Dick Stammes is stadsgids en schrijver: ‘Hierdoor ben ik nog meer van Delft gaan houden’

Door Iris Olsthoorn 13 maart 2018

Het is best lastig om het leven van Delftenaar Dick Stammes in enkele woorden te omschrijven. Hij is namelijk schrijver, coach, oud-leraar én stadsgids. Als je hem vraagt naar Delft, ben je zo een paar uur verder: “Mijn vader had een dorpskroeg. Dat verhalen vertellen heb ik van hem geërfd.”

Dick kwam in Delft terecht toen hij in 1988 op een middelbare school in Rijswijk kwam te werken: “Ik had daarvoor verschillende studies gedaan, de hele wereld rondgereisd en alles opgesnoven.” Toen hij na tien jaar weer reiskriebels kreeg, verkocht hij zijn hele hebben en houden: “Ik had alleen nog één rugzak en ben toen weer anderhalf jaar op pad gegaan. Bij terugkomst kon ik weer werken in Rijswijk. Maar ja, ik had niks meer. Dus toen er een huis te koop stond in de Vlouw heb ik het meteen gekocht.”

Smullen van Delft

Ondanks zijn reislustigheid is Dick vervolgens nooit meer uit Delft vertrokken. Nadat hij vertrok uit zijn huisje aan de Vlouw woonde hij op de Oude Delft en tegenwoordig aan de rand van Buitenhof. Niet zo gek dus, dat Delft in bijna al zijn zeven boeken terugkomt: “Ik smul van Delft. Het verveelt me nooit, al die geschiedenis, al die verhalen. Mijn vader had een dorpskroeg in Nieuwe Niedorp. Hij was echt een entertainer en kon eindeloos verhalen vertellen. Dat heb ik een beetje van hem geërfd, denk ik.”

Naast de biografie van Obama

Ook in zijn nieuwe boek ‘Vandaag begint de Wereld’ komt Delft terug. Dick schrijft al zijn boeken vanuit huis: “Ik schrijf het liefste ’s nachts. Dan is alles stil en in die stilte komen de ideeën. Als iets of iemand me geraakt heeft die dag, komt dat ’s avonds naar boven. Dat kan een gesprek zijn met iemand, of een vreemd tafereel waar ik in de binnenstad tegenaan liep.” Het boek ligt vanaf half april in de boekenwinkel: “Het is echt een geweldig gevoel om je boek tussen de biografie van Obama en een andere bestseller te zien liggen.”

Stadsgidsen

Dick zet zijn verhalen graag op papier, maar misschien nóg wel leuker vind hij het om ze live te vertellen. Sinds een paar jaar geeft hij daarom rondleidingen als stadsgids. “Ik kan het in vijf talen!”, vertelt hij trots. “Ik ben door dit werk echt nóg meer van Delft gaan houden. Je woont in een stad, maar lang niet iedereen lééft er ook in. En het gekke is: ondanks dat alles wat ik kan vertellen rationele kennis is, voel ik me echt verbonden met de stad. Er zit liefde in.”

Eigenlijk vindt Dick bijna dat het volgen van een toer met stadsgids voor iedere Delftenaar verplicht zou moeten zijn: “Nu ja, voor de nieuwe studenten dan in ieder geval. Meteen tijdens de OWee. Voor de rest van de Delftenaren is het in ieder geval ten zeerste aan te raden. Je leert zoveel meer over je stad en voelt daardoor meer liefde voor Delft.”

Vorige week spraken we met deze Delftenaar:

wil de visser

Delftse ‘voetbal-oma’ Wil de Visser speelde tien jaar voor Oranje

Als je ‘Oranje Leeuwinnen’ zegt, denk je waarschijnlijk aan die stoere dames die vorig jaar het EK v...