Delftenaar Ruud (30) rijdt elke maand in een andere exclusieve auto

Door Iris Olsthoorn 5 december 2017

Weetje nog dat er laatst ineens een dikke vette Lamborghini op de Markt in Delft stond? Het was geen stinkend rijke Italiaan, maar gewoon een Delftse jongen die de wagen bestuurde. Voor Ruud Poot is rijden in zo’n exclusieve auto ondertussen niets bijzonders meer, want voor zijn website Autogespot.nl mag hij er een hoop testen.

De autowebsite van Ruud is intussen dertien jaar oud en is ontstaan vanuit een liefde voor mooie, dure auto’s. Samen met zijn broer begon hij na een vakantie: “We waren in Monaco en we hadden behoorlijk wat foto’s gemaakt van dure auto’s daar”, vertelt Ruud. “We moesten daar wel iets mee doen, vonden we. Een vriend van ons heeft toen een hele simpele website in elkaar gedraaid.” Die eerste website bleek een héle goede zet, want jaren later heeft Autogespot.nl inmiddels 550.000 unieke bezoekers per maand. Verder werken er wereldwijd tienduizend ‘spotters’ mee die exclusieve auto’s op de kiek zetten. “Vroeger deden we dat zelf nog op de fiets! Dan reden we een rondje op zoek naar bijzondere auto’s.”

Van hobby naar fulltime baan

Sinds 2011 heeft Ruud van deze hobby zijn fulltime baan gemaakt: “Ik denk dat veel mensen het zien van exclusieve auto’s leuk vinden, omdat het een droom van ze is om er zelf in te rijden. Daarom werkt de site zo goed.” Maar wat voor veel mensen bij dromen blijft, is voor Ruud helemaal niet zo bijzonder meer. Als eigenaar van de site mag hij namelijk geregeld dure auto’s testen: “Autofabrikanten lenen graag hun auto’s uit, zodat wij foto’s kunnen maken en een artikel kunnen schrijven”, legt Ruud uit. Zo reed hij de afgelopen tijd in een Aston Martin, Jaguar en dikke BMW’s.

‘Normaal rijden we de stad niet in, maar dit keer konden we het niet laten’

Niet veel dikke bakken in Delft

Écht een goede plek om auto’s voor zijn site te spotten is Delft niet. “Voor de meest bijzondere exemplaren in Nederland moet je toch richting het Gooi. Wim Zegwaard had bijvoorbeeld wel een Bugatti en nog wat andere auto’s, maar veel exclusiefs rijdt hier niet”, zegt Ruud. Als je een grote, dure wagen door Delft ziet rijden is de kans dus groot dat Ruud achter het stuur zit.
Laatst zag je Ruud bijvoorbeeld door de straten van Delft crossen met een Lamborghini. “De fotograaf en ik komen allebei uit Delft. Normaal rijden we eigenlijk niet zo maar de stad in met die auto’s, maar dit keer vonden we het wel echt een unieke locatie om te fotograferen.” Het lijkt ons nog best een klus om over die steile Delftse bruggetjes te manoeuvreren met zo’n auto, maar volgens Ruud ging het best makkelijk: “Je moet gewoon een goede route nemen. En de Lamborghini heeft een liftfunctie, dus zo erg was het eigenlijk niet. Ik denk dat de hoge drempels in woonwijken lastiger zijn!”

‘Jongetjes wilden graag op de foto achter het stuur’

ruud poot Droomauto’s

Tijdens die testrit hadden Ruud en zijn collega veel aanspraak van Delftenaren. “Mensen vroegen hoe hard hij kon én een aantal jongentjes wilden heel graag op de foto achter het stuur”. Ruud vindt dat allemaal goed, want hoe meer mensen er mee kunnen genieten, hoe beter: “Die kinderen hebben weer iets fantastisch te vertellen op school. Voor anderen is het misschien wel hun droomauto.” Of Ruud zelf zo’n auto in zijn bezit wil hebben? “Mijn droomauto is een McLaren. Ik heb er al in gereden, maar eentje in m’n bezit hebben lijkt me helemaal gaaf.”

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn. Vorige week spraken we met Gerry Neve, die op TV kwam bij ‘Hotel Romantiek’, een datingshow voor ouderen. 

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.