Duizendpoot Lucie runt al 10 jaar Delft MaMa: ‘Maar ik doe nog veel meer!’

Lucie Cunningham
Lucie voor het mozaïek van Nan Deardorff McClain op het Doelenplein.

De van oorsprong Franse Lucie Cunningham woont sinds 2003 in Delft. In die tijd heeft ze zich bepaald niet afzijdig gehouden van het wel en wee van de Delftenaren. Zo heeft ze onder meer Delft MaMa opgezet om buitenlandse mama’s samen te brengen en te ondersteunen.

Het liefst omringt Lucie zich met mensen van allerlei afkomsten, culturen en achtergronden. En dat is ook niet gek, want zo groeide zij op: “Mijn opa van vaders kant is naar Frankrijk gevlucht door de Spaanse burgeroorlog. Ik ben in Frankrijk opgegroeid in Villefranche de Rouergue, een echte meltingpot. Daardoor sta ik van nature heel erg open voor allerlei culturen en omstandigheden.”

Liefde op het eerste gezicht

Lucie studeerde in Engeland en ging daarna in Amerika wonen: “Ik heb mijn man Scott ontmoet toen we allebei studeerden in Brighton, Engeland. Het was love at first sight. We verhuisden voor zijn werk naar Amerika. We woonden in Silicon Valley en daar was het altijd alleen maar werken, werken, werken. Dat was prima, voor die leeftijd. Ik heb er veel geleerd. Op 1 januari 2003 kwamen we aan in Delft. Hier vonden we rust en regelmaat.”

Weten waar je moet zijn

Die rust en regelmaat bracht al gauw een klein wondertje met zich mee voor Lucie en haar man: “Toen ik eenmaal hier in Delft was, was ik binnen 3 maanden zwanger. Ik kende nog bijna niemand en er waren nog geen initiatieven zoals nu voor zwangere vrouwen. Maar bij de zwangerschapscursus leerde ik gelukkig hele lieve Delftse vrouwen kennen die mij geholpen hebben wegwijs te raken in Delft.” Zo is het idee voor Lucie’s initiatief Delft MaMa ontstaan. “Ik ben heel blij dat ik in een leuke, veilige stad woon. Er zijn hier veel activiteiten voor kinderen en ouders en er is goed onderwijs. Maar, je moet wel weten waar je moet zijn. Buitenlandse vrouwen kunnen vaak wel wat hulp gebruiken met de soms moeilijke regels in Nederland. In het buitenland blijf je bijvoorbeeld een paar dagen in het ziekenhuis als je kind net geboren is. Hier wordt je na een paar uur gewoon naar huis gestuurd.”

Trotse MaMa’s

Inmiddels bestaat Delft MaMa bijna tien jaar. Er worden workshops georganiseerd, er zijn speelgroepen en avondjes uit speciaal voor moeders. Er komen vrouwen op af vanuit alle windrichtingen en het heeft een domino effect: “Het motiveert me enorm om vrouwen te zien die door Delft Mama met een eigen initiatief komen. Laatst ben ik bijvoorbeeld met een paar vrouwen die de taal nog niet spreken, gaan collecteren langs de deuren.”

Om het tien-jarig bestaan van Delft MaMa te vieren, hebben de dames geld opgehaald voor een groot mozaïek voor de muur van de speeltuin ‘de Achtertuin’ op het Achterom. “Met het mozaïek willen we graag iets terug doen voor de stad. De speeltuin is een aantal jaar geleden prachtig opgeknapt, maar nu zit de muur vol met lelijke graffiti. We willen er weer een mooie omgeving van maken waar mensen graag met hun kinderen komen.” Het wordt een typisch Delftse tekening met vrolijke kleuren van een moeder en haar kinderen.

Nog véél meer

Hoewel Lucie trots is op ‘haar’ Delft MaMa, is het zeker niet het enige waar zij zich mee bezig houdt: “Mensen kennen mij meestal van Delft MaMa, maar ik doe nog veel meer.” .” Lucie is ZZP’er bij Delft Business Consultancy én actief bij maar liefst zes Delftse initiatieven. Zoals Delft Ceramica, Stichting 8 maart Delft, City’s Finest door de Dutch Expat Foundation, het Vrouwen in Delft platform en de allernieuwste: de Twinckeling. “Eind deze zomer lanceren initiatiefnemers Douwe Bazuin, Wilma Broeseliske, Anja van Oosten en Evelyn Duinker dit nieuwe platform. De Twinckeling is voor Delftenaren die (net) niet uitkeringsgerechtigd zijn, maar helaas wel langs de zijlijn staan. We begeleiden deze mensen op een prettige manier, waardoor ze goed kunnen beslissen wat voor werk bij ze past.”

Lucie zet haar jarenlange ervaring als expat in Delft in voor City’s Finest. “Ik ben de ambassadrice van Delft. Vaak komen expats uit de regio een dagje naar Delft, bezoeken ze alle highlights en denken ze alles binnen een dag wel gezien te hebben. Maar nee! Delft zit vol verborgen schatten. Er wonen naar schatting 20.000 expats in de regio. Die willen we laten zien hoe mooi Delft is.”

Veilige thuishaven

Of ze ooit genoeg krijgt van Delft? “Nee, ik denk het niet. Delft is mijn adoptiestad. Mijn hele gezin is hier op zijn gemak. Mijn zoon is nu 13 en is hier geboren en opgegroeid, hij is een echte Delftenaar.” Bovendien ziet zij de toekomst van een maatschappelijk Delft zonnig in: “Het is fijn dat de gemeente nu weer meer geld heeft voor participatie projecten. Tijdens de crisis is het nooit dood geweest, alleen stil.”

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

Ga naar “Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’”

Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’

Ga naar “Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’”

Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Bedrijfsrestaurant”

Medewerker Bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “Onboarding & Training Specialist”

Onboarding & Training Specialist

 • Exact
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper