Aparna is finaliste Miss Indian Beauty: ‘Het is niet alleen glitter en glamour’

Door Iris Olsthoorn 9 april 2019

Bij een missverkiezing denk je misschien vooral aan hakken, bikini-rondes en wereldvrede. Maar daar klopt niets van, aldus de Delftse Aparna Chowdhury (20). En zij kan het weten, want deze dame is finaliste van Miss Indian Beauty the Netherlands: “Het is héél anders dan wat ik voor ogen had voordat ik begon.” 

Begin dit jaar schreef Aparna zich in voor de missverkiezing. “Een vriendin van mij had zich opgegeven en het leek mij ook wel wat. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed waar ik aan begon”, lacht ze. “Maar het is dus totaal níet het stereotype beeld dat iedereen heeft van missverkiezingen.” Samen met negen andere missen (tot 25 jaar) en tien prinsessen (leeftijdscategorie 25 t/m 52) strijdt Aparna om de titel: “Maar het voelt totaal niet als een wedstrijd. Ik gun het iedereen om te winnen.”

Geen taboe

De deelnemers zijn allemaal van Hindoestaanse afkomst. Dat wil nog wel eens op wat weerstand stuiten, vertelt Aparna: “Het is in onze cultuur een beetje taboe om mee te doen aan een missverkiezing. Mensen zeggen ‘dat is toch een vleeskeuring. Daar doe je toch niet aan mee.’ Maar bij deze verkiezing is dat helemaal niet zo. We houden bijvoorbeeld ook geen bikini-ronde, maar wel een ronde in traditionele Hindoestaanse kleding.” In Aparna’s omgeving heeft ze zelf trouwens niet zo’n last van oordelen: “Nee hoor, mijn moeder juicht me alleen maar toe!”

Goede doelen

Aparna en de andere missen houden zich naast catwalktrainingen en fotoshoots vooral bezig met trainingen over hoe je jezelf presenteert. Dat kunnen de dames goed gebruiken, want tegelijkertijd zetten ze zich in voor goede doelen. “De miss-wereld biedt een platform en een netwerk dat we kunnen inzetten om anderen te helpen. Een van de ex-finalisten wilde bijvoorbeeld heel graag een stichting opzetten voor schoolkinderen in Suriname. Dat lukte haar in haar eentje niet, maar dankzij de verkiezing heeft ze het nu wél voor elkaar gekregen en doet ze heel veel vrijwilligerswerk daar.”

Ook Aparna zet zich in voor goede doelen. Er zijn een aantal gezamenlijke doelen waar alle finalisten voor werken, zoals een waterput project in India en het verzamelen van ‘vakantietassen’ voor kinderen in de regio. Verder heeft ze nog een persoonlijk doel: “Ik zet me in voor tienermoeders. Wel bijzonder: ik had persoonlijk geen binding met deze doelgroep. Maar nu ik via platform JIP met een aantal meiden gesproken heb, heb ik zóveel respect voor ze.”

Bezige bij

De komende maand is Aparna nog druk met het inzamelen van spullen en geld voor de goede doelen, trainen en netwerk uitbreiden. “Ik wil ook graag een poëzie-avond organiseren, maar ik zoek nog een locatie.” We vragen ons af hóe ze het allemaal doet, want deze jonge dame vertelt ook nog tussen neus en lippen door dat ze taalmaatje is bij het Taalhuis in Delft én op de kieslijst staat bij STIP. “Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen heb ik geholpen met campagne voeren, dat was ook heel gaaf om mee te maken.” Maar nu ligt de focus op een heel ander soort verkiezing. Op 22 april is de finale van de Miss Indian Beauty The Netherlands in de Rijswijkse Schouwburg.

Wil je meer weten over de verkiezing of de goede doelen? Kijk dan hier.

Delftenaren van afgelopen weken

Rianne is helderziende heler: ‘Niemand wil een wedje met me leggen’

Stel je voor: je kunt in de toekomst kijken. Voor jou lijkt dat waarschijnlijk héél ongelofelijk, ma...

Bianca speelt al 13 jaar in het kleinste theater van Delft: ‘Ik heb bizarre rollen gehad’

Als je ooit een bezoekje aan het Microtheater hebt gebracht, zul je het gezicht van Bianca Strooker ...

Henriette (91) werkt nog elke dag als vrijwilligster: ‘Mijn geheim? Niet dik worden!’

Henriette Schoemaker is al 91 jaar, maar in tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten zit zij niet in ...

 

adv.