Casper is honden (f)luisteraar: ‘We kunnen zoveel van dieren leren’

Foto: indebuurt Delft

Trekt jouw hond vaak aan de lijn? Valt hij vaak uit of maakt hij er gewoonweg een potje van? Casper van der Kaaij (49) weet hier wel raad mee! Als hondengedragsdeskundige, oftwel honden(f)luisteraar), helpt hij baasjes om hun hond beter te begrijpen.

Dat het beroep ‘hondenfluisteraar’ helemaal niet zo vaag of zweverig is als je misschien denkt, blijkt al snel. “Ik noem mijzelf geen hondenfluisteraar, maar liever een hondenluisteraar”, vertelt de Den Hoornse Casper. “Dat omschrijft veel beter wat ik doe. Ik kijk naar het gedrag en de reacties van een hond én van het baasje. Fluisteren komt hierbij niet aan te pas.”

Casper werkt nu zo’n vijf jaar als gediplomeerd natuurlijk hondengedragsdeskundige. Daarnaast is hij via de website Dogbnb te vinden als hondenoppas. De dierenliefhebber heeft zelf ook twee honden. Daarom past hij op maximaal twee logeerhonden tegelijkertijd en dan het liefst voor een wat langere periode.

Honden worden vaak niet goed begrepen

Casper is altijd al een echte dierenvriend geweest. “Tieners verliezen vaak hun eerdere interesse in dieren, maar die passie heb ik altijd gehouden. Toen ik een aantal jaar geleden zelf een hond nam, wilde ik me eerst goed in het dier verdiepen. Zo kwam ik erachter dat veel honden niet goed worden begrepen voor wat betreft hun gedrag. Dat terwijl wij zoveel van dieren kunnen leren! Zodoende is dit later mijn werk geworden.”

Zo werkt hondenluisteren precies

Tijdens een gedragsconsult ziet Casper de hond als gelijkwaardig. “Mensen vinden het over het algemeen onbeleefd om iemand lang aan te staren. Waarom zou een onbekende hond dit wel van je moeten pikken? Mijn werk komt vooral neer op veel observeren, zonder direct allerlei aannames te doen. Pas als ik het gedrag van de hond goed door heb, pas ik mijn opgedane kennis toe en ga ik samen met het baasje op zoek naar een oplossing.

Zou iedereen dan hondenluisteraar kunnen worden? “Ja”, reageert Casper “Hoewel het ook een soort gevoel is, denk ik dat iedereen dit zou kunnen. Tenminste, zolang je bereid bent goed te luisteren en te kijken. Daarnaast is de gedragskennis natuurlijk belangrijk.”

‘Een hond wordt nooit vals geboren’

Volgens Casper wordt een hond nooit vals geboren, net zoals baby’s dat niet worden. “Dit komt door verkeerd aangeleerd gedrag of trauma’s.” Vaak is het niet zozeer de hond die het gedrag moet aanpassen, maar juist het baasje, durft Casper te stellen. “De aanpassing hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je moet begrijpen waarom een hond zich vervelend gedraagt. Is het bijvoorbeeld ras-eigen om heel waaks te zijn? Probeer dit gedrag van de hond dan niet te veranderen. Het baasje kan in zo’n geval volgens Casper beter meer speurspelletjes doen met de hond voor wat extra uitdaging.

Agressie uit angst

“Heb je nog een voorbeeld waarin de hond verkeerd wordt begrepen?”, vragen wij. Casper denkt even na en reageert: “Een dame klopte bij mij aan met een probleem: haar hond trok altijd aan de lijn, beet in de riem en was agressief tegen andere honden. Dat terwijl de hond thuis altijd poeslief was.”

“Na wat observaties bleek dat het hondje erg bang was tijdens de wandelingen”, vervolgt hij. “De dame liep vaak recht op andere, onbekende honden af, waardoor haar hond uit angst agressief reageerde. Ik adviseerde om met een grotere bocht op andere honden af te lopen. Mensen lopen immers ook niet recht op onbekenden af. Sindsdien zijn de klachten verdwenen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’”

Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’

Ga naar “Gunou heeft een hulphond: ‘Door Solo ben ik van bijna al mijn problemen af’”

Gunou heeft een hulphond: ‘Door Solo ben ik van bijna al mijn problemen af’

Ga naar “Lentekriebels! Doortje verhuisde voor Niels naar Delft: ‘Vanaf het eerste moment was ik weg van Delft’”

Lentekriebels! Doortje verhuisde voor Niels naar Delft: ‘Vanaf het eerste moment was ik weg van Delft’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Jumbo Goudse Kaas 48+ Stukken 1+1 gratis”

Jumbo Goudse Kaas 48+ Stukken 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Bomaja medjoul dadels K van € 7,99 voor € 4,99”

Bomaja medjoul dadels K van € 7,99 voor € 4,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 21 maart 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Expositie ‘in aanbouw’”

Expositie ‘in aanbouw’

 • Galerie Ruimte Remmelink
 • T/m 25 mrt

Topper

Ga naar “Kaartverkoop 3e editie Whisky Festival Delft gestart”

Kaartverkoop 3e editie Whisky Festival Delft gestart

 • 4 juni 2023
whisky
Ga naar “Koningsdag 2023”

Koningsdag 2023

 • 27 april 2023
Ga naar “Ohm Festival”

Ohm Festival

 • 10 juni 2023
Ga naar “Lichtjesavond 2023”

Lichtjesavond 2023

 • 12 december 2023