Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Chefkok Yuri Verbeek verrast het liefst evenveel mét eten als zonder: ‘Mensen moeten echt een bijzondere avond hebben’

Door Rosa Smit 18 augustus 2020

Zelfs voor een populaire en drukbezette chefkok als Yuri Verbeek bracht de corona-tijd te veel rust. Maar vindingrijk als hij is, had hij al snel een oplossing. Nadat zijn kookworkshops, cateringen en zijn theatershow werden afgelast, zijn lessen als gastdocent stopten en zijn restaurant aan de buitenwatersloot dicht moest, had hij binnen een paar dagen alweer een vol programma. Gevuld met een buitengewone afhaalservice en later een ‘geheim restaurant’. Want niets wat hij doet, gaat zomaar alleen over eten.

Voor de energieke Yuri betekende de afgelopen tijd van meer rust juist veel meer chaos. ”Van niks doen word ik helemaal gek, mijn hoofd loopt dan over. Het leuke was wél dat ik opeens aan mensen dacht waar ik al jaren geen contact meer mee had. Zo had ik opeens mijn jeugdvriend Sai aan de lijn, die ik al 40 jaar niet meer had gesproken. Laten we samen afhaalmaaltijden gaan maken, stelde ik hem voor.” Twee weken later waren ze met hun eten te vinden aan de Rotterdamseweg en later de Buitenwatersloot. Alleen dan niet voor een normale afhaalservice.

Zo wordt bijvoorbeeld tijdens het afhalen je fiets gewassen en je banden opgepompt. Handig! En je kent vast Sergio van het televisieprogramma First Dates, de eeuwig rustige en blije gastheer van het programma die de deelnemers gerust stelt bij de ingang. Yuri vroeg hem om een keer op zo’n avond aanwezig te zijn en de mensen te verwelkomen met de vraag: ‘Hallo, bent u zenuwachtig voor onze maaltijd?’ Er zijn veel meer verrassingen, maar om daar achter te komen, moet je eigenlijk zelf even langsgaan.

Bijzondere avond

Al bijna zijn hele carrière is een etentje bij Yuri niet zomaar een net avondje in een restaurant. ”Ik probeer mensen echt blij te maken. De ervaring om het eten heen moet ook goed zijn.” Zo laat hij mensen zelf koken, serveert tussen de gerechten geweldige verhalen en liet ze ooit bij het toetje eerst een spel oplossen voordat ze het konden opeten. Een onderdeel van het geheim restaurant is een tussengerecht tijdens een kort tochtje in een rondvaartboot. ”Het maakt niet uit wat we doen, of ze nu huilen of lachen, maar ze moeten denken: dit was bijzonder, dit heeft iets met me gedaan.”

Zijn creatieve en nooit-te-stoppen-gedachtegangen zijn het succes voor de beroemde kok, die altijd een trotse Delftenaar is gebleven. ”Overal waar ik kom in de wereld vertel ik over Delft.” Al ongeveer 17 jaar runt hij De Kokkerie aan de Buitenwatersloot, waar ook kookworkshops worden gegeven. Yuri wordt wordt daarnaast ook vaak uitgenodigd door mensen en bedrijven die helemaal niets met koken te maken hebben. Waar hij maar creatief over kan meedenken, wordt hij voor gevraagd. ”Ik haal overal inspiratie vandaan.”

Bodypaintmodel

Uit alles blijkt dat Yuri veel lol heeft in zijn werk. ”Ik probeer de boel ook altijd een beetje op te schudden. Als je eenmaal een paar duizend liter kreeftensoep in je leven hebt gemaakt dan ga je toch eens een keer denken: kan het niet een keer anders?”

Zo was er een avond dat er beroemde chefs uit verschillende landen kwamen eten. ”Het zou een heel chique diner worden. Mij werd gevraagd of ik kon nadenken hoe we Nederland konden promoten. Ik heb toen aan m’n vader gevraagd of hij van die oudewetse houten kaasdragers kon maken die je om je nek draagt. Delftse bodypainter Joost Konings vroeg ik of hij twee vrouwen kon regelen waarop hij Hollandse klederdracht kon verven. Verder hadden ze alleen een hoedje op en klompen aan. Ik bereidde de meest exclusieve kaashapjes voor en zei vervolgens tegen ze: ‘We zeggen niks en laten jullie gewoon rondlopen.’ De gasten wisten niet wat ze meemaakten! Het ging helemaal los op Twitter.”

Chaos

Yuri brengt dus nogal veel los als kok. ”Ik zit vol ideeën. Ik zoek mensen om me heen die veel structuur hebben. Die bel ik soms op de raarste tijden op of ze dingen voor me kunnen regelen. En daar heb ik veel aan te danken, want ze regelen het vaak ook. Als ik een idee heb, begin ik er gelijk aan en ga er vervolgens vanuit dat ik op m’n bek ga. Dat houdt me super scherp en dat heb ik nodig, want ik wil altijd winnen. Ik vind: je moet altijd blijven dromen, maar je moet ook altijd je dromen blijven realiseren.”

 

Koen heeft thuis een museum van op straat gevonden voorwerpen: ‘Altijd plek voor iets nieuws’

Een lekke strandbal, een lampenkap met knijpers en sleutelhangers, een fietswiel aan het plafond en ...

Gepensioneerde Hans wordt nog altijd genoemd als één van de leukste leraren van Delft

Milou laat op Instagram zien hoe je ‘zero waste’ leeft: ‘Het is niet moeilijk of ingrijpend’

adv.