Francis is Hoofd Zwemzaken van het Sportfondsenbad: ‘Je moet een beetje chloor in je bloed hebben’

Het Sportfondsenbad heeft de laatste jaren een aantal mooie veranderingen ondergaan. Dat is voor een groot deel te danken aan de zeer toegewijde Francis Simonis en haar team van badmeesters en juffen. ”Ik ga elke dag met een erg blij en voldaan gevoel naar huis, maar ik denk ook altijd: hoe kan het morgen beter?”

Hoewel Francis als kind ’typische gruwelzwemlessen’ kreeg, (met de haak om de nek, zoals dat vroeger ging) vond ze het zwembad altijd al een fijne plek om te zijn. Tweeëntwintig jaar geleden stopte ze met haar baan als juf bij de kinderopvang op en zette zich vanaf dat moment in voor het Sportfondsenbad. ”Ik gaf zwemlessen maar werd na een paar jaar gevraagd om hoofd Zwemzaken te worden. Ik denk dat duidelijk was dat mijn hart snel klopte voor het zwembad. Ik heb goed contact met de ouders en kan de vele ideeën die ik heb, voor een groot deel uitvoeren. Ik denk altijd na over hoe het weer beter kan.”

Natte gymles

Zo gaat ‘Team Sportfondsenbad’ vaak naar open dagen van de zwembadbranche. ”Daar heb ik door de jaren heen inspiratie opgedaan om onze zwemlessen te verbeteren”, vertelt Francis. ”Waar kinderen vroeger in de lessen vooral heen en weer zwommen, gebruiken we nu hele andere oefeningen en materialen. Kinderen hebben daardoor veel meer plezier in de lessen. En onze leraren zijn vaker zelf in het water waardoor er ook veel meer interactie met leerlingen is.”

Francis vindt goede zwemlessen van groot belang. ”We wonen in een waterland. Daarom kun je kinderen maar beter zo vroeg mogelijk in contact brengen met water en ze leren hoe ze erin moeten springen of eruit komen, zodat ze altijd zelfredzaam zijn. Ik streef er ook naar om kinderen langer zwemles te geven. Een paar jaar geleden is een groot deel van de lessen schoolzwemmen wegbezuinigd. Maar het is juist heel belangrijk dat ze ook na hun zwemdiploma blijven doorzwemmen. Daarom proberen we de basis -en middelbare scholen mee te geven dat ze dit gewoon moeten zien als een natte gymles en dat het goed is als ze hier nog af en toe met de leerlingen heenkomen.”

Maatschappelijke functie

De afwisseling van alle leeftijdscategorieën is wat deze plek volgens Francis zo leuk maakt. ”De mensen die we hier verwelkomen hebben op dit moment de leeftijd van 0 tot 97 jaar, bijzonder toch? We hebben best een belangrijke maatschappelijke functie binnen Delft. Mensen rond de 60 jaar of ouder komen hier al jaren als trouwe klant banen zwemmen. Ze maken een praatje met elkaar in het bubbelbad of bij een kopje koffie na het zwemmen. Iedereen kent elkaar en zo niet, kun je altijd bij nieuwe mensen gaan zitten voor wat sociaal contact.”

”Ons personeel houdt ook in de gaten als iemand een tijdje niet komt of minder zwemt en vraagt dan na hoe het met diegene gaat’’, vervolgt Francis. ”Zo is er een sociale controle die veel ouderen erg op prijs stellen. Maar ook zien we tegenwoordig veel studenten. Ze kunnen hier sinds een tijdje met korting zwemmen door onze samenwerking met het jeugdsportfonds. We staan dus volop in de Delftse samenleving.”

Emmertje warm water

Francis is in alle opzichten fan van het Sportfondsenbad. ”Het gebouw is licht en geeft toch ook een gevoel van geborgenheid.” Overigens zwemt ze er zelf bijna nooit meer in. ”Sinds ik hoofd Zwemzaken ben, hoef ik minder in het bad te zijn. Maar ik kan het niet laten om me af en toe nog met de lessen te bemoeien. Als ik toevallig voorbijloop en bijvoorbeeld zie hoe onzeker sommige kinderen nog zijn, dan probeer ik snel wat goede moed in te praten.”

”Als ze bijvoorbeeld van het warme bad naar het grote, koude bad gaan, mogen ze een emmertje warm water meenemen. Dan lijkt het minder koud. Het bedenken van dit soort creatieve oplossingen en het openstaan voor de belevingswereld van kinderen is wel nodig als je hier als badmeester of juf wil komen werken. Je moet een beetje chloor in je bloed hebben.”

85 jaar

Francis is naast de voortdurende verbeteringen van het zwembad en de lessen ook altijd bezig om de sfeer goed te houden. ”We organiseren veel feesten en die zijn altijd een groot succes.” Ook nu het zwembad even niet gebruikt kan worden, blijft Francis positief. We hopen natuurlijk dat we iedereen voor de zomervakantie weer kunnen verwelkomen. Tot die tijd maken we filmpjes en zetten die op onze Facebook. Daarin staan leuke opdrachten die kinderen onder de douche kunnen doen zodat ze toch nog in aanraking met water blijven.”

Ook wat het personeel betreft weet ze de saamhorigheid te behouden: ”We hebben allerlei nieuwe taken het leven in geroepen. Volgend jaar bestaat het bad 85 jaar en nu hebben we mooi de tijd om alles op te knappen!”

 

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

Ga naar “Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’”

Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’

Ga naar “Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’”

Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)
Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Orderpicker Delft”

Orderpicker Delft

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “E-commerce Manager”

E-commerce Manager

 • FYGI
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper