Ed Zoutenbier doet als conciërge en ijsmeester eigenlijk van alles

Ed Zoutenbier was mijn eerste Delftenaar van de week

Vanaf aanstaande vrijdag kun je hem weer geregeld op de schaatsbaan aan de Schoemakerstraat zien staan: Ed Zoutenbier. Al negen jaar is hij daar ijsmeester. Maar natuurlijk kennen veel mensen hem ook door zijn werk als conciërge op de Oostpoortschool: “Ik maak makkelijk contact en vind met mensen bezig zijn heel leuk. Door mijn werk kom ik op straat altijd wel mensen tegen die in zijn voor een praatje.”

Hoewel Ed Zoutenbier in Den Haag is geboren, voelt hij zich helemaal thuis in Delft. Inmiddels woont hij hier ongeveer drieëntwintig jaar. Hij ontmoette zijn vrouw bij Dansschool Wesseling en verhuisde naar haar toe. In het begin was dat wel wennen: “Ik vond het maar ingewikkeld met al dat eenrichtingsverkeer, en ik kende nog niemand.” Ondertussen heeft hij zijn hart verpand aan Delft en kan hij zich niet meer voorstellen ergens anders dan in de Delftse binnenstad te moeten wonen: “Al zouden ze me een ton geven, ik zou niet verhuizen!”

Conciërge-duizendpoot

Dat Ed zich hier als een vis in het water voelt, heeft onder andere te maken met zijn werk als conciërge bij de Oostpoortschool. Al acht jaar zorgt hij er voor dat alles op deze school van een leien dakje gaat: “Ik zorg er bijvoorbeeld elke dag voor dat de school goed wordt geopend en afgesloten en dat de tablets en computers die de klassen gebruiken klaarliggen.  Maar ook andere klusjes zoals het opnemen van de telefoon en zorgen dat er geen ongure figuren de school binnenkomen behoren tot mijn taken.”

Kinderen en ouders zijn dol op Ed, en dat geeft hem een goed gevoel: “Als ik er een dagje niet ben, vragen de kinderen vaak meteen ‘waar is Ed?’. Dat is voor mij wel een teken dat ik gewaardeerd word.” Waar het kan doet Ed klusjes met de kinderen samen: “Bijvoorbeeld als de Sinterklaas- of kerstspullen van zolder gehaald moeten worden, dan haal ik een aantal kinderen uit de groepen 5 en 6 en vormen we met zijn allen een doorgeef-treintje op de trap. De kinderen vinden dat gaaf, want ze blijven me altijd om klusjes vragen.”

Binnenstad als grote familie

De meeste kinderen en ouders van de Oostpoortschool wonen – net als Ed – ook in de binnenstad, waardoor hij op straat vaak bekende gezichten tegenkomt: “Maar dat gebeurt sowieso wel, want Delft is eigenlijk heel compact. Iedereen kent elkaar wel. Het is net een grote familie.” De sfeer van de stad vindt Ed uniek, omdat er altijd wel iets te doen is. Of er nu een festival aan de gang is, of het gewoon een fijne zomerdag is: “De ene keer zijn het ijssculpturen in de gracht, of bijvoorbeeld de Mooi Weer Spelen, maar ook dat ’s zomers de terrassen gezellig vol zitten, dat maakt Delft.”

Ed is inmiddels al negen jaar actief bij Schaatsbaan Delft op de Beestenmarkt als ijsmeester. Dit is een van de evenementen die volgens Ed echt bij de binnenstad horen. Hij vindt het dan ook best jammer dat de schaatsbaan dit jaar op de Schoemakerplantage staat: “Toen ik voor het eerst hoorde dat het niet op de beestenmarkt was, was ik wel flink aan het balen. Maar toen Robin (Verschoor, Nota Bene BV., red.) de tekeningen liet zien, werd ik meteen enthousiast.”

Het schaatsbaanvirus

Als ijsmeester doet Ed, net als bij zijn baan als conciërge, van alles: “De ijsmeesters zorgen voor het ijs, bewaken de baan en een boel andere klusjes.” Samen met zijn maatje Dave van Geest vormt hij een goed team: “We hoeven elkaar maar aan te kijken en we weten wat de ander bedoelt. Dat werkt heel lekker.” Ook zijn vrouw en dochter zijn besmet met het schaatsbaanvirus en werken inmiddels bij de schaatsbaan. Dat ze zich hier zo thuis voelen komt mede door het vertrouwen van schaatsbaas Robin: “Dat je hem hoort zeggen ‘als de familie Zoutenbier aan het werk is, kan ik rustig een borreltje gaan drinken’, dat is gaaf.”

Nu de schaatsbaan op de Schoemaker Plantage staat is het voor het personeel wel extra spannend: “Mensen moeten nu natuurlijk met de fiets of auto komen, het is voor veel vast publiek een stuk verder weg dan de Beestenmarkt. Maar ik weet zeker dat wanneer mensen de schaatsbaan zien, zullen denken ‘wauw!’. Zelfs nu de baan nog niet af is ziet het er al heel indrukwekkend uit.”

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Naila Ghani-Chaudry.

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’”

Delftenaar Fenna (21) wil naar de VN: ‘Ik wil het doorgeefluik zijn tussen jongeren en de politiek’

Fenna Timisi
Ga naar “Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’”

Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Bedrijfsrestaurant”

Medewerker Bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Onboarding & Training Specialist”

Onboarding & Training Specialist

 • Exact
 • Fulltime
Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Urban Trail Delft”

Urban Trail Delft

 • 23 oktober 2022
Ga naar “Kerstmarkt in Delft”

Kerstmarkt in Delft

 • Van 13 dec t/m 18 dec