Delftenaar Mika is 16 en heeft nu al zijn eigen radioshow

Door Iris Olsthoorn 6 november 2018

De meeste zestienjarigen zijn druk met YouTube of Instagram. Maar Mika Hoppenbrouwers is helemaal weg van een ander medium: radio. En hoewel hij pas zestien lentes jong is, heeft hij sinds een half jaar zijn eigen zaterdagshow op Stadsradio Delft, genaamd Mika in de middag. “Ik begon met plaatjes draaien op feestjes, maar ik had veel te veel te vertellen tussen de nummers door.”

Interesse in muziek had Mika altijd al, want op zijn twaalfde stond hij af en toe achter de draaitafel op familiefeestjes. Maar toen Mika anderhalf jaar geleden voor school een driedaagse stage moest lopen, bloeide zijn liefde voor radio helemaal op. “Ik vond media superinteressant en via via kon ik toen bij Radio538 aan de slag. Dat was een mooie kans natuurlijk. Ik vond het zo gaaf! Zij raadden me aan om op stadsniveau te beginnen als ik iets in de radiowereld wilde gaan doen.”

Geen bingoavonden

En zo geschiedde, want vlak daarna kon Mika aan de slag als vrijwilliger bij Stadsradio Delft. Hij begon achter de schermen om alles te leren over de techniek én over radio maken. “Na een jaar wilde ik wel graag wat meer, dus heb ik gevraagd of ik een eigen show mocht beginnen voor jongeren.” Daar had het lokale radiostation wel oren naar, want de meeste vrijwilligers zijn een stuk ouder dan Mika. “Ik bén de doelgroep voor mijn eigen show. Dus ik weet ook precies welke muziek en welke artiesten mijn leeftijdsgenoten interessant vinden. En wat ze leuk vinden om te doen in Delft. Ik zal bijvoorbeeld geen bingoavond aankondigen.”

Mika voelt zich helemaal thuis bij Stadsradio Delft ondanks het leeftijdsverschil met de meeste van zijn collega’s: “Het zijn oudere mensen, maar ze zijn niet verouderd! Iedereen is superenthousiast, we houden allemaal van radio maken en helpen elkaar beter te worden. Als je dezelfde hobby hebt, dan ben je eigenlijk al gelijk bevriend.”

Glazen Huis-fanaat

Om inspiratie op te doen, luistert Mika zelf natuurlijk ook veel radio. “Ik luister vooral naar de manier van radio maken. Ik heb niet echt één voorbeeld qua presentator. Ik weet bijvoorbeeld wel dat Sander Hoogendoorn en Mark Labrand ook zijn begonnen bij stadsradio Delft. En ik ben altijd wel een fanatieke Glazen Huis luisteraar. Ze zetten daar wel mooi een show van zeven dagen neer! Dat het concept nu verandert, brak mijn hart wel een beetje. Want stiekem was dat wel lang mijn droom, ooit in het Glazen Huis terecht komen.”

Grotere zenders

Zijn leeftijdsgenoten zijn in ieder geval enthousiast over de show die Mika elke zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur aan elkaar praat. “Het gaat ook steeds beter. In het begin las ik nog veel voor en dat hoorde je wel. Nu gaat het al veel spontaner.” Op den duur wil Mika graag naar een grotere zender, maar voorlopig is hij goed waar hij zit: “Ik kan me hier stap voor stap ontwikkelen en krijg altijd goede feedback van mijn collega’s.” Of we Mika ooit terug zullen horen op een van de grote Nederlandse zenders, weet hij nog niet: “Ik ga over twee jaar wel iets met media studeren. Maar ik weet niet of radio nog bestaat als ik een jaar of veertig ben.”

Meer Delftenaren met een bijzonder verhaal

Delftse Annemiek kreeg acute leukemie: ‘Binnen 24 uur stond mijn leven op zijn kop’

Het zal je maar gebeuren: je gaat naar je huisarts voor een hardnekkig hoestje. Nog geen 24 uur late...

Meester Peter stopt na 42 jaar met lesgeven: ‘Het sneeuwballengevecht in de klas is me het meest bijgebleven’

Meester Peter de Kat is een begrip in Delft. Duizenden kinderen heeft hij in de klas gehad, maar na ...

adv.