Eli (29) is priester: ‘Het huisje, boompje, beestje-ideaal bestaat niet voor mij’

Door Tom Kikuchi 14 mei 2019

Bij het woord priester denk je waarschijnlijk aan een wat oudere, grijze man. Hoe anders is dat bij Eli Stok. Hij is pas 29 jaar, maar werkt nu al twee jaar als priester in Delft. We spreken hem in de Raamstraatkerk over zijn werk en hoe het is om al zo jong priester te zijn.

Eli werkt in zeven verschillende kerken in Delft en omgeving. Als priester verzorgt hij geregeld de zondagviering in de kerk. Daarnaast houdt hij zich bezig met het jongerenpastoraat. Hij begeleidt onder andere tweedeklassers van middelbare scholen in Delft tijdens hun voorbereiding op het vormsel. Als pastor is hij ook nauw betrokken bij het jongerengezelschap dat in de kerk woont, in het Fransiscus en Clarahuis.

Ander leven

Eli woont pas twee jaar in Delft, maar hij voelt zich er al prima thuis. Hij noemt de Beestenmarkt zijn favoriete plek in Delft. Maar anders dan zijn leeftijdsgenoten zit hij daar meestal niet in de avond. “Ik moet meestal in de avond werken. Wat dat betreft is mijn leven al een stuk anders dan dat van andere jonge Delftenaren.”

Hoe anders wordt duidelijk als Eli vertelt over zijn werk. Door zijn werk heeft Eli weinig vrije tijd. “Je bent elke dag bezig met de kerk. En ik maak lange dagen. Meestal begin ik rond half 10 met werken, als er een ochtendviering is. Ook zijn er vaak avondbijeenkomsten waar ik bij moet zijn. Dus ik begin laat, maar ben ook pas laat klaar. Verder heb ik geen vaste vrije dagen, zoals de meeste mensen in het weekend hebben. Maar ik heb wel vakanties, ik ga toevallig volgende week naar Schotland.”

Celibaat

Daarnaast moest Eli een celibaatsgelofte afleggen toen hij werd ingewijd als priester. Hij mag dus geen relatie hebben. “Het standaard ideaal van huisje, boompje, beestje bestaat niet voor mij. Maar daar heb ik eigenlijk niet zoveel moeite mee.  Mijn zus is bijvoorbeeld getrouwd en heeft een kind. Dat vind ik hartstikke leuk, ik ben ook meteen langsgegaan toen mijn neefje werd geboren. Maar ik dacht toen niet: ‘goh, had ik dat ook maar.’

Eli heeft geen spijt van zijn keuze om celibatair te leven: “Wat ik doe voor de kerk geeft mij veel voldoening. Het is een manier van leven waar ik zelf voor gekozen heb, en op de een of andere manier past dat gewoon bij mij. Als ik ’s avonds laat alleen thuis kom, dan voel ik me niet eenzaam. Op dat moment ben ik juist wel blij dat ik even alleen kan zijn. Op een andere manier is dat heel mooi. En daar ben ik echt tevreden mee.”

Gezag

Eli krijgt nog wel eens opmerkingen over zijn leeftijd, vooral van oudere kerkgangers. “Zeker als mensen me net leren kennen, zeggen ze iets van: wat ben je jong. Dat is niet slecht bedoeld, ze zijn meestal positief verrast als er een jonge man voor ze staat. Dat komt natuurlijk niet zo vaak voor. Maar ik denk wel dat je iets meer gezag uitstraalt als je wat ouder bent. Als jonge priester moet je wat harder werken om serieus genomen te worden.”

Het werk als priester is soms zwaar, maar Eli heeft het er allemaal voor over. “Ik moet veel werken, maar ik krijg er ook heel veel voor terug. Dat past goed bij mijn idee over het geloof: het geloof hoeft niet altijd leuk te zijn, maar het is wél iets wat je gelukkig kan maken.”

Delftenaren van voorgaande weken:

Gerard werkt al 48 jaar in de Botanische Tuin: ‘Ik verveel me geen moment’

Bijna iedere Delftenaar weet wel dat Delft een Botanische Tuin heeft. Maar veel mensen zijn er nog n...

Albert (69) is imker: ‘Dankzij de bij kun jij genieten van chocola’

Op de Laurentius Praktijkschool in Delft loopt één leraar rond die een stukje ouder is dan de rest. ...

adv.