Bram van Meurs: ‘Ik dacht dat we op de uni verder waren met homo-acceptatie’

Bram van Meurs

Hij heeft er veel vrienden gemaakt, maar ook enorm veel geleerd. Bram van Meurs is nu bijna 3 jaar voorzitter van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit. En hij is Delftenaar van de Week.

In 2011 kwam Bram vanuit Bergen in Noord-Holland in Delft wonen om Technische Natuurkunde te studeren. Nu is hij bezig met het vervolg ‘Engineering and Policy Analysis’ en hoopt hij volgend jaar af te studeren. Dat is ook meteen de reden waarom Bram in november het voorzittersstokje van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) door gaat geven. “En het is na drie jaar tijd voor een nieuw iemand met andere ideeën.”

Een veelzijdige club

DWH is een veelzijdige vereniging met 230 leden. Er zijn activiteiten voor de leden, er is elke donderdagavond open bar en de club heeft een maatschappelijke functie. “We geven voorlichting op middelbare scholen. Ik heb dat ook gedaan, je krijgt echt allerlei vragen op de scholen. We doen dit niet alleen hier maar ook in de plaatsen rondom Delft.” Belangrijke momenten voor DWH om te laten zien wie ze zijn en wat ze doen, zijn de OWee (ontvangstweek) aan het begin van het collegejaar en in oktober de Coming Out Day. Dit jaar wordt het groots aangepakt, samen met verenigingen en organisaties uit de regio.

Toch is DWH absoluut geen studentenvereniging. “Het is wel zo dat 70% van de jongere leden student is, maar iedereen is welkom. We zijn er voor iedereen in Delft en dat dit op deze manier bestaat in Delft, daar ben ik best trots op”, vertelt Bram.

Coming out verhaal verbindt

Jongeren van 18 tot 28 jaar kunnen bij Outsite terecht, de jongerentak van de vereniging. Voor alle nieuwelingen is er een kennismakingsgroep die 8 weken duurt. Bram: “In de eerste sessies vertelt iedereen zijn of haar coming out verhaal. Het is iets dat ons bindt, want iedereen heeft het meegemaakt. Zo leer je elkaar ook snel kennen. Voor sommigen ligt dat al ver achter hen, voor anderen is het nog maar kort geleden. Een nieuwe stad en een nieuwe omgeving kan een reden zijn om uit de kast te willen of kunnen komen.”

Meteen door naar de bar

De kennismakingsavonden zijn echter geen loodzware sessies, er zijn ook avonden waarop voorlichting wordt gegeven over veilige seks of waarbij er gewoon gezellig een film wordt gekeken. ”De kennismakingsavonden zijn niet voor niets op donderdagavond, want dan kunnen de nieuwelingen daarna meteen door naar de bar.”

Ik dacht dat we verder waren

Bram: “Ik dacht dat de studentenwereld best open stond voor homoseksualiteit, maar dat valt toch best tegen. Toen bleek dat een jongen vanwege zijn homoseksualiteit uit zijn studentenhuis werd weggepest, schrok ik daar toch nog van. Ik dacht dat we wel wat verder waren dan dat, zeker op de universiteit. Het toont aan dat er nog een lange weg te gaan is op dit gebied, niet alleen op de universiteit maar ook zeker daarbuiten.” De jongen die werd gepest had zijn verhaal op Facebook gezet en kreeg enorm veel aandacht. “DWH is er ook voor om mensen bij te staan, zoals we dat ook bij deze jongen hebben gedaan. Maar we kunnen ook mensen helpen die er over twijfelen of ze wel of niet aangifte moeten doen als er iets is gebeurd of als ze gediscrimineerd worden. We willen dat je in Delft jezelf kunt zijn.”

Een minpuntje van Delft

Bram kan dat in ieder geval. Hij heeft nooit ‘gedoe’ gehad met huisgenoten. Hij woont nu samen met één huisgenoot maar ook in een huis met meerdere bewoners heeft hij nooit wat vervelends meegemaakt. “Ik hou van de sfeer in Delft. Bij mooi weer op de terrasjes in het centrum. Het is bijna dorps hier maar heeft toch ook wel weer veel van een stad.” Na zijn afstuderen zou Bram best in Delft willen blijven wonen. “Maar ik zou niet weten waar. In het centrum is het te duur en ik wil wel graag in een leuke wijk wonen.” Het is een minpuntje van Delft, vindt Bram. Veel studenten zouden hier wel willen blijven wonen maar er zijn niet zo veel mogelijkheden.

Delftenaar van de Week

Vorige week spraken we met Robert Nederlof van ‘Historic Pictures of Delft’. Lees zijn verhaal hier. Ken jij iemand die ook Delftenaar van de week zou moeten worden? Tip de redactie.

 

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’”

Laura en Samantha zijn al 25 jaar bevriend: ‘We hebben een tattoo laten zetten ter ere van onze vriendschap’

Ga naar “Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’”

Piet en Hans helpen kinderen aan speelgoed: ‘Spelen gun je ieder kind’

Ga naar “Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’”

Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • 10:00 - 17:00
  4,5
  (458)

Nu geopend

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker Bedrijfsrestaurant”

Medewerker Bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Onboarding & Training Specialist”

Onboarding & Training Specialist

 • Exact
 • Fulltime
Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Urban Trail Delft”

Urban Trail Delft

 • 23 oktober 2022
Ga naar “Kerstmarkt in Delft”

Kerstmarkt in Delft

 • Van 13 dec t/m 18 dec