Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Syriër Faisal: ‘Bij IKEA Delft heb ik écht Nederlands leren praten’

Door Iris Olsthoorn 21 mei 2019

Een paar jaar geleden zag het leven van Faisal er nog héél anders uit. Toen was hij student aan de Universiteit van Damascus. Sinds vijf jaar is hij in Nederland, studeert hij in Rotterdam en werkt hij bij IKEA. Faisal zoekt een taalmaatje die hem helpt met zijn studieverslagen: “Spreken gaat me makkelijk af, maar Nederlands schrijven is zo moeilijk!”

Tot 2014 leidde Faisal een heel normaal studentenleven in Damascus. Hij studeerde daar communicatie techniek. “Mensen denken bij Syrië vaak aan woestijn. Maar rondom de universiteit van Damascus was er veel groen, het was gezellig en mooi. Delft heeft ook een mooie, groene campus. Maar de Hogeschool van Rotterdam is een stuk saaier: alleen maar gebouwen.”

Ondanks dat Faisal tot vijf jaar geleden alleen Engels en Arabisch sprak, gaat het volgen van zijn HBO studie Maritieme Techniek hem best goed af. Daar heeft hij de afgelopen jaren wel heel hard voor moeten werken. “Toen ik in Nederland kwam, ben ik meteen begonnen met het leren van de taal. Ik heb bijvoorbeeld aan de Universiteit van Leiden een cursus gevolgd. In 2016 begon ik aan een HBO opleiding, maar dat bleek te lastig. De stof zelf was niet moeilijk, maar het communiceren met mijn projectgenoten wel. Daarom ben ik toen weer gestopt.”

Het Delftse leven

“Arabisch is zó anders dan Engels of Nederlands”, vervolgt Faisal. “En in het begin moest ik ook erg wennen aan de Nederlandse cultuur. Ik was altijd heel toeschietelijk, heel open. Maar hier merkte ik dat mensen meer op zichzelf en terughoudender zijn.” Toch liet dat hem niet weerhouden om zichzelf in het Delftse leven te storten: hij ging op voetbal bij Full Speed en naar Theater de Flits. “Dat voetbal heb ik niet zo lang volgehouden, maar bij De Flits heb ik meegedaan aan een voorstelling. Deels in het Arabisch, deels in het Nederlands.”

Toen Faisal vervolgens bij IKEA Delft ging werken, ging zijn taalniveau in een rap tempo omhoog: “Het is een internationaal bedrijf met mensen uit alle uithoeken van de wereld. Daarom is het taalniveau onderling denk ik wat toegankelijker. Maar ook met mijn Nederlandse collega’s ging het makkelijk! Ik heb hier echt verreweg het meeste Nederlands geleerd. Misschien dat ik me daarom ook zo thuis voel op mijn werk.”

Taalmaatje

Dankzij zijn werk sprak Faisal in no time vloeiend Nederlands. Daarom pakte hij in 2017 het studeren weer op. Hoewel de meeste leerlingen een stuk jonger dan hij zijn, heeft hij daar ook Nederlandse vrienden gemaakt: “Opvallend genoeg bestaat mijn hele opleiding alleen maar uit Nederlanders. Er is één jongen waar ik goed bevriend mee ben. We verschillen héél erg van elkaar. Hij heeft bijvoorbeeld de afgelopen verkiezingen op Thierry Baudet gestemd. Dat staat lijnrecht tegenover mijn opvattingen. Maar het is prima; we luisteren naar elkaar en respecteren elkaar.”

Faisal is dus lekker bezig, hier in Nederland. Ook het studeren gaat hem goed af. “Behalve met verslagen schrijven. Ik ben heel hard opzoek naar iemand die mij kan helpen met schijfvaardigheid. Iemand die van de Nederlandse taal houdt en me feedback geeft op mijn stukken, zodat ik straks ook op HBO-niveau kan schrijven.”

Lijkt het jou leuk om Faisal af en toe te helpen? Laat het ons weten, dan brengen wij jullie met elkaar in contact!

adv.