Els Kemper was ruim veertig jaar journalist: ‘Ik ben van nature vrij nieuwsgierig’

Els Kemper groeide op aan de Zwartendijk in Monster – haar vader was tuinder – en wist al jong dat ze journalist wilde worden. Na haar Mulo te hebben afgerond ondernam ze stappen in die richting en mocht in 1961 voor de Delftsche Courant werken: “Ik was een manusje van alles en werd overal op afgestuurd: van persconferenties door de Delftse commissaris tot exposities.”

“Dat laatste was best lastig, want wat wist ik nou als jong meisje van kunst”, vervolgt Els. “Dan probeerde ik het op te lossen door er een beetje omheen te schrijven. Daar word je handig in, maar ik wilde het vak leren en ben toen op zaterdagmiddag lessen gaan volgen bij het Instituut voor Perswetenschappen in Amsterdam. Er was nog geen journalistenopleiding zoals nu. ”

Els graaft in haar geheugen en glimlacht: “Ik kwam voor eerst in die stad, Amsterdam. Heerlijk. We kregen les van o.a. Henri Knap, de columnist van Parool. Dan leerde je bondig te schrijven. Er waren ook lessen die minder leuk waren, dan spijbelde ik en ging naar het Americain op het Leidscheplein. Dat was toen beroemd vanwege de grote schrijvers die aan de leestafel zaten, zoals Harry Mulisch.”

foto: Sinterklaas bezoekt de Delftse ziekenhuizen in 1968. Els Kemper (met notitieboekje rechts) doet voor Delftsche Courant verslag.

Zelfstandige krant met 15.000 lezers

In de periode dat Els bij de Delftsche Courant begon, was het nog een zelfstandige krant met 15.000 lezers: “We hadden een groot kantoor op de Verwersdijk 6-8 in een mooie 19e eeuwse school. Er waren redacteuren voor binnenland, buitenland, economie, sport. Mijn baas was Jan H. Oosterloo, die de stadsredactie leidde. In mijn eerste jaar mocht ik een rubriek ‘Vrouwen uit Delft’ schrijven, maar moest van mijn baas beginnen met een interview met de vrouw van burgemeester Ravesloot. Zij woonde nog in die burgemeesterswoning op de hoek van de trambrug. Daarna moest ik de vrouw van de rector magnificus interviewen. Voor die serie heb ik ook een bijzondere vrouw als Anita Schoonhoven ontmoet.”

Els lacht breeduit: “Ja, zij was de vrouw van de kunstenaar Jan van Schoonhoven, maar ze had haar eigen loopbaan. Anita was jazz-zangeres geweest, maakt zelf kunst en begon jazz-cafe Wolbodo op de Verwersdijk en later in de Eland.”

Vijf bioscopen

Els heeft de eerste schrijfsels in een plakboek bewaard. Al bladerend vertelt ze over het rijke bioscoopleven in Delft: “Er waren toen 5 bioscopen en het bijzondere was dat ik met de andere collega’s films mocht recenseren. Kijk, hier! Een film met sekssymbool Brigitte Bardot, die ik in City heb gezien op de Voldersgracht.” Els buigt zich over het artikel en leest voor wat ze in 1962 over de Nouvelle Vague-film Le Mépris heeft geschreven: “Bardot is de echtgenote van een scenarioschrijver, die heel veel van haar houdt. Van haar tenen, van haar knieën enz. enz. Bardots acteergaven komen in zoverre aanbod, dat ze alleen maar zichzelf moet zijn.” Els knikt tevreden: “Nou, dat heb ik toch aardig verwoord al zeg ik het zelf.”

In 1968 vond eigenaar Sijthoff Pers de Delftsche Courant te duur worden en werd deze terug gebracht tot een katern, die in de Haagsche Courant werd gestoken. Els: “Veel abonnees vonden dat verschrikkelijk. Voor mezelf werd het werk ook minder leuk. Het drukproces veranderde. Voor die tijd werkten de zetters op de begane grond en gebruikten nog die loden lettertjes. Als ik mijn bericht net na sluitingstijd had voltooid, dan rende ik naar beneden en regelde met een zetter dat het er nog goed inkwam. Hij schoof dan wat met de loden kolommetjes. Dat contact verdween allemaal. Erg jammer! Het hele krantenbedrijf veranderde ingrijpend.”

Achter de gevels

In 1974 ging Els voor de Haagsche Courant werken. Dat heeft ze tot 2002 gedaan. Een imposante loopbaan in de journalistiek van ruim veertig jaar werd toen afgesloten. Nieuwsgierig zoals altijd stortte ze zich op de historie van haar huis aan de Vlamingstraat waar ze sinds 1977 woont. In het Stadsarchief achterhaalde zij wie daar allemaal hadden gewoond: “Ja, dat is fascinerend. Dit oostelijke deel van de binnenstad was een 14e eeuwse stadsuitbreiding en daar zaten veel slagers. Het waren vaak eenmansbedrijven. Zonen volgden hun vader op. Koeien werden in dit buurtje geslacht en het vlees werd in de vleeshal (Koornbeurs) verhandeld, maar er waren strenge keuringen. Er was dus al een soort van warenwet. Mensen wisten in die tijd veel meer dan we nu denken.”

Haar onderzoek bracht Els in contact met Kees van de Wiel, die cursussen verzorgt in het Stadsarchief om de historie van huizen te onderzoeken. Hij vroeg haar of ze eindredacteur wilde zijn van de website Achterdegevelsvandelft.nl: “Ja, erg leuk om te doen. Er zijn zo’n 150 huizen bij mij gepasseerd. Allemaal prachtige verhalen waarin de geschiedenis van Delft wordt ontrafeld.”

Lees ook

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’”

Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’

Ga naar “Delftenaar Lotte (20) is een van de beste in judo: ‘Ik werd derde bij het NK’”

Delftenaar Lotte (20) is een van de beste in judo: ‘Ik werd derde bij het NK’

Lotte Schutjes Nederlands Kampioen judo judoka delft dojo
Ga naar “Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’”

Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’

Fenna Timisi

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69”

PLUS Mandarijnen van € 5,38 voor € 2,69

 • PLUS
 • Geldig t/m 3 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Chelsea boots € 22,99”

Chelsea boots € 22,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker magazijn Delfgauw”

Medewerker magazijn Delfgauw

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Office manager”

Office manager

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Assistent collectie onderzoek”

Assistent collectie onderzoek

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl”

Op 26 november, 30 november en 3 december komt de Sint op bezoek bij spellenwinkel.nl

 • Spellenwinkel.nl
 • T/m 3 dec

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec