Adriënne maakt een metershoge beer van planten als eerbetoon aan alle zorgverleners

Foto: UMC Utrecht, Ivar Pel

Er zijn de afgelopen maanden al vele steunbetuigingen aan de zorg voorbijgekomen, maar kunstenares Adriënne Rombout gaat nog een stapje verder. Met haar compassiebeer van 4,5 meter hoog die meerdere jaren voor de hoofdingang van het Reinier de Graaf gasthuis zal komen te staan, wil ze ervoor zorgen dat de waardering voor de zorg niet zal afnemen. ”Ook als het coronatijdperk voorbij is, moeten we blijven herinneren wat zorgverleners voor ons hebben gedaan. Deze beer staat daar symbool voor.”

Je kent het wel: je hebt een goed idee, maar tot een verdere uitwerking komt het niet. Dat is bij Adriënne wel anders. Aan het begin van de uitbraak van het coronavirus, zag ze de duizenden planten die werden vernietigd, de problemen in de zorg en tegelijkertijd mooie acties als die met de teddyberen achter het raam. Samen met haar drijfveer om met haar kunst voor ontspanning te zorgen, vormde die dingen op een avond voor een ingeving. Ze zou een beer van planten maken en deze bij ziekenhuizen plaatsen om ze een hart onder de riem te steken. Ze belde gelijk wat kwekers en ziekenhuizen op, werkte in de nacht haar plan verder uit en kon de volgende middag al aan de slag bij het eerste ziekenhuis.

”In eerste instantie had ik dus gelijk de driedimensionale beer in mijn hoofd, maar ik wist dat dit te veel tijd zou kosten”, vertelt Adriënne. ”Ik wilde nú beginnen, nú die planten redden en dacht: die beer komt dan later. Wat ik nu kan doen, is alvast ‘platte’ beren creëren op de grond.” Met een eerste lading van 10.000 planten en hulp van haar moeder stond ze die middag dus bij het Erasmus ziekenhuis. Echt een plan had ze nog niet, maar ze voelde dat wat ze aan het doen was, het juiste was. En het was een succes, hierna volgde het Wilhelmina Kinderziekenhuis en verpleeghuis De Bieslandhof.

Gemeenschapsproject

Ondertussen bleef Adriënne dus bezig met grote 3D beer. ”Dat was uiteraard een stuk uitdagender. Ik heb een team van experts ingeschakeld waarmee ik samenwerk. Denk aan architecten, de uitvoerende bouwers en de hovenier.” De beer krijgt een geraamte van twee staalconstructies. Daarin komt een soort maag; een waterbak waarvandaan allemaal slangen lopen die ieder plantje geven wat ‘ie nodig heeft. De huid zijn alle bakjes en daarin komen de planten als vacht.

Adriënne: ”De beer zal daar zo’n 3 tot 5 jaar blijven staan, dus we zijn nog bezig met de geschikte planten. Die moeten lang mooi blijven, winters aankunnen en gelijkmatig groeien. Er zijn allemaal dingen waar we over moeten nadenken, bijvoorbeeld dat aan de zonkant de planten harder groeien. Er zal een hovenier komen die dat steeds blijft bijwerken. Het is echt een gemeenschapsproject.” Het project slaat volgens de kunstenares een brug tussen de werelden van kunst, gezondheidszorg, land- en tuinbouw, natuur, techniek, duurzaamheid, wetenschap en maatschappij. ”Het is geweldig om die gemeenschappelijke inzet te zien. Het is echt vóór de maatschappij, dóór de maatschappij”, zegt Adriënne enthousiast.

Waardering moet blijven

De beer staat er dus ook nog over een paar jaar als het coronavirus (hopelijk) niet meer speelt. Deze grote beer staat straks vooral symbool voor de tijd waarin we bij elkaar zijn gekomen. Hij krijgt een groot, bloeiend hart in zijn handen. Die staat voor de compassie en waardering die nu is ontstaan. Ook aan de mensen die iemand hebben verloren in deze tijd of nog heel lang moeten herstellen is dit voor de komende jaren een troost en steun.”

Adriënne werkte ooit zelf in de gezondheidszorg, als begeleider in creatieve therapie. In 2013 ging ze naar de kunstacademie in Italië en daarna naar Frankrijk om zich verder in de kunsten te ontwikkelen. Nu is ze fulltime kunstenaar. ”In deze afgelopen tijd heb ik ervaren dat er zowel negatieve als een positieve situaties gaande zijn en ik wil graag met mijn kunst aan de mensen overbrengen dat ze naar beide moeten kijken. Koester wat wel goed gaat en zet dat samen voort.”

Meehelpen

Adriënne is nog op zoek naar mensen die ervaring hebben met marketing en haar willen helpen met haar crowdfundingscampagne. Aanmelden kan via deze site. Ook kun je hier helpen via een donatie. ”Alle partijen die nu meehelpen doen een deel vrijwillig, maar maken natuurlijk ook kosten. We betalen een deel via subsidie en een deel via crowdfunding. Ook krijgen we hulp via sponsoring van bedrijven.”

Het is de bedoeling dat de beer eind september voor het Reinier de Graaf ziekenhuis zal staan. Adriënne moet nog heel even wachten op groen licht van de gemeente. ”Er is wel enige haast bij vanwege de groei van de planten. Die moeten voor de herfst begint, gaan wortelen. Maar we weten zeker dat dat goed gaat komen.”

 

Meer in deze categorie

Delftenaar van de Week

Ga naar “Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’”

Rik is voorzitter van de Delftse vrijmetselaars: ‘Ik bewaar de harmonie binnen de loge’

Ga naar “Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’”

Jeanette ging viral door de borstenfoto van FMNST: ‘Als kind had ik geen voorbeeld’

Ga naar “Robert staat in de finale van een mister verkiezing: ‘Ik doe mee om mezelf uit te dagen’”

Robert staat in de finale van een mister verkiezing: ‘Ik doe mee om mezelf uit te dagen’

In onze gids

Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99”

Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49”

Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Softshell jas € 19,99”

Softshell jas € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Andrélon, Dove, Dove men+care, Zwitsal, Axe, Prodent, Neutral, Robijn en Sun multipak 50% korting”

Andrélon, Dove, Dove men+care, Zwitsal, Axe, Prodent, Neutral, Robijn en Sun multipak 50% korting

 • Geldig t/m 25 september 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Facilitair Consulent”

Facilitair Consulent

 • Vidomes
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Facilitaire Dienstverlening”

Medewerker Facilitaire Dienstverlening

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen”

Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen

 • Checkmark Labrecruitment
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper