Djemie runt plotseling een wereldwijde online escaperoom vanuit Thailand: ‘Alles geregeld vanaf m’n telefoonschermpje’

Iedereen heeft door de coronacrisis zijn eigen teleurstellingen moeten verwerken over iets dat niet door kon gaan. Zo ook de liefhebbers van escaperooms en andere spelletjes waarbij je met meerdere mensen in een ruimte bent. De Delftse Djemie Tuankotta vond een oplossing vanuit zijn vakantieadres in Thailand: Een online escaperoom, die mensen over de hele wereld kunnen spelen. ”Het is net zo spannend en verrassend als een escaperoom waarin je live aanwezig bent.”

Op het moment dat de Delftse Djemie (24) en zijn vriendin aankomen in Thailand voor een doorreisvakantie van drie maanden, sluiten ook daar de grenzen vanwege het coronavirus. ”We zouden nog doorgaan naar Vietnam en Indonesië maar hadden gelukkig nog niets geregeld. Een repatriëringsvlucht was te duur, dus kozen we ervoor om voor in Thailand blijven. We vonden een goedkoop en heerlijk appartement met zwembad én aan een rustig strand.”
Maar, ze mochten de deur niet uit, dus er helemaal van genieten kon hij niet. ”En ik kan echt niet stilzitten.”

Dus begon Djemie met het maken van een quarantine escaperoom voor zijn vriendin in hun appartement. ”Ze vond het heel leuk, maar ik vond het nog véél leuker.” Hij is een groot fan van het maken/ontwerpen van puzzels. Een deel van de reis was zelfs betaald met de opbrengsten van die bezigheid. ”Ik deelde het verhaal over mijn nieuwe spel vervolgens op sociale media en kreeg van steeds meer vrienden en onbekende mensen positieve reacties. Toen dacht ik: heel veel mensen zitten nu vast, overal ter wereld. Laat ik dit zo gaan aanpakken dat iedereen hier plezier van kan hebben.”

Geen laptop meegenomen

Een maand lang was hij vervolgens druk met een nieuwe website en de techniek die erbij komt kijken de escaperoom online te kunnen spelen. Best een opgave voor een spel waarbij het gaat om jezelf te bevrijden uit een gesloten ruimte. Bijzonder detail is dat hij geen computer mee had genomen en dus alles vanaf z’n telefoon moest regelen. Toch is daar niets van te merken als je de site opent, die er behoorlijk proffesioneel uitziet. ”Ik heb wat hulp gehad van onbekende mensen via een platform waarop mensen elkaar met van alles helpen. Daar was iemand die de site zo mooi heeft gekregen. Ook kwam ik er op een gegeven moment wel achter dat mijn idee al bestond. Maar dat maakte niet uit want elke escaperoom is weer anders. Degene die me voor was, hielp me met de ontwikkeling en gaf me veel tips.”

Het spel duurt een uur en kan met maximaal 6 personen gespeeld worden via een videoconnectie met meerdere toestellen. Voorlopig is er één kamer en zoals gebruikelijk hoort daar een spannend verhaal bij, wat Djemie zelf heeft bedacht. En hij heeft zichzelf een druk programma gegeven, het spel is 5 keer per dag te spelen. Op die manier zit er altijd een goede tijd bij voor iedereen ter wereld. ”De eerste reservering buiten mijn vriendenkring komt uit Amerika. Hoe die man erbij is gekomen, daar heb ik nog geen idee van, maar blijkbaar verspreidt het nieuws zich al op veel plekken.”

Tunnelvisie

Van mensen die bekend zijn met het ontsnappingsspel hoorde hij dat je online nog steeds dezelfde spannende momenten en bizarre ontdekkingen meemaakt. Het grootste verschil met een ‘echte’ escaperoom is dat je door de ogen van Djemie rondkijkt. Je bestuurt hem en waar hij moet kijken. Een beetje zoals in een videogame. ”Dat maakt het natuurlijk wel moeilijker, omdat je soms een soort tunnelvisie krijgt en minder goed om je heen kunt kijken. Maar ik kan op een hele nieuwe manier hints geven en dat maakt het weer heel leuk.”

                         

Hulp voor Thailand

Naast het plezier dat hij heeft in het maken en wat hij aan andere wil meegeven, heeft de escaperoom nog een ander doel. ”We zien hier veel mensen die hun baan verliezen en in hongersnood raken. We hebben besloten om 20% van de opbrengst van elke boeking die iemand doet, te besteden aan eten voor de Thaise inwoners.”

Hij vervolgt: ”Natuurlijk vind ik het jammer dat we deze vakantie geen barretjes in kunnen en is het lastig om de Thaise cultuur en inwoners te leren kennen. Daar gingen we echt voor op reis. Maar gelukkig kunnen we op deze manier toch wat betekenen en ben ik blij om op deze manier met de inwoners in contact te zijn.”

Djemie is van plan eerst een tijdje (in ieder geval tot 1 juni) met deze kamer aan de slag te gaan en daarna te kijken of het uitgebreid kan worden. ”Het is eigenlijk wel een droom van me om dit te kunnen blijven doen. Puzzels bedenken en onafhankelijk zijn. Misschien kan ik het voorzetten in Nederland, of terwijl ik de wereld rondreis.”

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

Ga naar “Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’”

Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’

Ga naar “Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’”

Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)
Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Orderpicker Delft”

Orderpicker Delft

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “E-commerce Manager”

E-commerce Manager

 • FYGI
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper