Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftenaar Bruun spreekt, praat en presenteert zowat elk Delfts evenement aan elkaar

Door Iris Olsthoorn 11 juli 2017

Trouwambtenaar van de gemeente Delft, speaker bij de Golden Tenloop, presenteren bij Swim to Fight Cancer, trainer bij de loopgroep van Fortuna, werkgelegenheidscoach… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bruun van der Steuijt (65) een ‘bezige bij’ noemen is een understatement: “Ik voel me een rijk mens, dat ik dit allemaal kan en mag doen.”

Eigenlijk is Bruun (bijna) met pensioen, maar daar merken we vrij weinig van als we hem spreken: “Vanmiddag spreek ik op een event in Wippolder en sluit ik twee huwelijken. Morgen ook weer één.” Een gemiddeld mens zou toch lichtelijk kierewiet worden van alle drukte, maar bij Bruun is geen greintje tegenzin te bespeuren: “Ik ben al bijna 47 jaar in dienst bij de gemeente en ik heb nog nóóit een dag met tegenzin gewerkt.”

Op de Burgwal

Bruun is een rasechte Delvenaar: “Mijn grootouders hadden een land- en tuinbouwwinkel op de Burgwal, toen er daar nog schapenmarkt was. Mijn vader heeft de winkel later overgenomen en maakte er een winkel in huishoudelijke artikelen van, een soort Blokker. Ik ben dus in de binnenstad opgegroeid.” Ook nu nog is de Burgwal een belangrijke locatie voor Bruun, want elk jaar staat hij daar als speaker bij de Golden Tenloop. “Eerst liep ik de 10km altijd zelf, maar toen ik in de organisatie belandde ging het balletje rollen er nam ik de presentatie op me. Inmiddels heb ik hem zelf al heel lang niet meer gelopen.”

‘Kanker is een verdrietig iets, maar we maken wel een feestje van de zwemwedstrijd.’

Geen spraakwaterval

Sommige Delftenaren zullen Bruun uit een plechtigere setting kennen, misschien zelfs van hun eigen bruiloft. “Trouwambtenaar zijn is mooi werk. Maar vergis je niet: het is heus niet altijd alleen maar plezier als je een bruidspaar spreekt. Je komt heel dichtbij zo’n stel, en soms is er bijvoorbeeld net iemand overleden in de familie. Daar moet je dan  respectvol mee omgaan”, vertelt Bruun.

Dat hij makkelijk kan praten en presenteren, wil niet zeggen dat Bruun een spraakwaterval is: “Je moet vaak zorgvuldig zijn met wat je zegt. Bij bruiloften, maar ook bij Swim to Fight Cancer. Kanker is natuurlijk een heel verdrietig iets, maar als organisatie maken we wel een feest van de zwemtocht. We gaan niet voorbij aan het verdriet, maar we willen wel de plussen eruit halen en de mooie dingen ervan zien. Kijk maar eens wat er op de kade gebeurt: de héle route stond vorig jaar vol.”

‘Je zal me niet gauw chagrijnig zien.’

Gigantisch leuk

Maar waarom is Bruun nou altijd met zoveel dingen bezig? “Ik vind gewoon een heleboel dingen leuk. Laatst heb ik ook de Kadeloop gespeakerd en daar de warming-up gedaan met de allerkleinste kinderen. Hoe kan ik daar nou nee tegen zeggen?! Verder sta ik gewoon positief in het leven. Je zal me niet gauw chagrijnig zien.”

Die luchthartige blik op de wereld komt ook naar voren als Bruun over ‘zijn’ Delft spreekt: “Ik vind Delft gigantisch leuk, alles erop en eraan. Terrassen, mooie pleinen, voor jong én oud iets te doen. De OWee vind ik ook prachtig, er zijn allemaal nieuwe studenten van overal vandaan. Sommigen zijn nog nooit in Delft zijn geweest, maar ze krijgen gelijk het mooiste van de stad voorgeschoteld.”

‘het is toch knap dat alles in Delft gewoon blijft draaien?’

Stilzitten is achteruit gaan

Sommige Delftenaren zullen het niet met hem eens zijn, maar Bruun is ook optimistisch over de Spoorzone: “Het is toch knáp dat alles gewoon blijft draaien, terwijl de hele boel wordt omgegooid!” Volgen hem wordt Delft er alleen nog maar beter op. “Alle werkzaamheden hebben gewoon zijn tijd nodig, maar het wordt fantastisch. Binnenkort kunnen we oogsten van alle investeringen die er zijn gedaan. Je gaat het nog missen hoor, als je straks in één rechte lijn van A naar B fietst”, lacht hij.

Of Bruun het na zijn (officiële) pensioen rustiger aan gaat doen? Mooi niet. “Gelukkig mag je trouwambtenaar blijven totdat je er bij wijze van spreken bij neervalt. En ook met al mijn vrijwilligerswerk blijf ik actief. Ik ga me zeker niet vervelen, want stilzitten is achteruit gaan!”

adv.