Foodblogger Billy van der Gaag: ‘Vegetarisch eten is zo makkelijk’

Billy van der Gaag

Een wilde perziktaart met tijm. Je moet er maar op komen. Billy van der Gaag (30) nam de taart mee naar het interview: “Ik doe gewoon een beetje kruiden op een stukje perzik, zo probeer ik het eerst uit. En dan ga ik aan de slag.” De Delftenaar is sinds een paar maanden in de ban van zijn foodblog billybilly.nl.

Billy van der Gaag kind
Billy van der Gaag als kind. Toen al met taart.

Billy (30) groeide op in het Westland en deed in Den Haag de Hotelschool. Hij kwam bij de receptie van een viersterrenhotel te werken: “Ik vind werken leuk, maar je moet het ook niet overdrijven met zo’n 12 tot 14 uur per dag waarbij je zelf bijna niet meer na kan denken.” Op vakantie in Frankrijk bedacht Billy samen met zijn vriend een plan om los te komen van het hotelwerk. “Dat werd het oprichten van de site chambresdhoteswijzer.nl. Een site met vakantieadressen in Frankrijk, voornamelijk van Nederlandse en Belgische eigenaren. Zoiets was uniek in die tijd.” Een jaar of zes beheerde hij de site. Een half jaar geleden verkocht Billy de goedlopende site met zo’n 850 kleinschalige vakantieadressen.

Een nieuw plan

Dus werd het weer tijd om een nieuw plan te bedenken voor Billy, dit keer tijdens een reis door India. Het werd het foodblog billybilly.nl met voornamelijk vegetarische en veganistische recepten. “Het is allemaal nog heel pril maar ik probeer iedere week 2 à 3 artikelen online te krijgen en maak nu ook video’s. Ik kijk veel naar seizoengroenten- en fruit en bedenk dan wat ik daar mee kan maken. Ik kijk ook veel naar menukaarten in de horeca en bedenk dan hoe ik dat makkelijk thuis zou kunnen maken.” Een andere inspiratie voor Billy zijn zijn reizen. “In India aten we bijvoorbeeld dosa’s. Dat zijn een soort gefermenteerde pannenkoekjes, duurt dagen om te maken. Dat gaan mensen in Nederland niet doen. Maar door er een ander ingrediënt aan toe te voegen is het wel relatief snel te maken. Ik maak recepten uit het buitenland dus wat meer westers.”

Blog sociaal maken

De blog van Billy is nog in de opstartende fase en hij vindt het fijn dat hij nu de tijd heeft om wat creatiever te worden. “Ik wil groeien met mijn blog en dan kijken hoe ik het wat socialer kan maken. Toen ik mijn site met Franse vakantieadressen had, werd ik uitgenodigd aan een Table d’Hôte. De eigenaar van de chambre d’hôtes maakt dan een maaltijd voor alle gasten en dat wordt aan een lange tafel gezamenlijk opgegeten. Ik merk dat ik dat sociale aspect heel leuk vindt. Ik denk er bijvoorbeeld aan om instanties rondom Delft te benaderen om samen te werken. Ik kan een keer een maaltijd maken voor mensen die dat echt nodig hebben.” Uiteindelijk wil de Delftenaar natuurlijk ook geld gaan verdienen met zijn blog. Dat kan via sponsors, maar liever nog met zijn eigen producten. “Ik denk aan het uitbrengen van een e-book of het geven van kookworkshops.”

Best makkelijk om vegetarisch te eten

billy van der gaag taart
De wilde perzikentaart die Billy meenam naar het interview. Goedgekeurd.

Nadat Billy en zijn vriend in India waren, zijn de twee echt helemaal vegetarisch geworden en bijna helemaal veganistisch. “In India was het niet moeilijk om vegetarisch te eten. Zo’n 80 procent van de bevolking is hindoeïstisch en eet vanwege het geloof geen vlees, vis en ei. Met mijn blog wil ik laten zien dat het best makkelijk kan zijn om vegetarisch te eten. Natuurlijk is een hamburger halen bij de Albert Heijn altijd nog makkelijker, maar zelf een vegaburger maken is ook echt goed te doen.” Billy eet deels vanwege gezondheidsredenen vegetarisch en deels omdat het beter is voor het milieu en de dieren. “Veel van onze vrienden zijn ook vegetariër of eten parttime vegetarisch. Inmiddels zijn ook onze ouders het gewend om af en toe een vegaburger te eten. In Delft is het prima boodschappen doen en bonen – een belangrijke vervanger – zijn natuurlijk overal te koop!”

Het joie de vivre van Delft

Billy en zijn vriend wonen in het Westerkwartier en kwamen daar terecht nadat ze een tijdje hadden samengewoond in Schiedam. “We vonden het daar niet echt leuk. We houden van het joie de vivre van Delft. Als ik op reis ben geweest of zelfs al na een dagje Rotterdam, loop ik van het station naar huis en dan kan ik echt genieten van de rust die hier is.” Tegelijkertijd spreekt het ‘internationale’ aan Delft Billy erg aan. “Je hebt hier het hele jaar door toeristen en internationale studenten, ik hou van de sfeer die er daardoor in de stad hangt. En tegelijkertijd is het fijn dat het ondanks al die mensen hier toch niet te druk is. Dat is in Amsterdam wel anders.”

Een groene plek om te chillen

Iets wat minder is in Delft? Billy woont nu 4,5 jaar in Delft maar heeft nog geen grote minpunten ontdekt. “Je kunt wel klagen over de Spoorzone maar het moet er toch een keer komen. Dan maar een jaar later, ik heb er verder geen last van. Het zou wel leuk zijn om meer stadsparken te hebben in Delft, een plek waar je lekker kunt chillen.”

Delftenaar van de week

Vorige week spraken we met student Dorris Derksen over raadslid zijn in Delft. Ken jij iemand die ook Delftenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Van diëtiste naar banketbakker: dit is het verhaal van Annemiek (35)”

Van diëtiste naar banketbakker: dit is het verhaal van Annemiek (35)

Ga naar “John is professioneel luitbouwer: ‘Met één luit ben ik maanden bezig’”

John is professioneel luitbouwer: ‘Met één luit ben ik maanden bezig’

Ga naar “Kenneth (13) mocht de Koeiendans begeleiden op zijn viool”

Kenneth (13) mocht de Koeiendans begeleiden op zijn viool

In onze gids

Ga naar “Bombina”

Bombina

 • Hippolytusbuurt 1
 • Lunch
 • 09:00 - 17:00

Nu geopend

Ga naar “Tis Altijd Lente”

Tis Altijd Lente

 • Nassauplein 56A
 • Bloemisten
 • 08:30 - 18:00

Nu geopend

Ga naar “MTB3D”

MTB3D

 • Rotterdamseweg 370 A13
 • Hobbywinkels
 • 09:00 - 17:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Koster Sportclub is weer open (buitenlocatie)”

Koster Sportclub is weer open (buitenlocatie)

 • Koster Sportclub
 • Geldig t/m 30 april 2021

Topper

Ga naar “Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39”

Alle CêlaVita van € 2,78 voor € 1,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65”

Princes tonijnstukken en sardines van € 3,30 voor € 1,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49”

AH Vetplant, monstera of sansevieria in pot van € 5,99 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 18 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Pedagogisch Medewerker KDV”

Pedagogisch Medewerker KDV

 • Holland Kinderopvang
 • Fulltime/Parttime
holland kinderopvang
Ga naar “Woonbegeleider gehandicaptenzorg”

Woonbegeleider gehandicaptenzorg

 • Samen Professionals
 • Fulltime
Ga naar “HR-Medewerker”

HR-Medewerker

 • Krosto Techniek
 • Fulltime
Ga naar “Orthodontie assistente”

Orthodontie assistente

 • orthospecialist
 • Fulltime/Parttime