Frances kon niets meer en zat met een burnout thuis: ‘ik wil nooit meer horen dat ambtenaren lui zijn’

Frances van Heijst
Frances van Heijst

Delftenaar Frances van Heijst had het hartstikke naar haar zin als woordvoerder bij Gemeente Delft, tot ze met een burn-out thuis kwam te zitten. Toen ze een beetje opkrabbelde, wist ze: ik wil iets anders gaan doen. Maar wat? “Ik zocht naar dat ene doel waar ik naar toe kon werken. Maar ik kon niet bedenken wat dat was.”

Toen Frances 17 jaar geleden ging werken als secretaresse van wethouder Rik Grashof, had ze nog nooit een kantoor van binnen gezien. “Behalve het kantoor van de KVK. Ik stond daarvoor op de markt met kleding en textiel. Maar wilde een andere, stabielere baan zodat ik voor mijn zoontje kon zorgen. Ik kon als uitzendkracht aan de slag bij de gemeente: dat leek me wel wat.” Ze bleef er plakken. Van secretaresse klom ze op tot woordvoerder. “Ik vond het heerlijk werk: het was heel uitdagend om besluiten te vertalen naar pers, publiek en politiek.” Vooral de laatste jaren was dat niet altijd makkelijk. “De gemeente heeft enorm moeten bezuinigen en dat was voor niemand leuk. Neem bijvoorbeeld de sluiting van de buurthuizen. Toen was het best lastig om woordvoerder te zijn, geloof mij.”

Helemaal op

Tegelijkertijd dacht Frances: wat wil ik nu écht met de rest van mijn werkende leven? “Ik had het best ver geschopt als woordvoerder. Maar wat wilde ik nu? Ik kon echt niet uitvinden wat nu die stip aan de horizon was waar ik naar toe wilde werken.” Tot het leven zelf ervoor zorgde dat Frances op de rem moest trappen. Door alle drukte op het werk (‘ik wil nóóit iemand horen zeggen dat ambtenaren lui zijn’) en persoonlijke issues was Frances begin september 2016 helemaal op. “Natuurlijk zat het er al eerder aan te komen. Maar opeens kon ik gewoon niet meer. Het moment waarop ik moest bellen met de boodschap dat ik ziek was, was echt heel erg moeilijk.” Voor Frances braken tien maanden aan van slapen, rusten en huilen. “Dat was een rottijd.” Maar gelukkig krabbelde ze na een tijdje weer op en diende het werk zich weer aan. “Ik had het gevoel dat ik op een kruispunt stond en nú kon kiezen wat ik wilde doen. Ik wilde niet terug naar de gemeente.”

Helemaal vast

Die keuze was niet makkelijk: “Nog steeds dacht ik na over dat ene doel. Maar ik wist écht niet wat ik wilde. Ik kon ook niet zomaar stoppen met werken: ik had een hypotheek en was gehecht aan mijn collega’s en het college. Ik zat echt vast en niemand kon het voor mij beslissen.”

De grote vraag in kleine stukjes

Toen besloot Frances flink te gaan snoeien in haar financiën, zodat ze – als ze wilde – in elk geval minder kon werken. “Het is bizar hoeveel je kunt laten als je dat echt wil.” Frances besloot te stoppen met haar werk bij de gemeente en aan de slag te gaan met dé vraag: wat ze wilde . “Maar nu stelde ik de vraag niet meer zo groot als eerst: ik heb hem in kleine stukjes gehakt. Dus de vraag was: wat wil ik nu doen?

Twee dagen op een wolk

Het gedeeltelijke antwoord kwam toen ze via social media wereldkundig maakte dat ze ontslag had genomen bij de gemeente. “Ik kreeg reacties, niet normaal. Talloze berichtjes, reacties, zelfs een bos bloemen. Op Twitter kreeg ik meer dan 100 reacties en via Linkedin was mijn bericht meer dan 1000 keer bekeken. Ik was echt overweldigd. Mensen vonden het dapper, stoer en waren vol vertrouwen dat ik wel iets nieuws zou vinden. Ik kreeg banen aangeboden, opdrachten… Het was zo bijzonder om te horen dat mensen het vertrouwen in me hadden. Dat tilde me echt op: ik heb twee dagen op een wolk gelopen. Dit was ook niet zomaar stoppen met je baan en hop, naar de nieuwe. Ik wist écht niet wat ik wilde.”

Eigen bedrijf

Frances liet de ‘grote vraag’ los en leverde zichzelf als het ware over aan het lot. “Dat was het beste wat ik had kunnen doen. Het is nu zes weken geleden dat ik wereldkundig maakte dat ik ging stoppen. Inmiddels heb ik besloten voor mezelf te beginnen. Maar wel onder een naam waar ik alles kon doen. Ik zei bij de KVK: ik wil onder deze naam smoothies kunnen verkopen, maar ook marketing kunnen doen of koffie verkopen. Dat werd ‘Miss Link’.

Kunst bij restaurants

Door alle reacties op haar tweet had ze ook meteen opdrachtgevers: “Zo heeft een vriend van mij heeft een kunstatelier. Maar zijn schilderijen krijg je nooit te zien, tenzij je echt naar binnen stapt. Dat vond ik zonde! Het leek me een goed idee om zijn kunst gratis op te hangen bij restaurants. Dan komen wij het vier keer per jaar wisselen: zij hebben gratis kunst en mensen zien de kunst van hem.”

Beginnen bij het begin

Met haar bedrijfje wil Frances voorlopig ondernemers helpen met hun marketing en PR. “Maar dat kan ook weer veranderen: ik kan alles doen wat ik wil! En ik zie wel wat de toekomst brengt. Dat vind ik heerlijk: ik kan zelf bepalen hoe mijn dag eruit ziet, wat ik wil doen en wanneer. Ik ben blij dat ik ‘de grote vraag’ heb losgelaten en simpelweg kan beginnen bij het begin. Daarna zie ik wel wat er gebeurt.”

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Heera is finalist Melanin Wonder 2021: ‘Mijn moeder is mijn rolmodel’”

Heera is finalist Melanin Wonder 2021: ‘Mijn moeder is mijn rolmodel’

Ga naar “Delfts zorgpersoneel wordt getrakteerd op heerlijke broodjes dankzij Petra: ‘Het zijn bikkels’”

Delfts zorgpersoneel wordt getrakteerd op heerlijke broodjes dankzij Petra: ‘Het zijn bikkels’

Ga naar “Els Kemper was ruim veertig jaar journalist: ‘Ik ben van nature vrij nieuwsgierig’”

Els Kemper was ruim veertig jaar journalist: ‘Ik ben van nature vrij nieuwsgierig’

In onze gids

Ga naar “JUT & JUL”

JUT & JUL

 • Simonsstraat 47
 • Kringloopwinkels
 • 10:00 - 16:00

Nu geopend

Ga naar “MTB3D”

MTB3D

 • Rotterdamseweg 370 A13
 • Hobbywinkels
 • 09:00 - 17:00

Nu geopend

Ga naar “Taps & Chaps”

Taps & Chaps

 • Cafés
Webshop Delft Bier Taps & Chaps

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Webinar over Routekaart Energietransitie in Tanthof ( + kadobon)”

Webinar over Routekaart Energietransitie in Tanthof ( + kadobon)

 • Platform energietransitie Delft
 • Geldig t/m 22 maart 2021

Topper

Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00”

Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Vans sneakers van € 65 voor € 45”

Vans sneakers van € 65 voor € 45

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr”

Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Pedagogisch medewerker/tutor”

Pedagogisch medewerker/tutor

 • Stichting Delftse Peuterspeelzalen
 • Parttime
Ga naar “Flex Coördinator Logistiek”

Flex Coördinator Logistiek

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Projectcoördinator contractonderhoud regio Delft”

Projectcoördinator contractonderhoud regio Delft

 • Continu Professionals
 • Fulltime
Ga naar “Magazijnmedewerker voedingssupplementen”

Magazijnmedewerker voedingssupplementen

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Verkooptalent gezocht in Delft!”

Verkooptalent gezocht in Delft!

 • Solinox beheer BV
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Start korte cursussen bij de VAK”

Start korte cursussen bij de VAK

 • Coöperatie De VAK, centrum voor de kunsten Delft
 • 17 februari 2021

Topper

Ga naar “Expositie Ian Berry – Pepe Jeans”

Expositie Ian Berry – Pepe Jeans

 • 1 december 2020