Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ewout startte een woongroep: ‘Wij zijn het best bewaarde geheim van Voorhof’

Door Ilse Zoutewelle 6 juni 2017

Als we aankomen bij woongroep Taste in Voorhof is het een drukte van belang: overal staan en zitten mensen te kletsen, koffie te drinken en een taartje te eten. Delftenaar Ewout van Oosten loopt er als een druk baasje tussendoor: met iedereen maakt hij wel een praatje en hier en daar deelt hij koffie of taart uit. “Ik voel mij het best in een groep. Hoe groter, hoe beter.”

Ali bakt iedere week taart

Dat is best een handige eigenschap als je in een woongroep met dertien volwassenen en zes kinderen woont waarbij óók nog eens heel Voorhof iedere vrijdag langs mag komen. Maar goed, Ewout wist wat hij deed toen hij Taste vijf jaar geleden samen met zijn vrouw Ali begon. “Voorhof is een wijk waar bizar veel mensen op een kluitje wonen en toch kennen mensen elkaar niet. Dat is zonde!” Dus wilden Ewout en Ali met een groep mensen bij elkaar gaan wonen zodat ze vanuit daar iets konden betekenen voor de buurt. “We kwamen een leeg pand tegen in de Roland Holstlaan dat helemaal verwaarloosd was.”

Mix van bewoners

Maar ze zagen de potentie: “De tuin was hartstikke groot en in het gebouw konden we makkelijk met veel mensen wonen.” Ze zochten de eerste bewoners bij elkaar. “Het moest een mix zijn van echtparen, studenten en werkende singles zodat je zoveel mogelijk mensen aanspreekt.” Toen dat eenmaal gelukt was, waren ze het eerste jaar vooral bezig met het uitvinden hoe dat nou werkt: met elkaar leven in een groep. “We willen hier écht met elkaar samen leven en weten hoe het met de ander gaat.” Intussen gingen ze aan de slag met hoe ze iets konden betekenen voor de buurt. “Iedere bewoner ging op eigen houtje iets doen: zo hebben we haakochtendjes gehad en zijn we eens met een groep gaan sporten op een veldje in de hoop dat anderen mee zouden doen. Dat gebeurde dus niet.”

‘Voor de kinderen is dit een fantastische plek om op te groeien’

De tuin

Wat wel werkte, is de tuin die inmiddels opgeknapt was open stellen en mensen uitnodigen voor de koffie. “We besloten het op vrijdag te doen, zodat iedereen op één dag langs kon komen voor koffie, lunch of avondeten.” Hier maken ze bewust niet énorm veel reclame voor: “Natuurlijk nodigen we mensen uit, maar we schreeuwen het niet van de daken. Als hier straks honderd man op de koffie komt, hebben we helemaal geen tijd meer om echte relaties op te bouwen.”

Zwerver Mark

Één van de Voorhof-bewoners waar Ewout een relatie mee heeft opgebouwd is Mark. “Hij kwam bij ons toen we voor een barbecue door de straten van Voorhof gingen lopen om iedereen uit te nodigen. Hij was zwerver en zat met een paar anderen bier te drinken. Hij kwam mee en sinds die dag komt hij heel vaak bij ons. Hij heeft een alcoholprobleem en voelt zich nergens veilig, behalve bij ons. Hij heeft hier niet eens zin om te drinken, zegt hij. Inmiddels is hij echt onderdeel van de familie. Ik vind dat echt bijzonder en waardevol: zo leren de bewoners én onze kinderen dat zwervers geen zuiplappen op een bankje zijn maar ménsen.”

Uitdelen

Maar waarom doen Ali, Ewout en de andere bewoners van Taste dit allemaal? “We zijn bij Taste allemaal christen en willen de liefde die we krijgen van God uitdelen aan de buurt. Dat wil niet zeggen dat we het er heel dik bovenop leggen, maar als het gesprek erop komt leggen we het graag uit.” Het past ook bij het werk van Ewout: hij werkt bij zendingsorganisatie OM. “Vanuit die organisatie heb ik bijvoorbeeld jongerencentrum The Mall en Athletes in Action opgezet. Ik ben een echte starter: ik vind het leuk om dingen op te zetten en dan ga ik door. Zo ben ik nu bezig met het opzetten van een tweede Taste in Delft.”

Delft is een dorp

Je kunt dus wel zeggen dat Ewout écht hart heeft voor de stad. Is er nog iets dat beter kan? “Ik ben een optimist, dus ik geloof in potentie. Maar ik denk dat er heel veel potentie in het feit zit dat Delft echt een dorp is. Iedereen kent elkaar en er wonen hier veel mensen met hart voor de stad die graag iets voor de stad willen doen zonder er iets voor terug te krijgen. Die dorpsmentaliteit kan de gemeente meer uitbuiten om zo de stad veiliger en schoner te houden.”

Benieuwd hoe de kamer van Ewout’s huisgenoot Emma eruit ziet en hoe ze het vindt om bij Taste te wonen? Lees dan dit artikel eens.

adv.