Chantal had borstkanker en schreef er een boek over

chantal deen
Foto: Marianne Q Fotografie

In maart 2014 kreeg Delftenaar Chantal Deen een bericht dat haar hele leven zou veranderen: ze had borstkanker. Ze besloot haar ervaringen als kankerpatiënt te delen op haar blog ‘Tough Dutch Cookie’. Dat was zó herkenbaar, dat het uiteindelijk is gebundeld in een boek: Gewoon K. “Mensen zeggen: ja sorry, ik moet er gewoon om lachen. Maar dat is juist de bedoeling.”

“Er wordt nergens zoveel gekankerd als op de dagbehandelingsafdeling oncologie”,  vertelt Chantal. “Mensen zijn alleen maar aan het klagen over het ziekenhuispersoneel. Dat snap ik wel, want door die chemo voel je je gewoon ontzettend klote. Maar ik probeerde er de fun van in te zien. Ik ging grapjes maken met de oncoloog én mijn observaties van medepatiënten opschrijven.”

Vlekje op de lever

Want nadat Chantal (moeder van twee kinderen, fulltime baan als marketing- en accountmanager) te horen had gekregen dat ze borstkanker had, stortte haar wereld écht even in. “Ik leefde twee weken tussen hoop en vrees: ze hadden ook een vlekje op mijn lever gezien. Gelukkig was dat niks, maar ik moest wel met een behandeling starten. Ik mocht meedoen aan een test waarmee ik hopelijk sneller zou genezen.”

Chantal maakte iedere dag een selfie: ‘hoe goed of hoe slecht ik me ook voelde’

Ervaringen opschrijven

Natuurlijk leefden vrienden en familie ook mee. “Mijn vrienden uit Abu Dabi zeiden: waarom ga je je ervaringen niet opschrijven? Dan hoeft niet iedereen elke keer te vragen hoe het met je gaat en kan je alles lekker van je afschrijven. Nu is dat bij mij niet echt nodig, want ik praat genoeg. Maar ik vond het wel een leuk idee.” En dus begon ze via Tough Dutch Cookie haar ervaringen van zich af te schrijven. “Ik lette niet op grammatica of correcte zinnen, ik knalde het er gewoon op.”

‘Geef mij maar een high five’

Op den duur begonnen niet alleen familie en vrienden haar schrijfsels te waarderen. “Mijn schrijfsels waren anders dan andere blogs van kankerpatiënten. Ik legde bijvoorbeeld uit wat chemo precies doet met je hoofd en vertelde hoe het was op de dagbehandelingsafdeling. Ik lag bijvoorbeeld eens een tijdje naast een echte Hagenees. Nou, de uitspraken die zij deed… Schiet mij maar lek!” Daarnaast maakte ze bijvoorbeeld een etiquette voor mensen die kanker hebben. “Ik vond het verschrikkelijk als vreemden naar me toe kwamen en zeiden: ik weet wat je meemaakt. Of dat ze me ineens gingen knuffelen. Ik hou daar helemaal niet van! Geef gewoon een high five ofzo. Dat beschreef ik allemaal in die etiquette.”

Blog wordt boek

Pink Ribbon pakte haar blog ‘hallo aarde, hier planeet chemo’ op over wat er gebeurt in je hoofd als je chemotherapie hebt. Daarop  werd het AD getipt en zo ging het balletje rollen. “Op den duur werd ik geïnterviewd door de Linda en stond mijn interview zelfs in Het Laatste Nieuws in België.” Vervolgens kwam er een uitgever naar haar toe die zei: ik wil je artikelen in een boek hebben. Dat vond Chantal superleuk: “Het was ook niet echt een blog, mijn artikelen zijn meer columns: elke keer ging het over iets anders.” De naam van het boek vond ze moeilijk. “Uiteindelijk werd het Gewoon K. Dat staat voor gewoon Kut. Want dat is het.”

Flauwvallen op de wc

De reacties waren lovend. “Lezers vinden het verrassend dat ze mogen lachen om wat ik meemaakte als kankerpatiënt.” Maar het ziek zijn was echt niet altijd lachen. “Ik ben eens flauw gevallen op de wc. Dat was heel treurig, maar achteraf kan ik er wel om lachen.”

En intussen past ze dit prachtige bloemenpak gewoon! Foto: Chantal Deen

Bloggen voor Lindanieuws

Na een half jaar chemotherapie ging het herstel voorspoedig en mocht ze over op immuuntherapie en een borstbesparende operatie. In 2015 is Chantal genezen verklaard, maar dat betekent niet dat ze is gestopt met schrijven. “Ik schrijf op mijn nieuwe blog Gewoon K over de gevolgen van kanker. Ik ben bijvoorbeeld altijd moe en ben na de ziekte behoorlijk aangekomen.” Daarom besloot ze een aantal maanden geleden mee te doen aan Linda.Lijnt. Daar schrijft ze nu ook over op Lindanieuws: “Mensen zeiden tegen me dat ik blij moest zijn dat ik nog leefde en me geen zorgen moest maken over mijn figuur. Nou, dat doe ik wel. Inmiddels ben ik 8 kilo afgevallen”

Tweede boek

Hoe Chantal nu terugkijkt op haar ziekte? “Ik heb één keer slecht nieuws gehad. Vanaf toen kreeg ik alleen maar goed nieuws: over mijn blog, mijn boek en natuurlijk mijn genezing.” In de toekomst wil Chantal nog veel meer gaan schrijven. “Ik ben nu zelfs bezig met mijn tweede boek! Het wordt een fictief verhaal over vijf ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd. Heel anders, maar zó leuk.” Wij zijn benieuwd!

Wil je Chantal eens in het echt (horen) spreken? Kom dan naar ‘Pluk de dag’ in de Lindenhof in Tanthof. Dit is een gratis dag die speciaal bedoeld is voor kanker- en ex-kankerpatiënten.

Delftenaar van de Week

Iedere week interviewen we een Delftenaar over zijn of haar bezigheden. En waarom vindt hij of zij Delft zo mooi? En wat kan er beter? Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn.

Ken jij iemand die echt Delftenaar van de Week moet worden? Geef hem of haar op bij de redactie.

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Delftenaar Eileen (29) maakt animatiefilms met haar vriend: ‘We halen inspiratie uit ons leven’”

Delftenaar Eileen (29) maakt animatiefilms met haar vriend: ‘We halen inspiratie uit ons leven’

Eileen Boeijkens
Ga naar “Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’”

Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’

Ga naar “Delftenaar Lotte (20) is een van de beste in judo: ‘Ik werd derde bij het NK’”

Delftenaar Lotte (20) is een van de beste in judo: ‘Ik werd derde bij het NK’

Lotte Schutjes Nederlands Kampioen judo judoka delft dojo

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)
4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99”

Catrice Giftbox van € 31,99 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Chef de partie bij De Centrale”

Chef de partie bij De Centrale

 • De Centrale
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Baliemedewerker Oude & Nieuwe Kerk Delft”

Baliemedewerker Oude & Nieuwe Kerk Delft

 • Protestantse Gemeente te Delft
 • Parttime
Ga naar “Calamiteiten medewerker”

Calamiteiten medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft
Ga naar “R&D engineer aerospace – Delft”

R&D engineer aerospace – Delft

 • Continu Professionals
 • Fulltime
Ga naar “Logistiek administratief medewerker”

Logistiek administratief medewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Doe je mee met het Jan Steen Kadootjesspel?”

Doe je mee met het Jan Steen Kadootjesspel?

 • Beleef Delft
 • Van 7 dec t/m 27 dec
kerk-en-jan-steen-kadootjesspelkerk-en-jan-steen-kadootjesspel

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
winters weekend weg Delft
Ga naar “Lichtjesmarkt in Delft”

Lichtjesmarkt in Delft

 • 13 december 2022
Ga naar “Alpha Cursus Delft”

Alpha Cursus Delft

 • T/m 16 dec