Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse Annemiek kreeg acute leukemie: ‘Binnen 24 uur stond mijn leven op zijn kop’

Door Iris Olsthoorn 30 oktober 2018

Het zal je maar gebeuren: je gaat naar je huisarts voor een hardnekkig hoestje. Nog geen 24 uur later leggen artsen in het ziekenhuis het behandelplan tegen de kanker in jouw lijf uit. De Delftse Annemiek Lutz maakte het mee. Ze zit inmiddels middenin haar gevecht tegen acute leukemie: “Humor is en blijft mijn wapen. Er gebeurt iedere dag wel iets leuks, alleen moet ik nu soms wat langer zoeken.”

Annemiek en haar gezin waren afgelopen zomer net terug van een paar heerlijke weken Zweden, toen ze last kreeg van vage klachten. “Omdat ik op 1 september met mijn nieuwe baan zou starten als dokterstassistente in het Reinier de Graaf Gasthuis, ging ik toch maar even langs de huisarts. Dan ben ik nog op tijd van dat hoestje af, dacht ik.”

Ook de huisarts vermoedde op het eerste gezicht niets ergs, maar liet toch even een bloedtest doen voor kinkhoest. “Dezelfde dag nog werd ik gebeld, ik moest metéén naar het ziekenhuis.” Dat werd in eerste instantie het Reinier de Graaf: “Binnen 24 uur ging ik van fitte vrouw naar leukemie patiënt met behandelplan. Best gek, want eigenlijk had ik daar zelf in m’n witte pak moeten lopen.”

Een potje yoga op de gang.

Kijkje in het leven van een zieke

Op de dag dat acute leukemie haar leven op z’n kop zette, begon Annemiek aan haar blog. “Ik vond het moeilijk om te besluiten wie ik een berichtje moest sturen. En ik dacht: ik schrijf het één keer op, dan hoef ik het ook niet duizend keer uit te leggen.” Inmiddels is haar blog voor haarzelf een soort naslag werk geworden, voor anderen een uniek kijkje in het leven van een zieke: “Er is zoveel onwetendheid over wat er met je gebeurt als je kanker hebt. Mensen weten natuurlijk wel dat je van chemo een kaal hoofd krijg. Maar niet hoe je dag eruit ziet, of wat het precies met je lijf en geest doet.”

Zo’n dag in het Haga, waar Annemiek behandeld wordt, bestaat bijvoorbeeld uit een yogasessie op de gang. “In dit ziekenhuis heb ik Katja ontmoet, een vrouw die in hetzelfde schuitje zit als ik. We zijn maatjes voor het leven geworden én doen elke ochtend samen yoga op de gang. Dat is nog een hele onderneming hoor. Soms komt er wel vijf keer iemand langs om bij een van ons bloed af te nemen, of om te vragen wat je voor ontbijt wilt, ofzo. Het ziet er voor de verpleging vast erg grappig uit.”

400 kaarten aan de muur

Dat bloggen wordt Annemiek in dank afgenomen, merkte ze toen vlak voor haar ziekenhuisverlof meer dan vierhonderd kaarten van de muur moest trekken. “Dat is weer een positieve effect voor mijzelf: Ik krijg zoveel energie van al die leuke en lieve post.”

Ondertussen zit Annemiek negen weken in haar behandeling. Het valt ons op hoe energiek en positief ze overkomt als ze haar verhaal vertelt. “Ik ben altijd optimistisch en vrolijk. Humor blijft ook altijd mijn wapen. Zelfs de psycholoog in het ziekenhuis viel dat op. ‘Je bent zo druk!’ zei hij. Maar zo ben ik. Het klinkt als een tegeltjeswijsheid, maar echt: je weet pas hoe sterk je bent, als sterk zijn je enige keuze is.”

Vastberaden te genezen

De behandeling duurt nog minimaal een half jaar en zal in sommige periodes nog heel zwaar worden. Maar haar toekomst ziet Annemiek positief in: “Ik ben van het struisvogelsoort, kop in het zand. Ik denk dat mijn hele familie ondertussen meer heeft gegoogled over mijn ziekte dan ik. Het doel is volledige genezing en ik ben vastberaden daarvoor te gaan. Artsen zeggen dat het kan. Over andere opties nadenken heeft toch geen zin! En ja, er is een grote kans dat ik nooit meer zo fit word als vroeger. Ik verwacht niet dat ik ooit a-la Maarten van der Weijden een halve Elfstedentocht zal zwemmen. Dan ben ik maar een moeder met minder energie, ik ben er in ieder geval nog voor mijn kinderen.”

Tot slot nog een belangrijke boodschap van Annemiek: om ziektes als leukemie te genezen, zijn stamceldonoren nodig. Zo’n donor moet een perfecte match zijn en daarom geldt: hoe meer donoren, hoe meer mensen kans hebben op genezing. Opgeven als stamceldonor doe je via www.matchis.nl.

adv.