Steven is de stadsarcheoloog van Delft: ‘We graven iets alleen op als dat echt nodig is’
De Delftse bodem zit vol geschiedenis. Onder de stad zitten overal sporen van vroegere bebouwing en gebruiksvoorwerpen van de Delftenaren…
Vaak komen de beste ideeën uit Delft. Oud-TU student Dieuwertje Drexhage (28) begon een bedrijf dat goedkope en herbruikbare medische apparatuur ontwikkelt voor gebruik in armere landen. “Apparatuur die is ontworpen voor Westerse landen, sluit vaak niet aan bij de omstandigheden in Afrika.”
Dieuwertje spreekt met ons via Zoom vanuit Egypte. “We zijn hier om feedback te krijgen op het prototype van ons eerste product”, vertelt ze. “Zo kunnen we ontdekken of het echt aansluit bij de lokale behoefte. Er is in Afrika veel vraag naar medische apparatuur die goedkoper is en waarvan alle onderdelen herbruikbaar zijn. Egypte wordt onze instapmarkt. Artsen die we ons product hier laten zien, zijn heel enthousiast. Ze zeggen: we hebben dit echt nodig, ontwikkel dit alsjeblieft verder.”
Het product dat Dieuwertje nu op de markt brengt, heet de goodscope en is een video-laryngoscoop. Dat is een instrument dat artsen gebruiken om een beademingsbuis in te brengen voor een operatie of wanneer een patiënt niet genoeg zuurstof krijgt. Daarvoor is het belangrijk dat een arts de stembanden van een patiënt goed kan zien. Een camera in de laryngoscoop helpt daarbij.
“In het westen worden video-laryngoscopen al langer gebruikt. Die zijn erg duur en er zitten onderdelen in die je na elk gebruik moet vervangen”, legt Dieuwertje uit. “Onze goodscope heeft geen vast beeldscherm zodat je hem op een telefoon of tablet kan aansluiten. Daardoor is hij veel goedkoper. Ook kunnen alle onderdelen ontsmet en hergebruikt worden. Daarbij moeten we ervoor zorgen dat dit werkt met de ontsmettingstechnieken die ze in Afrika gebruiken. Hij moet bijvoorbeeld helemaal waterdicht zijn.”
Lees verder na de afbeelding >
De goodscope komt voort uit de onderzoeksgroep Surgery for all van de TU Delft. Deze groep ontwikkelt medische apparatuur voor gebruik in armere landen. “Als afstudeerstage voor mijn master Biomedisch Design werkte ik in deze onderzoeksgroep”, vertelt Dieuwertje. “Mijn stagebegeleidster had dit product ontworpen en vond het zonde als het op de plank bleef liggen. Toen heeft ze mij gevraagd of ik een bedrijf wilde oprichten om het verder te ontwikkelen. Ik dacht: durf ik dit, maar we kregen zoveel positieve reacties dat ik het moest doen. Ik heb zelf stage gelopen in een ziekenhuis in Kenia, dus ik weet wat ze daar nodig hebben.”
Voor de zakelijke kant van haar bedrijf vond Dieuwertje een partner in Thom Weustink die internationale betrekkingen heeft gestudeerd. “Terwijl ik aan het afstuderen was en hij nog werkte hebben we elke vrijdag- en zondagavond aan een businessplan zitten schrijven”, vertelt Dieuwertje. “Sinds een jaar en twee weken bestaat ons bedrijf Layco officieel. Ons kantoor zit in Amsterdam, maar we hebben een nauwe band met Delft. Aan de TU zit heel veel kennis die we kunnen benutten. Zo lopen er een aantal Delftse studenten stage bij ons.”
Voor de toekomst van Layco heeft Dieuwertje grootse ambities. “We willen de Philips van Afrika worden en allerlei medische apparatuur leveren die past bij de lokale behoefte. Je moet groots dromen en klein beginnen. Afrika is in ieder geval een groeiende markt. De verspreiding van besmettelijke ziektes zoals hiv neemt af, maar het aantal niet besmettelijke ziektes zoals kanker neemt toe. Om dat te behandelen, moeten mensen geopereerd kunnen worden. Wij hopen dat onze apparatuur daarbij helpt zodat meer mensen toegang krijgen tot goede zorg. Misschien is het dom om te geloven dat dat kan, maar daar kom je op één manier achter. Als je er niet aan begint, lukt het zeker niet.”
De goodscope van Layco is een van de genomineerden voor de Albert Schweitzer Prijs, een prijs voor projecten die zich inzetten voor betere zorg in Afrika. Op deze site kun je stemmen voor deze verkiezing.
In onze gids
Populaire rubrieken