Delftenaar Victor zwemt zelfs ’s winters in de Delftse Hout en dit is waarom

Loop je midden in de winter een rondje door de Delftse Hout, sta dan niet gek te kijken als je een paar mannen een rondje in de plas ziet zwemmen. Ze doen dit niet voor niets: ze oefenen voor wedstrijden ijszwemmen. Eén van hen is Delftenaar Victor Den Heijer: “De meeste mensen piepen al dat het water in het Kerkpolderbad te koud is.”
Ijszwemmen is niet bepaald een sport voor mietjes, want het water is héél koud. “Maximaal vijf graden”, vertelt Victor. Om maar even te vergelijken: een dompelbadje in de sauna is doorgaans tien graden. Gelukkig is zwemmen zelf voor deze Delftenaar een eitje, want hij ligt al vanaf kleins af aan in het zwembad. “In mijn studententijd ben ik lid geworden van de studentenzwemvereniging en inmiddels ben ik al een paar jaar hoofdtrainer bij d’ELFT”.
‘Waarom doe ik dit!’
Maar waarom wil Victor zo graag zwemmen in ijswater? “Het is weer eens wat anders, gewoon leuk om erbij te doen. Een paar jaar geleden ben ik ermee begonnen met een paar mensen van mijn vereniging en sindsdien doe ik één of twee wedstrijden per jaar. De eerste meters denk je: ‘waarom doe ik dit!’ Daarna krijg je er wel echt een kick van. Soms lukt het niet, want soms krijg je je ademhaling niet onder controle.”
Extreme sport

Je kunt ijszwemmen dus gerust een extreme sport noemen. Dat is wel te zien aan het Open NK IJszwemmen in Volendam waar Victor met zijn clubgenoten Floris en Jorn afgelopen januari aan mee deed: deze wedstrijd trok zelfs durfals uit Engeland, Denemarken en Duitsland. Het is trouwens niet zo dat je tijdens zo’n wedstrijd kilometers aflegt: “Ik heb bijvoorbeeld een medaille gewonnen op de 100m schoolslag. Dat is een kwestie van minutenwerk. Er zijn mensen die een mile (1600 meter) afleggen, maar die worden daarna echt uit het water getrokken en onderzocht door een arts. Niet veel mensen doen dat: er zijn meer mensen die de Mount Everest hebben beklommen.”
Het hele jaar door
Om te oefenen duiken Victor en zijn maten vaak in de Delftse Hout: “Dit jaar heb ik in september, oktober en november gewoon in de plas gezwommen. En normaal spring ik er in april of mei ook al in. Ik probeer dus nu zo’n beetje het hele jaar rond in de Delftse Hout te zwemmen.” Gek genoeg is dat alleen in de zomer soms niet mogelijk door de blauwalg: “Maar dan duik ik gewoon zwembad Kerkpolder in.”
Meer zwembad in Delft
Hoewel een rondje Delftse Hout natuurlijk heerlijk is, zou Victor toch wel graag één groot zwembad zien in Delft: “Met minimaal acht banen van 25 meter! We hebben nu een aantal kleine zwembaden in Delft, maar eigenlijk is alleen Kerkpolder geschikt voor wedstrijdzwemmen. Daar heb je maar vijf banen naast elkaar, met méér zou er meer plek zijn voor Delftse zwemverenigingen.” En omdat hij ook wel eens iets anders wil dan de Delftse Hout: “Een buitenbad! Nu ga ik vaak naar Leiden of zelfs naar Amstelveen als ik in een buitenbad wil zwemmen. Eentje om de hoek zou natuurlijk veel fijner zijn.”