Beveiliger Bert staat al 15 jaar in de Kromstraat: ‘Ik loop altijd te dollen met mensen’

Door Iris Olsthoorn 19 februari 2019

Zo’n beetje iedere Delftenaar is beveiliger Bert Droog wel eens tegen het lijf gelopen. Bert staat namelijk al vijftien jaar lang voor de deur van uitgaansgelegenheid de Kurk. “Vroeger noemden ze het hier nog wel eens de Gazastrook. Dat is allang niet meer aan de orde.”

Elke donderdag, vrijdag én zaterdag staat Bert met zijn collega-beveiligers in de Kromstraat. “Ik begin donderdag om een uurtje of half twaalf, met een bakkie thee. Zo rond een uurtje of vier, op vrijdag en zaterdag rond een uurtje of vijf, zit mijn werkdag erop.” Is ’s nachts werken niet onwijs vermoeiend? “Nee”, zegt Bert, “Ik doe het al zo lang, ik weet niet beter. Ik ben een nachtmens.”

Bert op ‘zijn’ plekje

Visitekaartje

De beveiligers van de Kromstraat zien er misschien streng uit, met hun sterke lijven en in hun zwarte outfits. Maar schijn bedriegt: Bert is altijd in voor een gezellig praatje. “Je moet er wel een beetje een feestje van maken als je aan het werk bent. De mensen die hier naar toe komen, krijgen als allereerste met de man aan de deur te maken. Dat is het visitekaartje van de zaak. Als daar een chagrijn staat, is dat geen goede binnenkomer. Ik loop altijd te dollen met mensen. Tot dat ze echt te dronken zijn en de grens over gaan, dan.”

Inmiddels heeft Bert al zo veel gezichten voorbij zien komen, dat hij een beetje een bekende Delftenaar is geworden. “Iedereen associeert me met de Kurk. Als ik boodschappen ga doen in de supermarkt, dan hoor ik wel eens ‘Hee daar loopt die vent van de Kurk’. Dat vind ik wel leuk”, lacht Bert.

Dronken liefdesverklaring

Vooral sinds het rookverbod er is, maakt Bert vaak een praatje met het uitgaanspubliek. “Mensen roken toch het liefst buiten een sigaretje, in plaats van in het rookhok. Dat zorgt wel voor gezellige momenten voor de deur.” En soms ook voor hele hilarische taferelen: “Een dronken man met een telefoon in zijn hand vroeg mij ooit ‘Hoe kan ik een bericht terughalen’, dus ik vertel hem dat het niet gaat. Wat blijkt: die man zat een liefdesverklaring te sturen naar zijn minnares, maar verstuurde het bericht met zijn dronken kop naar zijn vrouw. Die lag thuis te slapen, dus ik heb hem naar huis gestuurd om héél snel de telefoon van zijn vrouw te kapen.”

Vijftien jaar verschil

In die vijftien jaar heeft Bert veel zien veranderen. “Vooral het publiek. Vroeger was het publiek héél anders. Toen we hier vijftien jaar geleden begonnen, moesten we het echt ‘schoonvegen’, alle ratten en drugsdealers eruit. Nu komen er vooral studenten tussen de 18 en 25 jaar. Het is veel gemoedelijker en vriendelijker. Natuurlijk is er wel eens een opstootje, maar de meeste weekenden kunnen ik en mijn collega’s tevreden afsluiten.”

Bert is ondertussen 62 jaar. Maar voorlopig zullen we hem nog niet hoeven missen voor de deur van de Kurk: “Zolang m’n gezondheid het nog toelaat, prima. Ik ga voor die twintig jaar!”

De Delftenaren van voorgaande weken

Heel Delft én heel voetballend Nederland kent de cartoons van John

Misschien zegt zijn naam je niet meteen heel veel, maar er is een héle dikke kans dat je de tekening...

Thea werkt al 36 jaar op de broodafdeling: ‘Geef mij maar een boterham met kaas’

Toen Thea 18 was, kwam ze te werken op de brood- vlees- en kaasafdeling van de Albert Heijn aan de M...

adv.