Fotografe Brenda maakt een krachtige serie van jongeren met Down

Door Redactie indebuurt 18 december 2018

Brenda Riethoven is moeder van een 17-jarige dochter met het Downsyndroom. Liefdevol maakte ze een fotoreportage van tien jonge mensen met Down. Ze wil ermee laten zien hoe sterk ze zijn.

Dit artikel komt van AD Delft. Door Ingrid de Groot.

Liam. Foto: Brenda Riethoven

Brenda Riethoven (46) vond haar modellen in de vriendenkring van dochter Belén. Maar ze plaatste ook een oproep bij de kern Haaglanden van de Stichting Down-syndroom. “Ik wilde mooie én serieuze portretten maken. De modellen mochten niet lachen. En de sfeer is met een knipoog naar de oude meesters en hun statige schilderijen.”

Het leverde een serie klassieke foto’s op van tien jonge mensen met Down. Van de 18-jarige Liam bijvoorbeeld. De enige jongen van het stel. Liam werkt bij Brownies & Downies in een beschermde omgeving in de horeca, maar eigenlijk wil hij rapper worden. Zijn power spat van de foto af. Maar ze fotografeerde ook Milou, met haar 13 jaar de jongste van het stel. Zij droomt van een carrière als model. En dan is daar de tweeling Bente en Sanne (19 jaar), die ‘mystiek’ op de foto ging.

‘Mama is vooruit gegaan’

“Ik vind het een superleuke serie. Mama is vooruit gegaan”, zegt Belén, die met prachtige blonde krullen een van de blikvangers is. Ze hoopt mode-ontwerpster te worden en laat thuis tekeningen zien van de outfits die ze bedacht. “Ze is een van mijn muzes”, zegt Brenda Riethoven van FotoBrenda over haar dochter. Want er zijn meerdere muzes in haar leven: nog twee andere dochters, zonder Down.

Tweeling Bente en Sanne. Foto: Brenda Riethoven

Brenda, die professioneel ook familieportretten en zwangerschapsfoto’s maakt, wil met haar reportage de andere kant van de medaille laten zien. Ze weet uit ervaring hoe de buitenwereld naar mensen met Down kijkt. “Ze zeggen vaak: ‘Ah, wat is ze lief’. Of: ‘Ze zijn zó schattig.’ En een keer: ‘Het zijn net normale mensen’.” Brenda wil met haar serie een punt maken. Dat bijvoorbeeld haar eigen dochter ook gewoon een tiener is met een eigen karakter, zoals iedereen. En met haar eigen kracht. “Mijn dochter is gewoon een puber die net als andere pubers boos wordt als je haar telefoon afpakt.”

Krachtige mensen

Vaak worden mensen met Down onderschat, weet Brenda. “Dan vragen mensen aan mij of ‘zij’ iets wil drinken. Deze serie heb ik gemaakt om te laten zien dat mensen met het Downsyndroom ook serieus zijn en ertoe doen in de maatschappij. Zo willen zij door ons worden gezien. Niet alleen als grapjassen, als knuffelaars of als domme mensen. Nee, het zijn krachtige mensen en dit zijn dito portretten.” De Haagse fotografe met Delftse studio weet nog niet wat ze met haar fotoreportage gaat doen. “Maar uiteindelijk, in de toekomst, wil ik wel een boek maken.”

Juweeltjes

Brenda. Foto: Rokki fotografie

De vraag wat fotografie voor haar betekent, wordt beantwoord door dochter Belén die precies weet hoe het zit. “Mama heeft passie voor fotografie. Mama kan niet stoppen. Ze blijft maar doorgaan. Dan gaat ze achter de computer zitten en past ze dingen aan de foto’s aan. Dan word ik heel vrolijk van haar, omdat ze dan goed in haar vel zit.”

“Wij zijn een team”, zegt Brenda even later tegen haar dochter.

De serie portretten heet Mi Tresor 21, een mix van de letters in ‘trisomie 21′, wat staat voor de afwijking in chromosoom 21 die het Down-syndroom veroorzaakt. “Ik heb tien minuten gepuzzeld met die letters”, zegt Brenda. Maar uiteindelijk vond ze wat ze zocht: Mi Tresor 21. “Mijn juweeltjes met Down.”

Meer foto’s zien? Op Brenda’s website vind je ze allemaal.

Meer Delftenaren

Aart weet álles van molens: ‘Het is een wonder dat Molen de Roos nog staat’

Iedere Delftenaar kent Molen de Roos op de Phoenixstraat wel. Maar verder dan de naam, en dat de win...

Delftse Denise gaat de Atlantische oceaan op om de wereld te redden van kledingvervuiling

Wie weet wordt binnenkort de volgende duurzame uitvinding van Boyan-Slat-achtige proporties gedaan d...

adv.