Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daan Dekker: ‘Ik ben een echte festivalgek’

Door Jantine van den Hoven 16 augustus 2016

Bezig baasje, die Daan Dekker. De geboren en getogen Delvenaar heeft een baan bij Ikea, loopt stage bij De Burgemeesters en dan vind je hem ook nog eens backstage bij allerlei evenementen. Voor zijn werk, maar zeker ook als vrijwilliger. Bij Westerpop bijvoorbeeld. “Ik maak het mensen wel graag naar de zin, ja.”

Daan Dekker_Kind
Daan speelt al zijn hele leven gitaar.

Opgegroeid in de binnenstad is Daan (24) er van overtuigd geraakt dat hij nooit meer weg wil uit het centrum van Delft. Hij woonde een jaartje met vrienden in Poptahof. En dat was ‘een en al gekkigheid’. “Ik heb daar ook met veel plezier gewoond. We woonden er voor een lage huur. Ons ritme was niet per se een kantoorritme, haha!” Daan vond het leuk om er te wonen. “In de binnenstad zie je nauwelijks allochtone mensen en Poptahof is heel divers. We woonden er met gezinnen, studenten en allochtonen in één gebouw. Heb er nooit overlast gehad, alleen maar voordeel. Het was bijvoorbeeld goedkoper om naar de Turkse supermarkt te gaan dan naar de Jumbo.”

‘Nu wil ik doorwerken’

Toch hoefde Daan niet lang na te denken toen hij de kans kreeg om weer in het centrum te gaan wonen ‘met uitzicht op de Oude Kerk’. De Delftenaar studeert Media Entertainment Management en is daar nu serieus mee bezig. “Ik heb best een tijdje gelanterfant met mijn studie dus nu wil ik doorwerken.” En dat betekent dat hij naast zijn stage bij De Burgemeesters ook nog eens 4 ochtenden per week (tussen 5.00 en 10.00 uur, respect) bij Ikea werkt.

Altijd benieuwd geweest naar backstage

Westerpop is weer achter de rug, Daan was deze editie verantwoordelijk voor de productie. “Dat betekent dat je er voor zorgt dat alle hekken, toiletten, rijplaten en dat soort zaken geregeld zijn”, vertelt Daan. Hij is een echte festivalliefhebber en komt al van jongs af aan bij Westerpop. “Toen ik oud genoeg was om als vrijwilliger mee te gaan draaien, ben ik dat dan ook meteen gaan doen.” In zijn studie volgt Daan ook de  richting van de productie van evenementen. “Ik heb altijd al interesse gehad in wat er backstage allemaal gebeurde. Niet in het populaire gedoe van artiesten ontmoeten en gratis eten maar in het organisatorische.”

‘Je leert er van om veel festivals te bezoeken’

Een festival is volgens Daan goed als je nergens hoeft te wachten in de rij voor munten, het toilet of eten. “Maar het draait natuurlijk altijd om de line-up. Ik bezoek festivals altijd voor de muziek. Ik bezoek alle gratis festivals in de omgeving zoals Werfpop en Waterpop en kijk dan ook altijd met een half zakelijk oog.” Maar Daan zoekt het ook groter, op festivals zoals Rock Werchter en Pinkpop. “Je leert er van om veel festivals te bezoeken.” Onlangs was Daan nog met een vriend bij de Zwarte Cross. “Ook leuk om eens mee te maken, omdat muziek daar juist niet het belangrijkste is. Dat is weer heel anders.”

Een zelfde ervaring en sfeer op Westerpop

Westerpop 2016
Westerpop dit jaar

Hoewel de evaluatie ten tijde van dit interview nog moet plaatsvinden, is Daan tevreden over deze editie van Westerpop. “We hebben alleen maar positieve reacties gehad op de nieuwe locatie bij het Stanislas. We hebben er als organisatie alles aan gedaan om een zelfde  ervaring en sfeer neer te zetten en volgens mij is dat gelukt”, zegt Daan. Samen met de organisatie gaat Daan nog kijken wanneer de volgende editie plaats gaat vinden. De financiële situatie van de gemeente Delft noemt Daan dramatisch. “Er is geen geld voor cultuur en sport. Westerpop wordt nu om het jaar georganiseerd omdat het anders niet te bolwerken is.”

‘Je zou bijna zeggen: Delft heeft alles wel’

Ondanks het ‘dramatische subsidiebeleid’ vindt Daan dat er in Delft op jaarbasis toch heel wat te doen is. “Je zou bijna zeggen: Delft heeft alles wel. Er is een jazzfestival, bluesfestival en op sportgebied een Delft Bokaal en af en toe is er beachvolleybal of jeu de boules op de Markt. Elke zondagmiddag zijn er in de stad wel drie bandjes te bezoeken, maar daar komt dan maar 15 man op af. Terwijl de hele stad vol zit met een jazzfestival. Dat blijft toch wel gek.”

Tijd voor een biertje?

Wie denkt dat Daan het wel druk genoeg heeft met alle evenementen, heeft het mis. Want ook voor zijn rugblyclub organiseert hij in mei een groot internationaal evenement. “Drie dagen lang rugby, bandjes en feesten.” Heeft Daan zelf nog wel tijd voor een biertje? “Als ik ergens aan het werk ben niet, nee. Maar ik haal genoeg plezier uit andere evenementen. En als ik bij de rugby als vrijwilliger aan de slag ben dan is het wel wat losser, dan kan ik wel een klein biertje meedrinken, hoor.”

Je moet zelf aan de slag

Bij de Delftse rugbyblub speelt Daan in het eerste én het tweede team. “Net hoe het uitkomt met de spelers. En o ja, ik verzorg ook nog de wekelijkse nieuwsbrief.” Daan vindt dat als je wilt dat er bepaalde dingen gebeuren, je het soms zelf gewoon moet doen. “Je kunt je er wel aan ergeren dat iets er niet is, maar je moet het zelf gewoon gaan doen en andere aansporen met je mee te doen.” Gelukkig heeft Daan ook af en toe nog tijd om in zijn stamkroeg De Beierd rond te hangen. “Dat is echt een rugbykroeg. De ene helft werkt er, de andere helft staat aan de andere kant van de bar.”

En o ja, Daan speelt ook al zijn hele leven gitaar. Was hij nog even vergeten te vertellen.

adv.