselaan 101
 • Fastfood
 • 10:00 - 00:00
KFC

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Webinar over Routekaart Energietransitie in Tanthof ( + kadobon)”

Webinar over Routekaart Energietransitie in Tanthof ( + kadobon)

 • Platform energietransitie Delft
 • Geldig t/m 22 maart 2021

Topper

Ga naar “Gratis perenboom”

Gratis perenboom

 • 015 Duurzaam
 • Geldig t/m 28 februari 2021
Ga naar “Hotelovernachting in een Fletcher hotel. € 15,00”

Hotelovernachting in een Fletcher hotel. € 15,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 28 februari 2021
Ga naar “Alle capsules voor Nespresso van € 10,47 voor € 6,98”

Alle capsules voor Nespresso van € 10,47 voor € 6,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 28 februari 2021
Ga naar “Xenos”

Xenos

 • Xenos
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch medewerker/tutor”

Pedagogisch medewerker/tutor

 • Stichting Delftse Peuterspeelzalen
 • Parttime
Ga naar “Flex Coördinator Logistiek”

Flex Coördinator Logistiek

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Projectcoördinator contractonderhoud regio Delft”

Projectcoördinator contractonderhoud regio Delft

 • Continu Professionals
 • Fulltime
Ga naar “Magazijnmedewerker voedingssupplementen”

Magazijnmedewerker voedingssupplementen

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Customer Support Medewerker”

Customer Support Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Start korte cursussen bij de VAK”

Start korte cursussen bij de VAK

 • Coöperatie De VAK, centrum voor de kunsten Delft
 • 17 februari 2021

Topper

Ga naar “Expositie Ian Berry – Pepe Jeans”

Expositie Ian Berry – Pepe Jeans

 • 1 december 2020