Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Danique is vrijwilliger bij het Jessehof: ‘Dit is de huiskamer van Delft, iedereen is welkom’

Door Iris Olsthoorn 15 oktober 2019

Vraag een Delftenaar wat zich op de hoek van de Burgwal en de Oude Langendijk bevindt, en bijna iedereen zal ‘een bejaardentehuis’ antwoorden. Maar die bewering klopt inmiddels al heel wat jaar niet meer. De Jessehof is nu ‘de huiskamer van Delft’: een plek waar iedereen welkom is voor een kop koffie, gezelschap en een goed gesprek. Vrijwilligster Danique neemt ons mee.

Midden in de binnenstad, aan de voet van de Nieuwe Kerk ligt het Jessehof. Sinds 2012 is dit gebouw deels omgetoverd van bejaardentehuis naar een interkerkelijk ontmoetingscentrum. Elke werkdag (behalve woensdag) is het centrum open. Het ontmoetingscentrum is een initiatief van verschillende christelijke kerken in Delft, maar lang niet elke bezoeker die er komt is gelovig. “We krijgen heel veel verschillende mensen over de vloer; van daklozen, tot mensen met een heel groot huis. Ook qua leeftijd komt er van alles; een aantal ouderen mensen die hier boven nog wonen, maar ook jongere mensen.”

Meteen verkocht door de fijne sfeer

Toch weten nog een heleboel Delftenaren niet dat dit er zit. Danique had precies hetzelfde voordat ze hier kwam werken: “Ik woonde al 20 jaar in Delft, maar ik wist écht niet dat dit er zat. Tot ik in mijn kerk (ABC Kerk, red.) een stel ontmoette dat hier vrijwilligerswerk deed. Ik ging een dag met ze mee en was meteen helemaal verkocht. De sfeer was hier zo fijn!”
Inmiddels werkt Danique hier al drie jaar, elke dinsdagochtend. “We werken altijd in een team van drie tot vier vrijwilligers. We serveren koffie en thee en soms komt mijn vriend mee om verse soep te maken. Mensen kunnen gezellig kletsen of een spelletje doen. Een groepje staat meestal te biljarten, sommige mensen klaverjassen, anderen zitten gewoon even bij te komen.”

“Wat ik mooi vind, is dat de groep ondanks alle verschillen toch écht een eenheid is”, vertelt Danique. “Is er iemand ziek, of is er een overlijden in de groep? Dan staat iedereen voor elkaar klaar. Sommige mensen gaan vanaf hier zelfs lopend naar het ziekenhuis voor een bezoek, als ze geen ander vervoer hebben.”

Foto loopt door onder de afbeelding.

Foto: Jessehof

Mensen willen gezien worden

Danique is helemaal op haar plek in het Jessehof. Ze werkte vroeger in de zorg en heeft ook de nodige levenservaring die zij hier goed in kan zetten: “Mijn vader is ex-verslaafde. Als hier (ex-)verslaafden binnen komen, dan doet dat me echt wat. Ik weet hoe mensen soms kunnen kijken naar verslaafden, zo keken ze naar mijn vader ook .”

Wie ze ook voor zich heeft, Danique weet dat mensen vooral graag gezien willen worden. “Ik neem graag de tijd voor de mensen die hier komen. Sommigen willen eerst niet kletsen, maar kruipen dan toch langzaam uit hun schulp. De mensen die hier komen zijn vaak niet verbonden aan een familie of vrienden. Maar als mens heb je echt dat soort verbintenissen nodig. Kijk maar eens naar hoe de wereld is gemaakt door God: met twee personen, niet een.”

Bezoek van Máxima

Een van de absolute hoogtepunten van de afgelopen drie jaar, was het bezoek van Máxima. “Ik krijg er nog kippenvel van , als ik er aan denk. Ze had zoveel aandacht voor de mensen en had echt goede gesprekken. Een aantal bewoners bespelen een muziekinstrument en mochten voor haar optreden. Nee, dit vergeten we niet snel hier!”

Danique hoopt dat de Jessehof nog jaren blijft bestaan. “Voor sommige mensen is het gewoon belangrijk om hier te kunnen komen. Ook hoop ik dat straks iets meer mensen van ons bestaan afweten. Het is mijn droom om meer met de ondernemers uit de buurt te doen, hen kennis te laten maken. Of bijvoorbeeld wat evenementen te organiseren om meer mensen te betrekken!”

Lees ook

maxima in delft

Máxima was in Delft! Zo zag dat er uit

Onze favoriete Hare Majesteit was dinsdagochtend in Delft. Baal je als echte Máxima-fan dat je hier ...

adv.