Frances kon niets meer en zat met een burnout thuis: ‘ik wil nooit meer horen dat ambtenaren lui zijn’

Frances van Heijst
Frances van Heijst

Delftenaar Frances van Heijst had het hartstikke naar haar zin als woordvoerder bij Gemeente Delft, tot ze met een burn-out thuis kwam te zitten. Toen ze een beetje opkrabbelde, wist ze: ik wil iets anders gaan doen. Maar wat? “Ik zocht naar dat ene doel waar ik naar toe kon werken. Maar ik kon niet bedenken wat dat was.”

Toen Frances 17 jaar geleden ging werken als secretaresse van wethouder Rik Grashof, had ze nog nooit een kantoor van binnen gezien. “Behalve het kantoor van de KVK. Ik stond daarvoor op de markt met kleding en textiel. Maar wilde een andere, stabielere baan zodat ik voor mijn zoontje kon zorgen. Ik kon als uitzendkracht aan de slag bij de gemeente: dat leek me wel wat.” Ze bleef er plakken. Van secretaresse klom ze op tot woordvoerder. “Ik vond het heerlijk werk: het was heel uitdagend om besluiten te vertalen naar pers, publiek en politiek.” Vooral de laatste jaren was dat niet altijd makkelijk. “De gemeente heeft enorm moeten bezuinigen en dat was voor niemand leuk. Neem bijvoorbeeld de sluiting van de buurthuizen. Toen was het best lastig om woordvoerder te zijn, geloof mij.”

Helemaal op

Tegelijkertijd dacht Frances: wat wil ik nu écht met de rest van mijn werkende leven? “Ik had het best ver geschopt als woordvoerder. Maar wat wilde ik nu? Ik kon echt niet uitvinden wat nu die stip aan de horizon was waar ik naar toe wilde werken.” Tot het leven zelf ervoor zorgde dat Frances op de rem moest trappen. Door alle drukte op het werk (‘ik wil nóóit iemand horen zeggen dat ambtenaren lui zijn’) en persoonlijke issues was Frances begin september 2016 helemaal op. “Natuurlijk zat het er al eerder aan te komen. Maar opeens kon ik gewoon niet meer. Het moment waarop ik moest bellen met de boodschap dat ik ziek was, was echt heel erg moeilijk.” Voor Frances braken tien maanden aan van slapen, rusten en huilen. “Dat was een rottijd.” Maar gelukkig krabbelde ze na een tijdje weer op en diende het werk zich weer aan. “Ik had het gevoel dat ik op een kruispunt stond en nú kon kiezen wat ik wilde doen. Ik wilde niet terug naar de gemeente.”

Helemaal vast

Die keuze was niet makkelijk: “Nog steeds dacht ik na over dat ene doel. Maar ik wist écht niet wat ik wilde. Ik kon ook niet zomaar stoppen met werken: ik had een hypotheek en was gehecht aan mijn collega’s en het college. Ik zat echt vast en niemand kon het voor mij beslissen.”

De grote vraag in kleine stukjes

Toen besloot Frances flink te gaan snoeien in haar financiën, zodat ze – als ze wilde – in elk geval minder kon werken. “Het is bizar hoeveel je kunt laten als je dat echt wil.” Frances besloot te stoppen met haar werk bij de gemeente en aan de slag te gaan met dé vraag: wat ze wilde . “Maar nu stelde ik de vraag niet meer zo groot als eerst: ik heb hem in kleine stukjes gehakt. Dus de vraag was: wat wil ik nu doen?

Twee dagen op een wolk

Het gedeeltelijke antwoord kwam toen ze via social media wereldkundig maakte dat ze ontslag had genomen bij de gemeente. “Ik kreeg reacties, niet normaal. Talloze berichtjes, reacties, zelfs een bos bloemen. Op Twitter kreeg ik meer dan 100 reacties en via Linkedin was mijn bericht meer dan 1000 keer bekeken. Ik was echt overweldigd. Mensen vonden het dapper, stoer en waren vol vertrouwen dat ik wel iets nieuws zou vinden. Ik kreeg banen aangeboden, opdrachten… Het was zo bijzonder om te horen dat mensen het vertrouwen in me hadden. Dat tilde me echt op: ik heb twee dagen op een wolk gelopen. Dit was ook niet zomaar stoppen met je baan en hop, naar de nieuwe. Ik wist écht niet wat ik wilde.”

Eigen bedrijf

Frances liet de ‘grote vraag’ los en leverde zichzelf als het ware over aan het lot. “Dat was het beste wat ik had kunnen doen. Het is nu zes weken geleden dat ik wereldkundig maakte dat ik ging stoppen. Inmiddels heb ik besloten voor mezelf te beginnen. Maar wel onder een naam waar ik alles kon doen. Ik zei bij de KVK: ik wil onder deze naam smoothies kunnen verkopen, maar ook marketing kunnen doen of koffie verkopen. Dat werd ‘Miss Link’.

Kunst bij restaurants

Door alle reacties op haar tweet had ze ook meteen opdrachtgevers: “Zo heeft een vriend van mij heeft een kunstatelier. Maar zijn schilderijen krijg je nooit te zien, tenzij je echt naar binnen stapt. Dat vond ik zonde! Het leek me een goed idee om zijn kunst gratis op te hangen bij restaurants. Dan komen wij het vier keer per jaar wisselen: zij hebben gratis kunst en mensen zien de kunst van hem.”

Beginnen bij het begin

Met haar bedrijfje wil Frances voorlopig ondernemers helpen met hun marketing en PR. “Maar dat kan ook weer veranderen: ik kan alles doen wat ik wil! En ik zie wel wat de toekomst brengt. Dat vind ik heerlijk: ik kan zelf bepalen hoe mijn dag eruit ziet, wat ik wil doen en wanneer. Ik ben blij dat ik ‘de grote vraag’ heb losgelaten en simpelweg kan beginnen bij het begin. Daarna zie ik wel wat er gebeurt.”

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’”

Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’

Ga naar “Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’”

Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’

Ga naar “Robert staat in de finale van een mister verkiezing: ‘Ik doe mee om mezelf uit te dagen’”

Robert staat in de finale van een mister verkiezing: ‘Ik doe mee om mezelf uit te dagen’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)
Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Facilitaire Dienstverlening”

Medewerker Facilitaire Dienstverlening

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen”

Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen

 • Checkmark Labrecruitment
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper